På byskiltet ind til den lille by Gracas i Kroatien kunne man i april måned se en død ulv hænge til skræk og advarsel. Ulven var med stor sandsynlighed hængt op af lokale landmænd, der har mistet så mange dyr til ulvene, at de nu siger stop. Det skriver blandt andre Kristeligt Dagblad.
Få dage før ulven blev hængt op, havde en landmand mistet 90 får til ulve.
De officielle meldinger om ulvebestanden i det tyndt befolkede område mellem Adriaterhavets bagland og frem til bjergene ved grænsen til Slovenien og Bosnien lyder på, at der skal være 160 ulve.
Landmænd og jægere mener imidlertid, at der er 300. Og det er ifølge dem for mange til et område på 25.000 kvadratkilometer.
Derfor har flere nu taget sagen i egen hånd og der er opfordres til, at alle landmænd i hele landet skyder ulvene.
Men at skyde ulvene kan faktisk gøre problemet endnu større. For det første er det ulovligt, da ulve har været fredet i Kroatien siden 1995. Dog har der siden 2005 været åbnet for, at der kunne skydes en vis kvote ulve om året.
Men skyder man ulvehannerne, risikerer man at tvinge hunnerne til at formere sig med vildhunde, og det vil blot give et endnu større problem for landmændene.
Der er nemlig set en stigning i antallet af ulvehunde, som er krydsninger mellem ulve og hunde.
Dyrlæge og jæger Boris Katic mener, at 25 procent af den kroatiske ulvebestand i virkeligheden er ulvehunde, og hvorfor er det så et problem?
Problemet består i, at disse ulvehunde er frygtløse, og at de ikke har samme jagtinstinkt som ulvene. Derfor går de i højere grad efter de nemme ofre som kvæg i stedet for bjørne og hjorte.
Sat over for en opgave, der kræver samarbejde, klarer ulve sig væsentlig bedre end hunde, viser forskningen
Selvom hunde og ulve er i familie med hinanden, ligner de på mange punkter ikke længere hinanden – hængeører, pletter og krøllet pels er eksempelvis ikke noget der ses hos den vilde ulv. Men hvorfor har hundene fået disse særlige træk?
I den kommende uge udkommer det nyeste nummer af HUNDEN. Her kan du læse lidt om, hvad du kan glæde dig til
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.