Hundredvis af hunde bliver syge i julen

17-12-2017 17:43, af Pressemeddelelse, Agria dyreforsikring

Juleflæsk, chokolade og ufordøjelige nødder ender alt for ofte i hundes maver i julemåneden. Ifølge tal fra Agria Dyreforsikring er december den måned, hvor flest hunde ender hos dyrlægen med forgiftning

Copyright Ridehesten.com
Foto: Cassandra Karlsson

Julen er en herlig højtid, hvor der bliver spist og hygget i lange baner. Men for de firbenede kan julen ende fatalt.

–  Vi ved fra tidligere år, at rigtig mange hunde ender hos dyrlæger og på dyrehospitaler med forgiftning i den kommende tid. Vi ønsker derfor at gøre alle hundeejere opmærksomme på de farer, der lurer i julen, siger Lene K. Jørgensen, dyrlægekonsulent hos Agria Dyreforsikring.

En sammenligning af antal forgiftninger af hunde fra 2010 til 2015 viser, at december hvert år skiller sig ud. Her ses det, at næsten dobbelt så mange hunde lider af forgiftning i julemåneden i forhold til andre måneder. Den største årsag er de mange julegodter, hundene finder under buffeten, sofabordet eller juletræet.

Flæskesteg og juleskinke er nogen af hundens værste fjender i december. Fed og salt mad er nemlig farlige for hunde, da det kan give problemer med bugspytkirtlen. Gærende dej er ligeledes farligt, da det indeholder alkohol, som kan give din hund alkoholforgiftning, advarer Lene K. Jørgensen. 

Når venner og familie kommer på besøg, og julestemningen er høj, er det nemt at miste fokus på sin hund. Julebuffeten bliver ofte ikke overvåget, og halvfulde fade med julemad efterlades uden opsyn. Agria Dyreforsikring råder alle hundeejere til at være ekstra opmærksomme på, hvad hunden spiser, og fraråder at give hunden rester fra julebordet. 

Mørk chokolade er livsfarligt 
Fyldte chokolader i flotte æsker er en god gave, men indpakkede chokoladeæsker under juletræet er nemt for hunden at snuse sig frem til og sætte tænderne i. Chokolade kan være livsfarligt for hunde, da kakao indeholder stoffet theobromin, som er giftigt for hunde. 

– En hund på 10 kilo kan maksimalt tåle 40 gram mørk chokolade uden alvorlige konsekvenser. For lys chokolade ligger grænsen på 100 gram, siger Lene K. Jørgensen.

Kontakt din dyrlæge hurtigst muligt, hvis din hunds normale tilstand ændres, eller hvis den rammes af voldsomt opkast eller diarré. Symptomer på chokoladeforgiftning hos hunde viser sig 4-24 timer efter indtagelse ved opkastning, mavesmerter, øget tørst, inkontinens, rysteture og savlen.

Nødder - de små banditter
Nødder er ofte et hit på dessertbordet som supplement til de mange småkager og søde desserter, men de skal ikke gives til din hund. Nødder er nemlig giftige, kan give anfald, og mængden af fosfor kan potentielt give hunde blæresten. 

Hårde nødder er især en synder, da de kan sidde fast i tarmen og give store problemer med hundens fordøjelse. Vær derfor opmærksom på, at der ikke triller nødder ind under sofabordet og frister din hund. 

– Julen er klart hyggeligst for alle, når man ikke skal akut til dyrlægen med en syg hund. Vær derfor ekstra opmærksom på din hund i december, så den ikke kommer i nærheden af julebuffeten eller fodres med farlige godter, da det kan få alvorlige konsekvenser,” siger Lene K. Jørgensen.

/Pressemeddelelse, Agria Dyreforsikring 

Info

Sådan giver du din hund en dejlig jul:
Lad ikke julemad stå fremme uden opsyn - specielt chokolade, gærdej og saltet skinke.
Undgå at lægge chokoladeæsker under juletræet.
Vær ekstra opmærksom, når du har besøg af familie og venner, som ikke er vant til hunde.
Hold øje med de generøse børn, som tilbyder godbidder

Læs også

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Pas på hunden, for nu er hugormen vågnet

06-04-2025 07:53, af Cecilie Friis Amstrup

De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Stockholm Hundmässa - svenskerne står klar igen!

02-12-2013 10:34, af Tine Luther
I weekenden den 7.-8. december slår den svenske kennelklub dørene op for en af Europas største internationale udstillinger. Over 7000 hunde dyster – og udover selve udstillingen er der konkurrencer i forskellige discipliner, masser af opvisninger, foredrag og et kæmpemæssigt standområde. Konkurrencerne i Dog Dancing + udstillingsfinalerne kan følges live på nettet - du finder link til live streamingen i denne nyhed.

Mand sigtet efter at have skudt hund

10-01-2013 13:50, af Maja Golles
Vi har i december på hunden.dk skrevet om en hund, der blev skudt under luftetur. En mand er nu blevet sigtet i sagen. DKK kommenterer her på sagen

For meget græs kan gøre din hund syg

23-05-2016 08:57, af Tine Luther
Mange hunde elsker smagen af græs, men man skal holde øje med, hvor meget hunden græsser. Et for stort indtag kan give mave-tarm-problemer. Agria Dyreforsikring giver her gode råd, hvis din hund har haft snuden for langt nede i græsplænen.

Sådan holder du din hund sund hele livet

08-12-2017 13:52, af Helle Skov Wacher

Hunden er menneskets bedste ven, men hvordan sikrer vi os, at vi også er hundens bedste ven? Det gør vi bl.a. ved at hjælpe hunden til at holde sig sund, både fysisk og mentalt, og give den et godt og aktivt hundeliv. Det lyder let, men en gang i mellem kan det være rart for hundeejeren at få tips og tricks udefra

“Jeg er bekymret for min hvalps nisser”

20-12-2024 16:32, af Anne Egede

Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?

Julekalender: Montys jul - Afsnit 21

21-12-2019 19:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Bliver Monty fundet i dag

#BlackFurday: dyreinternaternes sorte skygger

21-11-2023 12:48, af Anne Cecilie Sohl

I anledning af årets Black Friday omdøber Agria Dyreforsikring dagen til #BlackFurday med en hjertevarm kampagne, der sætter fokus på de sorte hunde og katte, der ofte står bagerst i køen på internaterne. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Velkendt jagthundehjerte gæstede Danmarks første hundekro

14-04-2025 07:38, af Cecilie Friis Amstrup

Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?