Er min hund overvægtig?

18-09-2023 12:28, af Louise Trabjerg

Læs her hvordan du bliver bedre til at vurdere din hunds kropsvægt og sikrer den bedre sundhed og velfærd.

Copyright Ridehesten.com

Den mest almindelige årsag til overvægt er, at hunden over en længere periode indtager for meget energi i forhold til, hvad den forbruger. Det er en sundhedsfare for kæledyret, da overvægt ofte har en negativ indvirkning på dyrets sundhed og livskvalitet.

- Mange ejere synes, at deres buttede hund ser sød ud på samme måde, som vi bliver tiltrukket af søde og buttede babyansigter. Men det er anderledes med kæledyr - et enkelt ekstra kilo kan svare til så meget som 16 ekstra kilo på et menneske, siger Karin Eliasson, dyrlæge hos Royal Canin.

Hvad skal man kigge efter som hundeejer

Dyrlæger bruger blandt andet talje, mave og ribben som indikatorer på om hunden er overvægtig og det kan du også gøre.

- En hund i god form har en talje, der kan ses oppefra, og en mave, der spidser ind op mod lysken, når den ses fra siden. For at bestemme kropstilstanden er det vigtigt at bruge både øjnene og føle med hænderne. Hvis din hund er langhåret, er det især vigtigt at mærke med hænderne langs taljen og maven, siger Karine Eliasson.

- Hvad angår ribbenene, kan du her bruge dine egne hænder som reference. Hvis hundens ribben føles som dine knoer, når hånden er knyttet, så er den sandsynligvis for tynd. Hvis ribbenene i stedet føles som toppen af din hånd, når hånden er udstrakt, kan det indikere en god kropsbygning og god vægt. Men hvis ribbenene føles skjult bag en masse væv som i din håndflade, er dette ofte et tegn på, at din hund er overvægtig.

Rigtigt foder og leg

Er din hund blevet overvægtig er det vigtigt at tage aktivt hånd om problemet, for at give din hund så langt og godt et liv som muligt. Her er dyrlægens tre bedste tips til at hjælpe.

Vej maden og portionerne af:

Det er vigtigt at din hund ikke selv bestemmer, hvor meget den spiser i løbet af dagen. Mange hunde overspiser, hvis de får fri adgang til mad. 

- Det bedste er at veje al dagens mad om morgenen, og portionerne ud i løbet af dagen. Hele husstanden skal vide hvornår og hvor meget mad hunden skal have, så den ikke får for meget. Hvis din hund får godbidder, bør du ideelt set trække det fra dagsrationen, eller give godbidder, der er små eller har en lav kalorieværdi, så kalorieindtaget er afbalanceret, siger Karin Eliasson.

Leg og motion:

Gåture, leg, forhindringsbaner og motion er vigtigt for at holde din hund sund.

Giv det rigtige foder:

Det er vigtigt at give det rigtige foder, der er tilpasset din hund. Der er forskellige behov på forskellige stadier i en hunds liv, og det er vigtigt at huske på. 

- Faktorer, der spiller ind og spørgsmål, man kan stille, er, om ens hund tilhører en stor race eller en lidt mindre race. Hvilken alderskategori tilhører din hund og er han eller hun kastreret. Husk også på, om dit kæledyr er meget aktivt og tilbringer mest tid udendørs - eller mindre aktiv og tilbringer mest tid inde. Har din hund måske en sart mave eller er der andet man skal tage højde for, rådgiver Karin Eliasson.

Kontakt en dyrlæge

Er du i tvivl om din hund er overvægtig, så kontakt din dyrlæge og få professionel rådgivning.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyrlæge advarer om ubehagelig pollenbombe

28-05-2024 08:50, af Anne Cecilie Sohl

I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Endelig er de her! Billeder fra udstillingen i Roskilde

21-05-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Roskilde online.