Når dyr lever i flok opstår der en gang i mellem konflikter med aggressiv adfærd til følge. Med aggressionen følger en masse uhensigtsmæssige konsekvenser som eksempelvis skader på de involverede eller ødelagte relationer og en forstyrrelse af gruppens sammenhængskraft.
En måde at mindske de negative konsekvenser af konflikter på, er ved hurtigt at genoprette den gode relation. Evnen til forsoning er derfor vigtig, især hos dyrearter der arbejder tæt sammen.
For at blive klogere på forskellene mellem ulve og hunde, så et østrigsk forskerhold nærmere på netop denne evne til at lægge en konflikt bag sig, og genoprette en god social relation. De sammenlignede adfærden hos fire grupper af ulve i fangenskab med fire grupper af hunde i fangenskab, og fandt en tydelig forskel. Ulvene udviste mere aggression end hundene, men havde til gengæld en langt højere evne til forsoning efter episoder med aggression end hundene havde. Efter konflikter havde hundene i stedet en tydelig tendens til i stedet at undvige hinanden.
Forskerne mener at deres resultat afspejler markante forskelle i ulve og hundes måde at leve sammen. Ulve udviser en stor grad af samarbejde, idet de blandt andet jager i flok og hjælper hinanden i plejen af hvalpene. Det kræver en stor grad af samarbejde, og langvarige konflikter kan derfor have fatale konsekvenser for flokken. Selvom hunde kan udvise nogle af de samme egenskaber som ulve, så er de dog ikke så udtalte. Hunde der lever vildt, vil primært leve af affald og selvdøde dyr, og det er hovedsageligt moderen selv, der opfostrer hvalpene.
Forskerne peger dog på, at det kræver flere undersøgelser for helt at forstå forskellene mellem ulve og hunde. Ulvene i studiet var holdt i fangenskab, og tidligere forskning har vist at dette medfører et højere niveau af aggression end hos fritlevende ulve. Hunde er derimod i højere grad tilpasset til livet i fangenskab. Det vil derfor være nødvendigt også at studere fritlevende hunde og ulve, for bedre at forstå forskellene imellem dem.
KILDE:
Cafazzo et al. The effect of domestication on post-conflict management: wolves reconcile while dogs avoid each other. Royal Society Open Science. Juli, 2018
Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.
Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.
Visse primater forstår begrebet retfærdighed. Det har forskerne længe vidst. Men nu har forskerne vist, at både ulve og hunde også forstår sig på retfærdighed – ja, faktisk er ulves sans for retfærdighed større end hundes, skriver avisen The Independent på deres hjemmeside.
Hundesyge er en alvorlig virussygdom i familie med mæslinger, der blandt andet findes hos hunde, ræve, ulve og mink. Der ses en meget høj dødelighed blandt de hunde, der smittes med den, og den er derfor en af de sygdomme, de fleste danske hunde bliver vaccineret for
Et besøg på dyrskuet i Roskilde er et must for mange danske dyrefolk. I weekenden er det igen blevet tid til det traditionsrige skue. Her på hunden.dk glæder vi os over, at også hunden er talstærkt repræsenteret på årets skue
Grøntsager kan være et sundt supplement til hundens kost, men hvilke er sikre, og hvilke bør undgås?
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Den dansk/svenske gårdhund har fået fuld anerkendelse af den Amerikanske Kennel Club (AKC). Anerkendelsen åbner dørene til konkurrencer på alle niveauer i USA og markerer en vigtig sejr for racens fremtid uden for Skandinavien.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.