I 2016 foretog YouGov en undersøgelse på vegne af Agria Dyreforsikring, der viste, at kæledyr kan give nedtrykte danskere øget livskvalitet og højne deres humør. Ifølge undersøgelsen oplever 70 procent af de danske kæledyrsejere, at deres kæledyr gør dem gladere, og mange svarede dertil, at de kan støtte sig op ad kæledyret, når de er stressede eller deprimerede. Men kæledyrene kan faktisk også blive nedtrykte, forklarer dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, Mogens Brix:
- Kæledyr fungerer ikke blot ved instinkt alene. De har følelser, der kan minde om de følelser, vi mennesker kender til. Det ser man fx på hunden, som logrer med halen og springer rundt, når den oplever glæde. Men kæledyr kan også opleve negative følelser, siger Mogens Brix.
Selvom det for nogen kan lyde som en vittighed, at kæledyr bliver deprimerede, så er det en kendsgerning, at dyrlæger udskriver antidepressiv medicin til nedtrykte kæledyr. I 2012 foretog Politiken research en undersøgelse, der viste, at 7 ud af 10 dyrlæger ordinerer antidepressiv medicin til især hunde og katte.
Men hvordan ved man lige, at fx ens hund er deprimeret? Man kan jo ikke ligefrem tage en snak med hunden om dens humør. Ifølge Mogens Brix kan hundens adfærd i hverdagen og ikke mindst ændringer i forhold til normal adfærd afsløre tegn på depression:
- Et deprimeret kæledyr, som en hund eller en kat, vil være mindre entusiastisk i forbindelse med de aktiviteter, som normalt resulterer i begejstring. Det kan være i forhold til fodring, leg og gåture. Og et deprimeret kæledyr vil i langt mindre grad opsøge menneskene omkring dem, siger Mogens Brix og fortsætter: Det vigtige i denne forbindelse er at huske at disse adfærdsændringer kommer gradvis i meget små skridt, hvilket nemt resulterer i at vi der omgås dyrene vænner os til deres ændrede opførsel og derved ikke registrerer den. Det er således vigtigt at have øje for detaljer i dit kæledyrs adfærd for tidligt at opdage eventuelle depressions tendenser.
Mogens Brix forklarer, at det ofte er ændringer i kæledyrets fysiske omgivelser, som resulterer i negative følelser. Det er især gældende for hunde, som også kan blive påvirket negativt af at være for meget alene. Mogens Brix er ikke modstander af brugen af antidepressiv medicin til kæledyr, men han opfordrer ejerne til indledningsvis at undersøge, hvad der kan ligge til grund for den ændrede opførsel hos dyret. Ofte kan små ændringer i hverdagen nemlig være nok til at depressionen forsvinder:
- Man kan forsøge at ændre på de fysiske rammer, som kæledyret lever i. Det kan være i forhold til stimuli i dagligdagen, nye lege og øvelser, mere nærkontakt med mennesker og andre dyr, og for hunde gælder det især, at fysiske udendørsaktiviteter hjælper på humøret – socialisering er således ikke kun vigtigt i den første tid som hvalp men i hele hundens liv, afslutter dyrlægen.
// Pressemeddelelse Agria Dyreforsikring
At demente kan have glæde af besøgshunde, er efterhånden ikke helt ukendt. Studie bekræfter den positive effekt – og viser at både depression og dårlig livskvalitet kan forbedres ved kontakt med en firbenet besøgsven
Danske Go Dogo vil med kunstig intelligens afhjælpe kedsomhed og forebygge depression hos hunde. Et smart digitalt set-up hjemme i stuen udfordrer hunden med mentalt stimulerende opgaver, som er udviklet i samarbejde med dyrlæger og adfærdseksperter. Når opgaven er løst, kvitteres automatisk med en godbid. Kvinden bag har brugt sine egne hunde til udvikling af systemet, som hun selv beskriver som en slags 'sudoku' for hunde
I et interview med Alt for Damerne fortæller 102-årige Lise Nørgaard, om dengang for 12 år siden, da hun mistede sin sidste hund
Rekordmange deltog i digitalt velgørenhedsevent for hunde
Hunden Molly blev i fredags kåret som vinder af kampagnen Danmarks Dyrehelt 2017. Molly er en såkaldt “læsehund”, der hjælper børn med læsevanskeligheder til at blive bedre til at læse ved sin blotte tilstedeværelse. Molly og ejeren Lis Welin er fra Odense, men i dagens anledning havde de taget turen til København for at besøge Agria Dyreforsikring og Go’Morgen Danmark
En del hunde vil blive efterladt alene for første gang, nu hvor anbefalingerne om hjemmearbejde er ophørt, og folk vender tilbage til kontorerne. Store og pludselige forandringer i hverdagen kan forårsage stress også for hunde. Royal Canin giver tips til, hvordan du kan reducere risiko for stress hos hunden ved hjælp af træning, rutiner, stimulering og fodring
Familieforøgelse er en dejlig ting, men hunden forstår ikke nødvendigvis hvad der foregår og deler ikke altid glæden med de nybagte forældre. Derfor giver Agria Dyreforsikrings hundeekspert dig her en række råd om, hvordan man kommer godt fra start med hund og baby
Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.
Det, alle dyreejere frygter, er det sværeste øjeblik, når der skal træffes beslutning om det sidste farvel til hunden eller katten. Beslutningen om aflivning kan være en svær proces, som kræver forståelse for dyrets behov og livskvalitet og ofte må dyrlægen spørges til råds undervejs. Her kommer Agria Dyreforsikring med nogle gode råd om, hvordan du kan komme frem til den rigtige og ansvarlige beslutning
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?