Separationsangst hos hunde

16-01-2017 08:55, af Kasper Larsson
Mange hunde lider af separationsangst, men hvad er det, og hvordan kan man imødekomme problemet?
Copyright Ridehesten.com
Mange hunde lider af separationsangst. Heldigvis kan du som ejer imødekomme problemet. (Foto: Shutterstock)

Separationsangst er en tilstand, hvor hunden reagerer uhensigtsmæssigt, når ejeren forlader den. Det er også en lidelse, der kan give samme symptomer, som andre alene hjemme-problemer. Symptomerne for separationsangst kan være mange og vidt forskellige, men de mest almindelige inkluderer: Hunden tisser og/eller har afføring indendørs Hunden ødelægger ting i hjemmet Hunden hyler eller gør Andre symptomer, der kan være tegn på separationsangst er: Manglende appetit Nedsat aktivitetslyst Depression Savlen Diarré og/eller opkast Hunden slikker sig mere Hunde med separationsangst vil også udvise meget voldsom glæde, når ejeren kommer hjem. Det bør noteres, at symptomerne ikke er specifikke for lidelsen, og derfor også kan optræde ved andre tilstande. Er der tale om separationsangst, skal symptomerne vise sig, når og ejer er adskilt. En kompliceret behandling Behandlingen af separationsangst er ikke simpel. Det kræver en stor indsats af ejeren, at ændre hundens adfærd, hvilket skal ske igennem adfærdsændrende øvelser, der afhænger af den enkelte hund og dennes symptomer. Øvelserne skal ske i hjemmet og kræver daglig træning. Det kan også være nødvendigt at anvende angstdæmpende medicin, indtil hundens adfærd er blevet tilpasset. En typisk misforståelse er, at det hjælper at få en hund mere, således den nye hund kan ”trøste” den gamle – men det er ikke tilfældet. Objektet for separationsangsten er ejeren, og derfor vil adfærden ikke ændre sig, ved at introducere en ny hund. At lære hunden at være alene den første time, er som regel den sværeste del. I starten kan du kun gå fra den i sekunder eller få minutter ad gangen. Lær også hunden, at dine rutiner ikke er farlige. Pak en taske, og pak den så ud igen, uden at efterlade hjemmet. Derved indser hunden, at der ikke er fare på færde. Ros rigeligt og beløn hunden, når den udviser ønsket adfærd. Hvordan opstår lidelsen? Der findes flere meninger om årsagen til separationsangstens opståen. En mulighed er, at den bliver grundlagt mens hvalpen er helt lille. En anden mulighed er, at lidelsen er arvelig, hvilket flere undersøgelser peger på. En tredje mulighed har miljøet som katalysator for lidelsen – herunder ejerens behandling af, og tilknytning til, hunden. Dyrlæger har længe grublet over, om overdreven kontakt og omsorg for hunden er indvirkende på udviklingen af separationsangst, men umiddelbart har denne teori intet på sig. Der synes heller ikke at være en sammenhæng mellem hundens race og dens tendens til at udvikle lidelsen. Kilde: netdyredoktor.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse