Aggression hos hunde - ny brik i puslespillet er måske fundet

14-10-2021 08:15, af Astrid Gerd Holtet

Hvorfor udvikler nogle hunde problemer med aggression, når andre ikke gør? Det har en gruppe forskere fra universitet i Arizona, USA, forsøgt at blive klogere på, og måske har de fundet endnu en brik i puslespillet  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Nogle hunde udvikler problemer med aggression over for hunde eller mennesker, mens andre hunde ikke gør – og sådanne problemer kan lægge store begrænsninger på både hund og ejers livskvalitet, og sætte andre hunde og mennesker i fare.

Men hvorfor udvikler hunde aggression? Ofte kan problemerne kobles sammen med en eller flere dårlige oplevelser, men mekanismen bag aggressionen er formentlig ikke så lige til. Individuelle forskelle i hundenes hormonbalancer er en af de ting forskere på området mener, kan afgøre hvorvidt en dårlig oplevelse kan ende i aggressionsproblemer eller ej. Indtil nu har forskningen primært beskæftiget sig med hormonerne testosteron og serotonin. Testosteron er det hanlige kønshormon, mens serotonin, blandt meget andet, er koblet til følelsen af lykke.

Det er dog muligt at de ikke er de eneste hormoner man bør kigge på, når man skal forstå den aggressive adfærd. Et forskerhold fra Universitet i Arizona, peger på to andre hormoner som vigtige brikker i puslespillet – det er hormonerne oxytocin og vasopressin.

Oxytocin kaldes populært for ”kærlighedshormonet” og har en vigtig rolle i fødslen og efterfølgende i moderens pleje af afkommet. Det spiller også en rolle, når både dyr og mennesker skaber positive kontakter med andre. Har vi fysisk kontakt med én vi holder af, stiger niveauet af hormonet i vores blod.

Vasopressin har lidt den modsatte effekt. Ud over at have mange andre funktioner i kroppen, så har forskningen vist en kobling mellem hormonet og aggressionsproblemer hos mennesker – og nu har de amerikanske forskere fra Arizona fundet en lignende sammenhæng hos hunde. Ud fra et nyt studie, hvis resultater blev udgivet i slutningen af sidste år, mener de nemlig at have vist, at hunde, der typisk reagerer med aggression når de bliver presset, ofte har et højere niveau af vasopressin end hunde, der typisk ikke reagerer med aggression. 

Holdet undersøgte også en gruppe af servicehunde, der er avlet til at have et særligt lavt aggressionsniveau – en egenskab nødvendig i deres arbejdsfunktion. Når holdet målte deres hormonniveauer, så de her det modsatte billede. Hundene havde nemlig et højere niveau af hormonet oxytocin, set i forhold til vasopresson, end andre hunde.

Hormonerne, som forskerne undersøgte, ser altså ud til at have modsatrettede effekter – øget vasopressin ses hos hunde med aggressionsproblemer, mens et højere niveau af oxytocin ses hos hunde med en lav tendens til aggression.

Hos mennesker har regulering af oxytocin længe være brugt til at behandle en lang række problemer, herunder blandt andet skizofreni, autisme og posttraumatisk stress, og forskerne mener derfor at man bør undersøge hvordan lignende behandling kan bidrage til håndteringen af aggressionsproblemer hos hunde.

Det er dog ikke kun gennem medicinering, at oxytocinniveauet kan påvirkes. Tidligere studier har nemlig vist at hundes niveau af hormonet stiger, når de oplever positiv kontakt med mennesker – og heldigvis for os, gælder det også for vores niveau af hormonet, når vi har kontakt med vores firbenede venner. Så, husker man at få kælet med og klappet sin hund, så kan det altså være at det hjælper begge parter til at få en mere rolig og behagelig hverdag.

 

Læs også

Feromoner – de usynlige signaler

10-03-2022 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Feromoner er usynlige duftstoffer som hunde, og andre dyr, bruger til at kommunikere med, og de kan signalere alt fra brunst til angst eller aggression

 

Stor stigning i alvorlige hundebid i England

20-01-2021 12:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En undersøgelse fra University of Liverpool viser, at antallet af hundebid, der har krævet behandling på hospital, er næsten tredoblet de sidste 20 år

Hundens tarmbakterie kan påvirke dens adfærd

19-01-2019 08:03, af Astrid Holtet

Nyt studier peger på, at sammensætningen af mikroorganismer i hundens tarm muligvis kan have betydning for hvorvidt hunde udviser aggression overfor andre hunde

Hund stjålet i Åbenrå

29-03-2011 10:34, af Anne Kristine Tollestrup
Lørdag blev en bichon frisétæve stjålet på gågaden i Åbenrå.

K9 Biathlon: Ros til den korte rute

05-09-2020 12:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Yasmin Bøllehuus Rasmussen og hendes hund Riley var meget tilfredse med den rute, de prøvede ved K9 Biathlon for alle på Vilhelmsborg

En hund er bedre end søskende

04-01-2018 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning fra University of Cambridge viser, at børn har flere fordele ved at have en hund end ved at have søskende. 

Hund alene med sin afdøde ejer i 14 dage

29-01-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreværnet har skrevet en af disse nyheder, der skærer langt ind i hjertet. Heldigvis ser den ud til at ende godt

Hjemløs hund vælger selv sin ejer

15-08-2016 09:50, af Kasper Larsson
En hjemløs hund stjæler en stewardesses hjerte med sin stædighed. Over et halvt år venter hunden ude foran hotellet, hvor hun bor

Ny funktion på købhund.dk

03-07-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Går du og drømmer om at anskaffe dig en hund, så har købhund nu fået en ekstra feature, som gør det nemmere for dig

OBS på alger

04-06-2014 10:20, af Tine Luther
De første meldinger om giftige alger i danske søer er indløbet. Vær derfor opmærksom på, hvor du lader din hund bade og drikke af vandet.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet