Hundens daglige ration af foder er en oplagt kilde til aktivering og stimulering, som let kan udnyttes. Mange fodrer deres hunde i en skål to eller tre gange dagligt. Er man en madglad hund, der spiser hurtigt, kan sådant et måltidet være væk på få sekunder – og dermed bidrager fodringen ikke til den daglige aktivering i særlig høj grad.
Glem madskålen og tænk kreativt
Sætter man i stedet madskålen væk, og sørger for at hunden skal arbejde for hvert enkelt foderstykke, kan foderrationen give mange timers underholdning og mental stimulering. Det handler om at finde på aktiviteter, som sætter hunden på en opgave for at få gevinsten – maden. Det behøver ikke at tage længere tid i en travl hverdag, end det tager at fylde madskålen – men til gengæld skal det stille krav til hunden om, at den skal bruge både næsen og hjernen.
5 gode ideer til foderaktivering, der er lette og ligetil:
– Smid foderrationen ud på græsplænen og lad hunden søge efter dem
– Fyld en foderbold, eller et andet egnet legetøj, med foder, og lad hunden tømme det
– Gem en håndfuld foder i en bunke gamle tæpper, og lad hunden rode efter dem
– Brug foderet til at belønne til træning
– Fyld små papkasser med foderet, og lad hunden åbne dem og finde frem til foderet
Næsearbejde gør hunden træt
Hunden er ekspert i at lugte. og den del af hjernen, der arbejder med duft, fylder relativt meget mere i hundehjernen, end den gør hos os. Det betyder, at en meget større del af hjernens kapacitet er dedikeret til at tolke de signaler, som næsen sender op, og næsearbejde giver derfor en høj grad af mental stimulering.
Jo bedre vi kan stimulere og udfordre vores hunde, jo gladere vil de være – og her er næsearbejde en oplagt mulighed. Så væk med madskålen, tænk kreativt, og udfordr din hund i hverdagen – det er kun fantasien der sætter grænser.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. juli
Danmarks største kæde indenfor foder, plejeprodukter og alt andet tilbehør, Maxi Zoo, er blevet ny hovedsponsor for det årlige Winter Wonder Show, der løber af stablen den kommende weekend i Herning Messecenter.
Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?
Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.