I behandlingen af mennesker har elektroterapi længe været en veletableret behandlingsform, når en patient skal genoptrænes efter en større skade eller operation. Behandlingen, der giver elektrisk muskelstimulering, er i stigende grad også ved at vinde indpas i genoptræningen af hunde. Ved elektroterapi påvirkes hundens krop af små elektriske impulser, fra små elektroder, der placeres direkte på hundens hud.
Hvordan virker elektroterapi?
De elektriske impulser kan påvirke hundens muskler og nervesystem på forskellige måder. De kan stimulere nerver lige under huden, hvilket medfører at kroppens eget smertelindrende system igangsættes. Denne form for elektroterapi kaldes også for transkutan elektrisk stimulation eller blot TENS. TENS kan være smertelindrende og hjælpe ved muskelspændinger. Derudover øger det også blodcirkulationen i området og har vist sig, at være gavnlig for sårheling i visse tilfælde.
De elektriske impulser kan også hjælpe til at genskabe tabt muskelkontrol i forbindelse med eksempelvis rygmarvsskader. Det sker ved at de elektriske impulser stimulerer de nerver, der styrer musklerne, og dermed får dem til at trække sig sammen. Denne form for elektroterapi kaldes for neuromuskulær elektrisk stimulation, forkortet NMES. NMES kan blandt andet være med til at forbedre musklernes funktion og styrke, og være smertelindrende samtidig. Behandlingen vil typisk skulle suppleres med andre former for fysioterapi.
Hvordan foregår elektroterapi?
Når en hund skal behandles med elektroterapi, fastgøres elektroderne på huden over, eller i nærheden af, det område der skal behandles. Under behandlingen kan hunden mærke muskelsammentrækning, og en prikkende fornemmelse i huden under elektroderne.
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.
Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Med engflåtens mulige indtog i Danmark følger en flåtbåren sygdom, Babesiose, som hundeejere skal være opmærksom på
Sara DeAngelis har netop vundet søndagens juniorhandling. Dermed har hun vundet alle tre konkurrencer i Roskilde
Vi har valgt at udgive sidste års træningstips fra HUNDEN her på hunden.dk. I dag kan du lære hagetarget, som blev udgivet i bladet i september 2019
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Flere hunde rammes af stivhed og smerter i led. Derfor er det en god ide at træne smidighed
Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling.
Adfærd og træning:
Hvor er kimen til at lykkes?
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.