Dyrlægen anbefaler: Sådan forebygger du nytårsangst hos hunde

25-12-2022 10:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nytårsaften kan være en utryg og ubehagelig aften for menneskets bedste ven, som ofte lider, når raketterne fyrres af til midnat. Heldigvis er der ifølge dyrlæge Hanne Friis flere tiltag, som kan være med til at gøre aftenen til en bedre oplevelse for hunde

Copyright Ridehesten.com
Foto: AniCura

 

Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt, og det er for mange danskere forbundet med festlige stunder og ikke mindst flot fyrværkeri. Men for hunde kan nytårsaften og dagene op til være en skræmmende og ubehagelig tid, da de firbenede er langt mere følsomme over for høje og ukendte lyde. Derfor er det en god idé at være ekstra opmærksom på sin hund mellem jul og nytår, lyder det fra en af landets største grupper af dyrehospitaler, AniCura:

- Der er ikke længe til, at danskerne igen må affyre fyrværkeri, og derfor bør hundeejere holde særligt øje med sit kæledyr den kommende tid. Nogle hunde har nemlig en tilbøjelighed til at blive meget angste, når de høje fyrværkeribrag lyder, hvilket i mange tilfælde vil vise sig ved, at hunden begynder at gø, blive urolig, savle, gemme sig eller ryste, forklarer chefdyrlæge hos AniCura Dyrehospitaler i Danmark, Hanne Friis, der kommer med tre råd til at forebygge nytårsangst hos hunde.

 

1. Forebyggende lydtræning

For at gøre nytårsaften til en bedre og mindre stressende oplevelse for din hund er det en god idé at lydtræne, så hunden vænner til nytårets larm. Det er dog væsentligt at starte flere dage forinden nytårsbragene finder sted, lyder det fra Hanne Friis:

-  Det kan være en god forberedelse til nytårsaften, hvis hunden i forvejen er vant til forskellige oplevelser og lyde i hverdagen. Derfor kan det også være en fordel eksempelvis at gå en tur med sin hund i forskellige miljøer med larm, afspille diverse fyrværkerivideoer fra YouTube eller eksperimentere med at tabe ting på gulvet, som kan give en høj lyd. I den forbindelse er det dog vigtigt, at man hele tiden er opmærksom på hundens reaktion og sørger for at skrue gradvist op og ned for lydene alt efter, hvordan hunden reagerer. 

 

2. Skab tryghed i hjemmet

På selve nytårsaften er det vigtigt at sørge for at indrette hjemmet, så der bliver skabt et område, der kan fungere som en form for sikkerhedszone, hvor hunden kan søge hen for at få tryghed, mens det buldrer og brager udenfor:

- Hvis man har mulighed for det, vil jeg anbefale at indrette et mørkt rum i hjemmet, hvor ruderne bliver dækket til med gardiner, som kan skærme for både lys og lyd, så hunden kan søge herind og finde tryghed og ro om aftenen. Derudover kan radio eller musik være en god måde at distrahere hunden fra nytårsraketterne, siger Hanne Friis.

 

3. Overvej beroligende medicin

Hvis din hund tidligere har været meget utryg og angst ved nytårsaften, kan det være en stor hjælp at henvende sig til sin dyrlæge, der kan rådgive om, hvilke muligheder der findes i forhold til beroligende medicin:

- I nogle tilfælde kan hunde være så angste for fyrværkeri, at det er nødvendigt med beroligende medicin. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at medicinen kun udskrives på recept, hvorfor man allerede før jul bør booke en tid hos dyrlægen, som kan hjælpe med at finde den rette medicin og dosering. I den forbindelse er det væsentligt at understrege, at man på igen måde selv må eksperimentere med at give hunden medicin, som er beregnet til mennesker, da det kan have en helt anden alvorlig effekt, slutter Hanne Friis.

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.