Hundens daglige ration af foder er en oplagt kilde til aktivering og stimulering, som let kan udnyttes. Mange fodrer deres hunde i en skål to eller tre gange dagligt. Er man en madglad hund, der spiser hurtigt, kan sådant et måltidet være væk på få sekunder – og dermed bidrager fodringen ikke til den daglige aktivering i særlig høj grad.
Glem madskålen og tænk kreativt
Sætter man i stedet madskålen væk, og sørger for at hunden skal arbejde for hvert enkelt foderstykke, kan foderrationen give mange timers underholdning og mental stimulering. Det handler om at finde på aktiviteter, som sætter hunden på en opgave for at få gevinsten – maden. Det behøver ikke at tage længere tid i en travl hverdag, end det tager at fylde madskålen – men til gengæld skal det stille krav til hunden om, at den skal bruge både næsen og hjernen.
5 gode ideer til foderaktivering, der er lette og ligetil:
– Smid foderrationen ud på græsplænen og lad hunden søge efter dem
– Fyld en foderbold, eller et andet egnet legetøj, med foder, og lad hunden tømme det
– Gem en håndfuld foder i en bunke gamle tæpper, og lad hunden rode efter dem
– Brug foderet til at belønne til træning
– Fyld små papkasser med foderet, og lad hunden åbne dem og finde frem til foderet
Næsearbejde gør hunden træt
Hunden er ekspert i at lugte. og den del af hjernen, der arbejder med duft, fylder relativt meget mere i hundehjernen, end den gør hos os. Det betyder, at en meget større del af hjernens kapacitet er dedikeret til at tolke de signaler, som næsen sender op, og næsearbejde giver derfor en høj grad af mental stimulering.
Jo bedre vi kan stimulere og udfordre vores hunde, jo gladere vil de være – og her er næsearbejde en oplagt mulighed. Så væk med madskålen, tænk kreativt, og udfordr din hund i hverdagen – det er kun fantasien der sætter grænser.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. juli
Danmarks største kæde indenfor foder, plejeprodukter og alt andet tilbehør, Maxi Zoo, er blevet ny hovedsponsor for det årlige Winter Wonder Show, der løber af stablen den kommende weekend i Herning Messecenter.
Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde