Nytårsaften og dagene før og efter er stressende for hunde og andre dyr. De høje lyde fra fyrværkeriet og især knaldfyrværkeriet skræmmer hundene, og derfor opfordrer Dansk Kennel Klub til, at man helt undgår knaldfyrværkeri og ellers begrænser brugen af øvrigt fyrværkeri til selve nytårsaften.
Lovgivningen overholdes desværre ikke
– Fyrværkerilovgivningen siger, at man i år kun må fyre fyrværkeri af i perioden fra den 31. december 2024 til og med den 1. januar 2025. Men desværre ser vi, at der fyres fyrværkeri af fra det øjeblik, det må sælges, som er i perioden 15. december til 31. december. Larmen fra især knaldfyrværkeri er meget skræmmende for mange hunde og andre dyr, som derfor har det svært i dagene, mens affyringen står på, fortæller Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub.
Heldigvis er der meget, man selv kan gøre for at hjælpe hunden igennem nytåret.
– Som hundeejere har vi ansvaret for, at vores hunde har et godt og trygt liv. Det er vigtigt at tage sine forholdsregler de kommende dage og finde en løsning til nytåret, der også passer til hunden, siger Lise Lotte Christensen og anbefaler, at man følger nedenstående nytårsråd fra DKK:
Hold hunden i snor
Hvert år bliver hunde og ejere overraskede af fyrværkeri – nogle gange med et tragisk resultat, fordi hunden løber væk eller bliver påkørt. Hold derfor hunden i snor, når den luftes ude og i haven – også selv om haven er hegnet. En hund i panik kan springe overraskede højt, så hold hunden i line, når I er ude.
Tjek halsbånd og hundetegn
Hvis hunden er meget bange, så brug evt. en kropssele, når I er udenfor. Nogle hunde kan trække hovedet ud af halsbåndet, hvis de går i panik. En kropssele giver mere kontrol og ro, hvis hunden bliver bange på gåturen.
Hvis uheldet er ude, og hunden løber væk, er det vigtigt, at hunden har halsbånd på og bærer et gyldigt hundetegn, så personen, der finder hunden, dels kan holde fast i hunden og dels kan ringe på et mobilnummer og få fat i ejeren (eller dem der passer hunden). Informationerne skal også være opdaterede i Dansk Hunderegister, hvis hunden skulle tabe halsbåndet.
Motion og adspredelse
Prioriter, at hunden kommer ud at gå en god, lang tur i dagtimerne, evt. på stranden, skoven eller grønne områder, hvor der er fred og ro. Her kan hunden få snuset en masse, trættet sine sanser og brugt kroppen. Særligt de mange sanseindtryk på gåturen vil gavne hunden og gøre den mere afslappet senere på dagen. Selve nytårsaften skal hunden luftes senest ved 21-tiden.
Sidst på aftenen kan du med fordel give hunden et kødben, griseøre eller noget andet, den kan tåle at gnave i, så dens fokus fjernes fra larmen udenfor. Hvis hunden er meget bange, vil den ikke have lyst til at gnave i benet, men dagen derpå har hunden også brug for adspredelse, og så er kødbenet stadig godt.
Tag ikke hunden med ud kl. 24 nytårsaften
Heller ikke selv om den virker ”ligeglad” med fyrværkeriet. En vildfaren raket eller et kanonslag kan risikere at give hunden en forskrækkelse for livet. Hunde kan også finde på at løbe efter raketter, som ikke kommer rigtigt til vejrs, og tage dem i munden med frygtelige ulykker til følge. Så lad hunden blive inde.
Lad den bange hund søge skjul
Er hunden bange, så træk gardinerne for, og skærm hunden for lysglimt. Spil også rolig musik, der kamuflerer støjen udefra. Lad hunden opholde sig i et rum sammen med sin familie. Byg evt. en hule, som hunden kan søge ind i. Placer hundens kurv under et bord og læg vattæpper over. Hulestemningen skærmer lidt mod lyden og mindsker lysglimt.
Fester og gæster
Har man fest og gæster, kan den bange hund med fordel anbringes i f.eks. soveværelset med gardinerne trukket for og med lidt musik i radioen som baggrundsstøj, men så den stadig kan høre familien. Døren bør låses, så gæster ikke ved et uheld får lukket hunden ud.
Husk at bordbomber, balloner, ”nytårs-knallerter”, stjernekastere og knaldperler som typisk bruges inde, også kan skræmme hunden. Undgå den slags, og pynt hundevenligt op i stedet.
Medicin til bange hunde
Er din hund meget bange for fyrværkeri, så bør du hurtigst mulig tale med en dyrlæge om muligheden for at hjælpe hunden med angstdæmpende medicin i den periode, hvor den er mest bange. Du kan evt. spørge til en gel, (Sileo eller Tessie), som kommes på hundens mundslimhinde, og virker angstdæmpende, men som ikke sløver hunden.
Kosttilskud til utrygge hunde
Er det første gang din hund skal opleve nytåret, eller er din hund kun lidt utryg ved fyrværkeri, kan du overveje at hjælpe den med tryghedsskabende kosttilskud som bl.a. Adaptil (halsbånd, spray, tyggetabletter og diffusor til stikkontakt), Zylkene (kapsler), Kalm (flydende og kapsler), Aptus Relax (tyggetabletter) eller Serene-UM (dråber), der fås i håndkøb. ThunderShirt er et tryghedsskabende dækken, der med et blidt pres skaber en beroligende effekt på hundens nervesystem.
Dagen derpå
I dagene efter nytår skal du forsat holde hunden i snor, når du færdes ude. Selv om man kun lovligt må fyre fyrværkeri af til og med den 1. januar, så ved vi, at dette desværre stadig sker langt ind i januar. Vær også opmærksom på fyrværkerirester og raketpinde i haven, eller der hvor I færdes, som hunden kan finde på at samle op og bide i.
Klar til næste år
Hvis du konstaterer, at hunden er bange for fyrværkeri i år, så husk på, at du kan gøre en del for at lydtræne hunden, så den er mindre bange til næste år. Lydangst kan også forplante sig til andre lyde (torden, skud mm). Tal med en dyrlæge eller adfærdsbehandler i det nye år, så I sammen kan lægge en plan for træning af hunden eks ved brug af lydfiler som gratis kan downloads fra nettet eller lav en playliste på Youtube med forskellige lyde.
Hundepasning
De fleste pensioner er optagede over jul og nytår, men fortvivl ej: Den private pasningsportal, Gudog.dk, er stadig en mulighed. Her kan hundeejere og hundepassere finde hinanden, og hunden er forsikret under opholdet.
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.
Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Hverdagsskader fylder meget i statistikkerne over skader og ulykker, som rammer danske hunde. Disse lidelser kan dog let undgås med gode og faste rutiner i dagligdagen
Historier om rottesyge har fyldt meget i medierne de sidste par uger. I takt med at den danske rottebestand stiger, ses der flere tilfælde af denne potentielt dødelige sygdom – og det er ikke kun os mennesker, der skal være på vagt, for rottesyge kan også smitte til vores hunde. Vi ser lidt nærmere på sygdommen
Så blev det 2023, og vi håber, I kom godt ind i det
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt