Nogle hunde udvikler problemer med aggression over for hunde eller mennesker, mens andre hunde ikke gør – og sådanne problemer kan lægge store begrænsninger på både hund og ejers livskvalitet, og sætte andre hunde og mennesker i fare.
Men hvorfor udvikler hunde aggression? Ofte kan problemerne kobles sammen med en eller flere dårlige oplevelser, men mekanismen bag aggressionen er formentlig ikke så lige til. Individuelle forskelle i hundenes hormonbalancer er en af de ting forskere på området mener, kan afgøre hvorvidt en dårlig oplevelse kan ende i aggressionsproblemer eller ej. Indtil nu har forskningen primært beskæftiget sig med hormonerne testosteron og serotonin. Testosteron er det hanlige kønshormon, mens serotonin, blandt meget andet, er koblet til følelsen af lykke.
Det er dog muligt at de ikke er de eneste hormoner man bør kigge på, når man skal forstå den aggressive adfærd. Et forskerhold fra Universitet i Arizona, peger på to andre hormoner som vigtige brikker i puslespillet – det er hormonerne oxytocin og vasopressin.
Oxytocin kaldes populært for ”kærlighedshormonet” og har en vigtig rolle i fødslen og efterfølgende i moderens pleje af afkommet. Det spiller også en rolle, når både dyr og mennesker skaber positive kontakter med andre. Har vi fysisk kontakt med én vi holder af, stiger niveauet af hormonet i vores blod.
Vasopressin har lidt den modsatte effekt. Ud over at have mange andre funktioner i kroppen, så har forskningen vist en kobling mellem hormonet og aggressionsproblemer hos mennesker – og nu har de amerikanske forskere fra Arizona fundet en lignende sammenhæng hos hunde. Ud fra et nyt studie, hvis resultater blev udgivet i slutningen af sidste år, mener de nemlig at have vist, at hunde, der typisk reagerer med aggression når de bliver presset, ofte har et højere niveau af vasopressin end hunde, der typisk ikke reagerer med aggression.
Holdet undersøgte også en gruppe af servicehunde, der er avlet til at have et særligt lavt aggressionsniveau – en egenskab nødvendig i deres arbejdsfunktion. Når holdet målte deres hormonniveauer, så de her det modsatte billede. Hundene havde nemlig et højere niveau af hormonet oxytocin, set i forhold til vasopresson, end andre hunde.
Hormonerne, som forskerne undersøgte, ser altså ud til at have modsatrettede effekter – øget vasopressin ses hos hunde med aggressionsproblemer, mens et højere niveau af oxytocin ses hos hunde med en lav tendens til aggression.
Hos mennesker har regulering af oxytocin længe være brugt til at behandle en lang række problemer, herunder blandt andet skizofreni, autisme og posttraumatisk stress, og forskerne mener derfor at man bør undersøge hvordan lignende behandling kan bidrage til håndteringen af aggressionsproblemer hos hunde.
Det er dog ikke kun gennem medicinering, at oxytocinniveauet kan påvirkes. Tidligere studier har nemlig vist at hundes niveau af hormonet stiger, når de oplever positiv kontakt med mennesker – og heldigvis for os, gælder det også for vores niveau af hormonet, når vi har kontakt med vores firbenede venner. Så, husker man at få kælet med og klappet sin hund, så kan det altså være at det hjælper begge parter til at få en mere rolig og behagelig hverdag.
Feromoner er usynlige duftstoffer som hunde, og andre dyr, bruger til at kommunikere med, og de kan signalere alt fra brunst til angst eller aggression
En undersøgelse fra University of Liverpool viser, at antallet af hundebid, der har krævet behandling på hospital, er næsten tredoblet de sidste 20 år
Nyt studier peger på, at sammensætningen af mikroorganismer i hundens tarm muligvis kan have betydning for hvorvidt hunde udviser aggression overfor andre hunde
En hollandsk statsborger blev tirsdag afsløret i at forsøge at smugle en kuffert receptpligtige piller ind i Danmark
Da vi efterlyste historier om jeres første hund, modtog vi denne dejlige historie fra Iben Lauesen. Nyd den
I fire år var Michella Malene Vogel Lindholms hund væk. For en måned siden blev de genforenet og fredag måtte Michella tage den tunge beslutning at aflive sin hund
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.