Når dyr lever i flok opstår der en gang i mellem konflikter med aggressiv adfærd til følge. Med aggressionen følger en masse uhensigtsmæssige konsekvenser som eksempelvis skader på de involverede eller ødelagte relationer og en forstyrrelse af gruppens sammenhængskraft.
En måde at mindske de negative konsekvenser af konflikter på, er ved hurtigt at genoprette den gode relation. Evnen til forsoning er derfor vigtig, især hos dyrearter der arbejder tæt sammen.
For at blive klogere på forskellene mellem ulve og hunde, så et østrigsk forskerhold nærmere på netop denne evne til at lægge en konflikt bag sig, og genoprette en god social relation. De sammenlignede adfærden hos fire grupper af ulve i fangenskab med fire grupper af hunde i fangenskab, og fandt en tydelig forskel. Ulvene udviste mere aggression end hundene, men havde til gengæld en langt højere evne til forsoning efter episoder med aggression end hundene havde. Efter konflikter havde hundene i stedet en tydelig tendens til i stedet at undvige hinanden.
Forskerne mener at deres resultat afspejler markante forskelle i ulve og hundes måde at leve sammen. Ulve udviser en stor grad af samarbejde, idet de blandt andet jager i flok og hjælper hinanden i plejen af hvalpene. Det kræver en stor grad af samarbejde, og langvarige konflikter kan derfor have fatale konsekvenser for flokken. Selvom hunde kan udvise nogle af de samme egenskaber som ulve, så er de dog ikke så udtalte. Hunde der lever vildt, vil primært leve af affald og selvdøde dyr, og det er hovedsageligt moderen selv, der opfostrer hvalpene.
Forskerne peger dog på, at det kræver flere undersøgelser for helt at forstå forskellene mellem ulve og hunde. Ulvene i studiet var holdt i fangenskab, og tidligere forskning har vist at dette medfører et højere niveau af aggression end hos fritlevende ulve. Hunde er derimod i højere grad tilpasset til livet i fangenskab. Det vil derfor være nødvendigt også at studere fritlevende hunde og ulve, for bedre at forstå forskellene imellem dem.
KILDE:
Cafazzo et al. The effect of domestication on post-conflict management: wolves reconcile while dogs avoid each other. Royal Society Open Science. Juli, 2018
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Ledsmerter er desværre blevet en alt for almindelig del af mange hundes liv. Takket være moderne dyrlægevidenskab, bedre ernæring og en øget opmærksomhed på dyrevelfærd lever hunde i dag længere end nogensinde før. Denne positive udvikling betyder dog også, at flere hunde når en alder, hvor slid og belastning af leddene bliver et reelt problem.
I sidste uge havde vi historien om, at raw food til hunde ikke var godt for dem på grund af diverse bakterier. Engelsk ekspert går nu i rette med den opfattelse. Hendes hunde har spist raw food de sidste ti år
Gider du ikke X-Factor eller Versus lørdag aften, så kan du slå over på DR2 og se hele tre udsendelser om hunde
Sat over for en opgave, der kræver samarbejde, klarer ulve sig væsentlig bedre end hunde, viser forskningen
I den kommende uge udkommer det nyeste nummer af HUNDEN. Her kan du læse lidt om, hvad du kan glæde dig til
Et besøg på dyrskuet i Roskilde er et must for mange danske dyrefolk. I weekenden er det igen blevet tid til det traditionsrige skue. Her på hunden.dk glæder vi os over, at også hunden er talstærkt repræsenteret på årets skue
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste