Sommertiden kan være farlig for din hund

02-08-2021 08:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er så småt ved at gå på hæld, men mon ikke der stadig venter nogle varme dage, hvor mange danskere og deres kæledyr tilbringer størstedelen af tiden udendørs. I de varme måneder er det dog ekstra vigtigt at være opmærksom på vores hunde, da sommeren kan være farlig for de firbenede væsner

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anicura

 

– Sommeren er en fantastisk tid for både mennesker og kæledyr, men desværre er der også mange farer, vores kære hunde kan støde på i løbet af sommeren, som kan have store konsekvenser, hvis ikke vi hundeejere er opmærksomme, lyder det fra Sanne Ross, der er chefdyrlæge hos AniCura med dyrehospitaler i hele landet. Hun lister her nogle af de typiske ulykker, der kan opstå i løbet af sommeren, og hvad man som hundeejer bør være særligt opmærksom på. 

 

Vær opmærksom på hedeslag

Sommervarmen kan være hård for vores kæledyr. De firbenede væsner har til forskel fra mennesker kun få svedkirtler i trædepuderne og kan ellers kun regulere kropstemperaturen ved at ånde det ud. Hedeslag kan som regel indtræffe hos hunde, når temperaturen rammer 20-25 grader, men det afhænger også af, hvor aktiv hunden er.

– Hold gerne hunden i skyggen så meget som muligt, og derudover skal den altid have adgang til vand. Det er også en god idé at holde hunden i ro, da den ikke selv kan mærke, hvornår den skal stoppe med leg og aktiviteter i haven – og det kan ende rigtig galt. Det er generelt en god idé at holde øje med hundens kropstemperatur, som ikke må blive for høj, siger Sanne Ross og uddyber, at hedeslag blandt andet kan vise sig ved, at hunden bliver sløv eller bevidstløs, eller hvis den savler og halser mere end normalt.

 

Ryd op efter grillmiddagen

Hvad er bedre end grillede majskolber? Vores hunde synes også, at grillede majskolber er en lækker sommerdelikatesse, men desværre er selve kolben svær for hunde at fordøje. Derfor oplever AniCura hver sommer, at flere hunde ender på operationsbordet med en majskolbe, der sidder fast i tarmen.

– De fleste er ikke klar over det, men det kan være rigtig farligt for vores hunde, hvis de spiser en majskolbe. Det er derfor vigtigt at rydde grundigt op efter grillmiddagen og smide majskolberne i skraldespanden. Smid aldrig majskolbe i græs eller buske, men sørg for, at de er udenfor hundens rækkevidde. Sker det alligevel, at hunden får fat i en majskolbe, er det vigtigt at opsøge dyrlægen, inden kolben i værste fald kan risikere at ryge hele vejen ned i tarmen, siger Sanne Ross.

 

Pas på bistik

Sommertid er insekttid. De små, stikkende insekter er ikke bare irriterende, men kan også være farlige for både mennesker og dyr. Ofte forsøger hundene at snappe efter de flyvende insekter eller fange dem med poterne. Insekterne stikker nemlig udelukkende i selvforsvar og vil derfor kun stikke, hvis de føler sig tvungne til det.

– Som regel bliver hunden blot stukket en enkelt gang, hvilket kan give smerte, rødme og hævelse. Som ejer vil du derfor som oftest kunne mærke på din hund, at den er blevet stukket, da den typisk vil reagere ved at pive og trække sig væk, forklarer Sanne Ross og fortsætter:

– Enkelte stik uden voldsom hævelse kan behandles lokalt. I så fald kan du forsigtigt fjerne brodden med en pincet, og brug eventuelt en irritationsdæmpende salve på stikket. Er hunden til gengæld meget hævet eller har udviklet udslæt, skal dyrlægen behandle hunden med antiinflammatorisk medicin.

Oplever du, at din hund kommer galt afsted i løbet af sommeren, kan du ringe 1819, som er et landsdækkende akutnummer til kæledyr. Det er muligt at ringe 1819 på alle tider af døgnet, hvis dit kæledyr får akut brug for hjælp, og du vil blive stillet om til nærmeste døgnåbne dyrehospital.

Læs også

DKK inviterer til hundefest i Rønne

15-08-2024 12:27, af Anne Cecilie Sohl

Hunde i alle afskygninger fra baby- til veteranklasse indtager Rønne Stadion Nord denne weekend den 16.-18. august til den årlige bornholmske hundeudstillingsfest. Så selvom skoleferien er slut, så forlæng feriefølelsen og ta’ hele familien med til tre herlige dage til årets hyggeligste hundeudstilling – og din hund er selvfølgelig også meget velkommen.

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde iført vintertøj: Pynt eller praktisk?

16-12-2024 11:12, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.

Dobbelt dansk bronze i juniorhandling

15-12-2024 18:57, af Cecilie Friis Amstrup

Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.