Er min hund overvægtig?

18-09-2023 12:28, af Louise Trabjerg

Læs her hvordan du bliver bedre til at vurdere din hunds kropsvægt og sikrer den bedre sundhed og velfærd.

Copyright Ridehesten.com

Den mest almindelige årsag til overvægt er, at hunden over en længere periode indtager for meget energi i forhold til, hvad den forbruger. Det er en sundhedsfare for kæledyret, da overvægt ofte har en negativ indvirkning på dyrets sundhed og livskvalitet.

- Mange ejere synes, at deres buttede hund ser sød ud på samme måde, som vi bliver tiltrukket af søde og buttede babyansigter. Men det er anderledes med kæledyr - et enkelt ekstra kilo kan svare til så meget som 16 ekstra kilo på et menneske, siger Karin Eliasson, dyrlæge hos Royal Canin.

Hvad skal man kigge efter som hundeejer

Dyrlæger bruger blandt andet talje, mave og ribben som indikatorer på om hunden er overvægtig og det kan du også gøre.

- En hund i god form har en talje, der kan ses oppefra, og en mave, der spidser ind op mod lysken, når den ses fra siden. For at bestemme kropstilstanden er det vigtigt at bruge både øjnene og føle med hænderne. Hvis din hund er langhåret, er det især vigtigt at mærke med hænderne langs taljen og maven, siger Karine Eliasson.

- Hvad angår ribbenene, kan du her bruge dine egne hænder som reference. Hvis hundens ribben føles som dine knoer, når hånden er knyttet, så er den sandsynligvis for tynd. Hvis ribbenene i stedet føles som toppen af din hånd, når hånden er udstrakt, kan det indikere en god kropsbygning og god vægt. Men hvis ribbenene føles skjult bag en masse væv som i din håndflade, er dette ofte et tegn på, at din hund er overvægtig.

Rigtigt foder og leg

Er din hund blevet overvægtig er det vigtigt at tage aktivt hånd om problemet, for at give din hund så langt og godt et liv som muligt. Her er dyrlægens tre bedste tips til at hjælpe.

Vej maden og portionerne af:

Det er vigtigt at din hund ikke selv bestemmer, hvor meget den spiser i løbet af dagen. Mange hunde overspiser, hvis de får fri adgang til mad. 

- Det bedste er at veje al dagens mad om morgenen, og portionerne ud i løbet af dagen. Hele husstanden skal vide hvornår og hvor meget mad hunden skal have, så den ikke får for meget. Hvis din hund får godbidder, bør du ideelt set trække det fra dagsrationen, eller give godbidder, der er små eller har en lav kalorieværdi, så kalorieindtaget er afbalanceret, siger Karin Eliasson.

Leg og motion:

Gåture, leg, forhindringsbaner og motion er vigtigt for at holde din hund sund.

Giv det rigtige foder:

Det er vigtigt at give det rigtige foder, der er tilpasset din hund. Der er forskellige behov på forskellige stadier i en hunds liv, og det er vigtigt at huske på. 

- Faktorer, der spiller ind og spørgsmål, man kan stille, er, om ens hund tilhører en stor race eller en lidt mindre race. Hvilken alderskategori tilhører din hund og er han eller hun kastreret. Husk også på, om dit kæledyr er meget aktivt og tilbringer mest tid udendørs - eller mindre aktiv og tilbringer mest tid inde. Har din hund måske en sart mave eller er der andet man skal tage højde for, rådgiver Karin Eliasson.

Kontakt en dyrlæge

Er du i tvivl om din hund er overvægtig, så kontakt din dyrlæge og få professionel rådgivning.

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

"Dyrebart" - en podcast!

20-09-2023 10:08, af Louise Trabjerg

Agria Dyreforsikring har lanceret en ny podcast om livet med vores elskede firbenede venner.