Depression rammer også kæledyr

16-12-2017 19:26, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Kæledyr får os i bedre humør, når vi er triste. Men kæledyr kan også selv blive nedtrykte. Derfor udskriver danske dyrlæger antidepressiv medicin. Men medicin er dog ikke den eneste mulighed for at muntre kæledyret op, forklarer dyrlæge. Ofte er små ændringer i hverdagen nok

Copyright Ridehesten.com
Foto: PR

I 2016 foretog YouGov en undersøgelse på vegne af Agria Dyreforsikring, der viste, at kæledyr kan give nedtrykte danskere øget livskvalitet og højne deres humør. Ifølge undersøgelsen oplever 70 procent af de danske kæledyrsejere, at deres kæledyr gør dem gladere, og mange svarede dertil, at de kan støtte sig op ad kæledyret, når de er stressede eller deprimerede. Men kæledyrene kan faktisk også blive nedtrykte, forklarer dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, Mogens Brix:

- Kæledyr fungerer ikke blot ved instinkt alene. De har følelser, der kan minde om de følelser, vi mennesker kender til. Det ser man fx på hunden, som logrer med halen og springer rundt, når den oplever glæde. Men kæledyr kan også opleve negative følelser, siger Mogens Brix.

Selvom det for nogen kan lyde som en vittighed, at kæledyr bliver deprimerede, så er det en kendsgerning, at dyrlæger udskriver antidepressiv medicin til nedtrykte kæledyr. I 2012 foretog Politiken research en undersøgelse, der viste, at 7 ud af 10 dyrlæger ordinerer antidepressiv medicin til især hunde og katte.

Men hvordan ved man lige, at fx ens hund er deprimeret? Man kan jo ikke ligefrem tage en snak med hunden om dens humør. Ifølge Mogens Brix kan hundens adfærd i hverdagen og ikke mindst ændringer i forhold til normal adfærd afsløre tegn på depression:

- Et deprimeret kæledyr, som en hund eller en kat, vil være mindre entusiastisk i forbindelse med de aktiviteter, som normalt resulterer i begejstring. Det kan være i forhold til fodring, leg og gåture. Og et deprimeret kæledyr vil i langt mindre grad opsøge menneskene omkring dem, siger Mogens Brix og fortsætter: Det vigtige i denne forbindelse er at huske at disse adfærdsændringer kommer gradvis i meget små skridt, hvilket nemt resulterer i at vi der omgås dyrene vænner os til deres ændrede opførsel og derved ikke registrerer den. Det er således vigtigt at have øje for detaljer i dit kæledyrs adfærd for tidligt at opdage eventuelle depressions tendenser.

Mogens Brix forklarer, at det ofte er ændringer i kæledyrets fysiske omgivelser, som resulterer i negative følelser. Det er især gældende for hunde, som også kan blive påvirket negativt af at være for meget alene. Mogens Brix er ikke modstander af brugen af antidepressiv medicin til kæledyr, men han opfordrer ejerne til indledningsvis at undersøge, hvad der kan ligge til grund for den ændrede opførsel hos dyret. Ofte kan små ændringer i hverdagen nemlig være nok til at depressionen forsvinder:

- Man kan forsøge at ændre på de fysiske rammer, som kæledyret lever i. Det kan være i forhold til stimuli i dagligdagen, nye lege og øvelser, mere nærkontakt med mennesker og andre dyr, og for hunde gælder det især, at fysiske udendørsaktiviteter hjælper på humøret – socialisering er således ikke kun vigtigt i den første tid som hvalp men i hele hundens liv, afslutter dyrlægen.

// Pressemeddelelse Agria Dyreforsikring 

Info

Agria er Nordens største dyreforsikringsselskab.
Agria Dyreforsikring, er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 125 år og har et tæt samarbejde med dyreejerorganisationer og dyrlæger i hele Danmark. De fleste medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle og skabe fokus på dyrehold, dyresport og dyresundhed. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringsløsninger til hunde, katte og andre smådyr som for eksempel slanger, kaniner, ildere og papegøjer.

Læs også

Besøgshunde hjælper demente

25-04-2022 15:08, af Astrid Gerd Holtet

At demente kan have glæde af besøgshunde, er efterhånden ikke helt ukendt. Studie bekræfter den positive effekt – og viser at både depression og dårlig livskvalitet kan forbedres ved kontakt med en firbenet besøgsven

Dansk opfindelse giver hunden digital hjernegymnastik

26-01-2022 14:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

 Danske Go Dogo vil med kunstig intelligens afhjælpe kedsomhed og forebygge depression hos hunde. Et smart digitalt set-up hjemme i stuen udfordrer hunden med mentalt stimulerende opgaver, som er udviklet i samarbejde med dyrlæger og adfærdseksperter. Når opgaven er løst, kvitteres automatisk med en godbid. Kvinden bag har brugt sine egne hunde til udvikling af systemet, som hun selv beskriver som en slags 'sudoku' for hunde

Lise Nørgaard: Hundens død gav depression

06-01-2020 14:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I et interview med Alt for Damerne fortæller 102-årige Lise Nørgaard, om dengang for 12 år siden, da hun mistede sin sidste hund

Hver tredje hund er blevet bidt

16-01-2020 08:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Næsten hver tredje hund er blevet bidt af en anden hund eller havnet i slagsmål. Dette viser en undersøgelse, som Agria Dyreforsikring i Sverige har foretaget. Det er en ubehagelig oplevelse for både hund og ejer, og i mange tilfælde har hunden brug for akut dyrlægehjælp efter biddet

Er din hund hele Danmarks dyrehelt?

06-10-2015 09:11, af Tine Luther
Sammen med førende dyreorganisationer i Danmark og skuespiller Silas Holst går Agria Dyreforsikring de næste uger på jagt efter hele Danmarks dyrehelt.

Hvalpens første jul er farlig: Antallet af dyrlægebesøg stiger med 20%

09-12-2020 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I løbet af dette særlige år er mange nye hvalpe flyttet ind hos deres nye familier og vil snart fejre deres første, strålende jul sammen. Men i juletravlheden er det vigtigt at holde øje med, hvad hvalpen stopper i sig lige fra juleguf til spændende julepynt, gavebånd eller guirlander. Der er meget, der skal holdes uden for rækkevidde. Agria Dyreforsikrings statistikker viser en stigning på 20% omkring jul og nytår i akutte besøg hos dyrlægen, især fordi hunden har spist noget, den ikke kan tåle

Agria indgår strategisk samarbejde med Vuffeli

08-03-2023 09:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det gode hundeliv er målet med samarbejdet mellem Agria Dyreforsikring og hundemadsvirksomheden Vuffeli. Det er første gang, Agria indgår i et kommercielt samarbejde

Tips til hvordan du børster hundens tænder

03-01-2015 13:49, af Tine Luther
Se Agria Dyreforsikrings film om, hvordan du bedst holder din hunds tænder fine og rene.

Hvornår er hundens personlighed færdigudviklet

13-01-2022 14:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundens personlighed er selvsagt en vigtig del af den, men hvornår er den rent faktisk færdigudviklet – hvis den da overhovedet bliver det? Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig svaret her

Patienter hos dyrlægen siger oftest vov

23-07-2015 09:16, af Tine Luther
Hunde er til dyrlægen næsten dobbelt så ofte som katte. Det viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Men ved nærmere eftersyn er der store forskelle mellem forskellige typer af hunde- og katteracer.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde iført vintertøj: Pynt eller praktisk?

16-12-2024 11:12, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.

Dobbelt dansk bronze i juniorhandling

15-12-2024 18:57, af Cecilie Friis Amstrup

Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.