Begrebet hydroterapi dækker over både svømmetræning og træning på et vandløbebånd, og begge typer kan bruges som genoptræning eller til at forebygge problemer hos vores hunde.
Svømmetræning
Svømmetræning er en god motionsform for hunden. Opdriften fra vandet mindsker belastningen på hundens led, mens selve svømmebevægelserne øger pulsen og kræver meget muskelarbejde. Dermed giver svømningen god styrke- og konditionstræning uden at leddene belastes for meget.
Svømmetræning er en rigtig god træningsform for alle hunde – og kan med fordel bruges til at styrke hundens bevægeapparat og dermed forbygge skader. Derudover er træningsformen også særligt velegnet til overvægtige hunde, da deres øgede kropsvægt kan gøre almindelig fysisk træning ekstra hårdt for sener og led. Når hunden derimod svømmer, har de ekstra kilo ikke så stor betydning.
Når hunden svømmer, har den en tendens til mest at bruge sine forben frem for bagbenene. Derfor er svømning ofte ikke den mest optimale træning for hunden med problemer i bagparten, hvor man ønsker at styrke musklerne netop der.
Træning på et vandløbebånd
Et vandløbebånd er et løbebånd placeret i et bassin med vand, og det fungerer således, at når hunden går på båndet, så går den samtidig i vandet. Hvor højt vandet står i bassinet kan justeres så det passer til hundens størrelse og til det problem, der arbejdes med. Derudover kan båndets hastighed ændres og typisk kan der også laves modstrøm, så det bliver hårdere for hunden at bevæge sig i vandet. I et vandløbebånd svømmer hunden altså ikke, men går på båndet hele tiden. Fordelen ved et vandløbebånd er, at opdriften fra vandet mindsker belastningen på hundens led, og dermed bliver dens bevægelser lettere, og en eventuel smerte i leddene mindskes eller undgås helt. Samtidigt skal hunden her bruge både for- og bagpart til at bevæge sig på båndet. På den måde kan hunde med smerte i bevægeapparatet, herunder også i bagparten, få brugt hele kroppen og få styrket muskulaturen uden at det gør ondt.
Hvem kan have glæde af hydroterapi?
Hydroterapi kan bruges til mange ting, og kan hjælpe både den raske og den syge hund. Eksempler på hvornår hydroterapi med fordel kan bruges, er blandt andre:
Har din hund en sygdom, er det vigtigt at du konsulterer en dyrlæge inden du påbegynder hydroterapi. Dyrlægen vil kunne lægge et fornuftigt træningsprogram for netop din hund.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Løbeklubben DIRTY PAWS inviterer til juleløb ved Silkeborg for alle, som har lyst til at komme ud og være aktive sammen med deres hund. Alle kan være med, da der både er ture for hurtigløberne og for dem, som hellere vil gå.
Studie viser at kæledyrsejere tilsyneladende bekymrer sig mere om deres hunde end katte. I hvert fald herhjemme i Danmark. I Storbritannien er forskellen mellem hund og kat nemlig ikke så stor.
Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid.
På Store Hestedag kan man blandt andet høre June Rasmussen fortælle om hundesvømning
Adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub Lise Lotte Christensen viser i en video, hvordan man giver hunden nok at drikke her i varmen
Vand i hovedet, også kaldet hydrocephalus, er en tilstand hvor hunden har for meget hjernevæske i hjernen, og tilstanden kan være medfødt eller udvikles som følge af andre problemer
Der er et stigende fokus på vigtigheden af fysioterapi hos hunde - både efter operationer, og i forbindelse med kroniske problemer i led, sener og muskler. Et af de værktøjer, der benyttes i fysioterapien, er vibrationsplader, som bruges både til afslapning, genoptræning og funktionel styrketræning
Det er i den grad en våd tid, vi lever i. Men det kan vi jo lige så godt udnytte
For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt.
Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker
I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.
Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid.