Aggression hos hunde - ny brik i puslespillet er måske fundet

14-10-2021 08:15, af Astrid Gerd Holtet

Hvorfor udvikler nogle hunde problemer med aggression, når andre ikke gør? Det har en gruppe forskere fra universitet i Arizona, USA, forsøgt at blive klogere på, og måske har de fundet endnu en brik i puslespillet  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Nogle hunde udvikler problemer med aggression over for hunde eller mennesker, mens andre hunde ikke gør – og sådanne problemer kan lægge store begrænsninger på både hund og ejers livskvalitet, og sætte andre hunde og mennesker i fare.

Men hvorfor udvikler hunde aggression? Ofte kan problemerne kobles sammen med en eller flere dårlige oplevelser, men mekanismen bag aggressionen er formentlig ikke så lige til. Individuelle forskelle i hundenes hormonbalancer er en af de ting forskere på området mener, kan afgøre hvorvidt en dårlig oplevelse kan ende i aggressionsproblemer eller ej. Indtil nu har forskningen primært beskæftiget sig med hormonerne testosteron og serotonin. Testosteron er det hanlige kønshormon, mens serotonin, blandt meget andet, er koblet til følelsen af lykke.

Det er dog muligt at de ikke er de eneste hormoner man bør kigge på, når man skal forstå den aggressive adfærd. Et forskerhold fra Universitet i Arizona, peger på to andre hormoner som vigtige brikker i puslespillet – det er hormonerne oxytocin og vasopressin.

Oxytocin kaldes populært for ”kærlighedshormonet” og har en vigtig rolle i fødslen og efterfølgende i moderens pleje af afkommet. Det spiller også en rolle, når både dyr og mennesker skaber positive kontakter med andre. Har vi fysisk kontakt med én vi holder af, stiger niveauet af hormonet i vores blod.

Vasopressin har lidt den modsatte effekt. Ud over at have mange andre funktioner i kroppen, så har forskningen vist en kobling mellem hormonet og aggressionsproblemer hos mennesker – og nu har de amerikanske forskere fra Arizona fundet en lignende sammenhæng hos hunde. Ud fra et nyt studie, hvis resultater blev udgivet i slutningen af sidste år, mener de nemlig at have vist, at hunde, der typisk reagerer med aggression når de bliver presset, ofte har et højere niveau af vasopressin end hunde, der typisk ikke reagerer med aggression. 

Holdet undersøgte også en gruppe af servicehunde, der er avlet til at have et særligt lavt aggressionsniveau – en egenskab nødvendig i deres arbejdsfunktion. Når holdet målte deres hormonniveauer, så de her det modsatte billede. Hundene havde nemlig et højere niveau af hormonet oxytocin, set i forhold til vasopresson, end andre hunde.

Hormonerne, som forskerne undersøgte, ser altså ud til at have modsatrettede effekter – øget vasopressin ses hos hunde med aggressionsproblemer, mens et højere niveau af oxytocin ses hos hunde med en lav tendens til aggression.

Hos mennesker har regulering af oxytocin længe være brugt til at behandle en lang række problemer, herunder blandt andet skizofreni, autisme og posttraumatisk stress, og forskerne mener derfor at man bør undersøge hvordan lignende behandling kan bidrage til håndteringen af aggressionsproblemer hos hunde.

Det er dog ikke kun gennem medicinering, at oxytocinniveauet kan påvirkes. Tidligere studier har nemlig vist at hundes niveau af hormonet stiger, når de oplever positiv kontakt med mennesker – og heldigvis for os, gælder det også for vores niveau af hormonet, når vi har kontakt med vores firbenede venner. Så, husker man at få kælet med og klappet sin hund, så kan det altså være at det hjælper begge parter til at få en mere rolig og behagelig hverdag.

 

Læs også

Feromoner – de usynlige signaler

10-03-2022 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Feromoner er usynlige duftstoffer som hunde, og andre dyr, bruger til at kommunikere med, og de kan signalere alt fra brunst til angst eller aggression

 

Stor stigning i alvorlige hundebid i England

20-01-2021 12:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En undersøgelse fra University of Liverpool viser, at antallet af hundebid, der har krævet behandling på hospital, er næsten tredoblet de sidste 20 år

Hundens tarmbakterie kan påvirke dens adfærd

19-01-2019 08:03, af Astrid Holtet

Nyt studier peger på, at sammensætningen af mikroorganismer i hundens tarm muligvis kan have betydning for hvorvidt hunde udviser aggression overfor andre hunde

Nyt fra Vivian Birlie, Sano Canis: Hjælp selv din hund med rygproblemer

08-11-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Akupunktør, zoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie skriver

Det er lige så svært at miste sit kæledyr som et familiemedlem

29-11-2022 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når Mette i årets udgave af DR’s Gift ved første blik græder over tabet af sin elskede hund, Gunnar, så er hun ikke alene. En ny, dansk undersøgelse viser, at næsten halvdelen af danske hundeejere oplevede sorgen ved at miste hunden lige så stærkt, som hvis de havde mistet et familiemedlem eller en nær ven

Få din hund foreviget i Ballerup

22-09-2018 10:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Wiegaarden er på plads ved hundeudstillingen i Ballerup. Kom forbi og få taget et billede af din hund 

Lille hund bidt ihjel

29-07-2011 09:39, af Signe Wiese
Et møde med en rottweiler, der stod bundet udenfor et indkøbscenter i Aalborg, blev i weekenden fatalt for en lille hund af racen pomeranian

Symptomer – hoste

08-04-2021 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Hoste hos hunde kan skyldes alt fra en harmløs luftvejsinfektion til alvorlige hjerteproblemer – vi ser lidt nærmere på de sygdomme, der kan give anledning til hosten

Akupunktør, zoneterapeut og forfatter Vivian Birlie ude med ny bog

03-01-2020 08:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvis du har været glad for at kunne hjælpe din hund med Vivian Birlies bog ”Tryg og tilfreds”, kan du nu glæde dig over, at du med Vivian spritnye bog ”Skab balance i krop og sind,” der udkommer i dag, kan hjælpe dig selv og dine nærmeste.

Hund fulgte efter ambulance

12-11-2013 13:52, af Tine Luther
En tilskadekommet mands hund blev fundet uden for hospitalet.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader