Når dyr lever i flok opstår der en gang i mellem konflikter med aggressiv adfærd til følge. Med aggressionen følger en masse uhensigtsmæssige konsekvenser som eksempelvis skader på de involverede eller ødelagte relationer og en forstyrrelse af gruppens sammenhængskraft.
En måde at mindske de negative konsekvenser af konflikter på, er ved hurtigt at genoprette den gode relation. Evnen til forsoning er derfor vigtig, især hos dyrearter der arbejder tæt sammen.
For at blive klogere på forskellene mellem ulve og hunde, så et østrigsk forskerhold nærmere på netop denne evne til at lægge en konflikt bag sig, og genoprette en god social relation. De sammenlignede adfærden hos fire grupper af ulve i fangenskab med fire grupper af hunde i fangenskab, og fandt en tydelig forskel. Ulvene udviste mere aggression end hundene, men havde til gengæld en langt højere evne til forsoning efter episoder med aggression end hundene havde. Efter konflikter havde hundene i stedet en tydelig tendens til i stedet at undvige hinanden.
Forskerne mener at deres resultat afspejler markante forskelle i ulve og hundes måde at leve sammen. Ulve udviser en stor grad af samarbejde, idet de blandt andet jager i flok og hjælper hinanden i plejen af hvalpene. Det kræver en stor grad af samarbejde, og langvarige konflikter kan derfor have fatale konsekvenser for flokken. Selvom hunde kan udvise nogle af de samme egenskaber som ulve, så er de dog ikke så udtalte. Hunde der lever vildt, vil primært leve af affald og selvdøde dyr, og det er hovedsageligt moderen selv, der opfostrer hvalpene.
Forskerne peger dog på, at det kræver flere undersøgelser for helt at forstå forskellene mellem ulve og hunde. Ulvene i studiet var holdt i fangenskab, og tidligere forskning har vist at dette medfører et højere niveau af aggression end hos fritlevende ulve. Hunde er derimod i højere grad tilpasset til livet i fangenskab. Det vil derfor være nødvendigt også at studere fritlevende hunde og ulve, for bedre at forstå forskellene imellem dem.
KILDE:
Cafazzo et al. The effect of domestication on post-conflict management: wolves reconcile while dogs avoid each other. Royal Society Open Science. Juli, 2018
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
I sidste uge havde vi historien om, at raw food til hunde ikke var godt for dem på grund af diverse bakterier. Engelsk ekspert går nu i rette med den opfattelse. Hendes hunde har spist raw food de sidste ti år
I Kroatien er der så stor utilfredshed med ulvebestanden, at der visse steder er startet ulovlig jagt på dyret. Det kan vise sig at være noget af et selvmål
Hundesyge er en alvorlig virussygdom i familie med mæslinger, der blandt andet findes hos hunde, ræve, ulve og mink. Der ses en meget høj dødelighed blandt de hunde, der smittes med den, og den er derfor en af de sygdomme, de fleste danske hunde bliver vaccineret for
Ny forskning peger på, at mennesket måske tæmmede ulvene, fordi mennesket ikke kunne tåle den hårde stenalderkost
I den kommende uge udkommer det nyeste nummer af HUNDEN. Her kan du læse lidt om, hvad du kan glæde dig til
Et besøg på dyrskuet i Roskilde er et must for mange danske dyrefolk. I weekenden er det igen blevet tid til det traditionsrige skue. Her på hunden.dk glæder vi os over, at også hunden er talstærkt repræsenteret på årets skue
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.