Nogle hunde udvikler problemer med aggression over for hunde eller mennesker, mens andre hunde ikke gør – og sådanne problemer kan lægge store begrænsninger på både hund og ejers livskvalitet, og sætte andre hunde og mennesker i fare.
Men hvorfor udvikler hunde aggression? Ofte kan problemerne kobles sammen med en eller flere dårlige oplevelser, men mekanismen bag aggressionen er formentlig ikke så lige til. Individuelle forskelle i hundenes hormonbalancer er en af de ting forskere på området mener, kan afgøre hvorvidt en dårlig oplevelse kan ende i aggressionsproblemer eller ej. Indtil nu har forskningen primært beskæftiget sig med hormonerne testosteron og serotonin. Testosteron er det hanlige kønshormon, mens serotonin, blandt meget andet, er koblet til følelsen af lykke.
Det er dog muligt at de ikke er de eneste hormoner man bør kigge på, når man skal forstå den aggressive adfærd. Et forskerhold fra Universitet i Arizona, peger på to andre hormoner som vigtige brikker i puslespillet – det er hormonerne oxytocin og vasopressin.
Oxytocin kaldes populært for ”kærlighedshormonet” og har en vigtig rolle i fødslen og efterfølgende i moderens pleje af afkommet. Det spiller også en rolle, når både dyr og mennesker skaber positive kontakter med andre. Har vi fysisk kontakt med én vi holder af, stiger niveauet af hormonet i vores blod.
Vasopressin har lidt den modsatte effekt. Ud over at have mange andre funktioner i kroppen, så har forskningen vist en kobling mellem hormonet og aggressionsproblemer hos mennesker – og nu har de amerikanske forskere fra Arizona fundet en lignende sammenhæng hos hunde. Ud fra et nyt studie, hvis resultater blev udgivet i slutningen af sidste år, mener de nemlig at have vist, at hunde, der typisk reagerer med aggression når de bliver presset, ofte har et højere niveau af vasopressin end hunde, der typisk ikke reagerer med aggression.
Holdet undersøgte også en gruppe af servicehunde, der er avlet til at have et særligt lavt aggressionsniveau – en egenskab nødvendig i deres arbejdsfunktion. Når holdet målte deres hormonniveauer, så de her det modsatte billede. Hundene havde nemlig et højere niveau af hormonet oxytocin, set i forhold til vasopresson, end andre hunde.
Hormonerne, som forskerne undersøgte, ser altså ud til at have modsatrettede effekter – øget vasopressin ses hos hunde med aggressionsproblemer, mens et højere niveau af oxytocin ses hos hunde med en lav tendens til aggression.
Hos mennesker har regulering af oxytocin længe være brugt til at behandle en lang række problemer, herunder blandt andet skizofreni, autisme og posttraumatisk stress, og forskerne mener derfor at man bør undersøge hvordan lignende behandling kan bidrage til håndteringen af aggressionsproblemer hos hunde.
Det er dog ikke kun gennem medicinering, at oxytocinniveauet kan påvirkes. Tidligere studier har nemlig vist at hundes niveau af hormonet stiger, når de oplever positiv kontakt med mennesker – og heldigvis for os, gælder det også for vores niveau af hormonet, når vi har kontakt med vores firbenede venner. Så, husker man at få kælet med og klappet sin hund, så kan det altså være at det hjælper begge parter til at få en mere rolig og behagelig hverdag.
Feromoner er usynlige duftstoffer som hunde, og andre dyr, bruger til at kommunikere med, og de kan signalere alt fra brunst til angst eller aggression
En undersøgelse fra University of Liverpool viser, at antallet af hundebid, der har krævet behandling på hospital, er næsten tredoblet de sidste 20 år
Nyt studier peger på, at sammensætningen af mikroorganismer i hundens tarm muligvis kan have betydning for hvorvidt hunde udviser aggression overfor andre hunde
Vinderne af det store Online Dogshow 2020, som Galaksi Klip og Trim har arrangeret sammen med Core er nu ved at blive præsenteret. BIS4 blev en american akita. En hund, vi kan glæde os til at se i udstillingsringene senere på året
Det er nu muligt at registrere stamtavlenavne på op til 50 positioner
Har din hund allergi? Det kan du måske få svaret på ved at kigge på listen i denne artikel
Genious dog challenge er en onlinekonkurrence, hvor man vil finde verdens mest intelligente hund. Mærkeligt nok er ingen danske hunde med i konkurrencen
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse