Hvad er hydroterapi?

15-02-2022 14:19, af Astrid Gerd Holtet

Hydroterapi er når hunden genoptrænes i vand, enten gennem svømmetræning eller ved at gå på et vandløbebånd. Hydroterapi har en masse gode egenskaber og kan hjælpe hunde med mange forskellige typer af problemer  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Begrebet hydroterapi dækker over både svømmetræning og træning på et vandløbebånd, og begge typer kan bruges som genoptræning eller til at forebygge problemer hos vores hunde.

Svømmetræning

Svømmetræning er en god motionsform for hunden. Opdriften fra vandet mindsker belastningen på hundens led, mens selve svømmebevægelserne øger pulsen og kræver meget muskelarbejde. Dermed giver svømningen god styrke- og konditionstræning uden at leddene belastes for meget.

Svømmetræning er en rigtig god træningsform for alle hunde – og kan med fordel bruges til at styrke hundens bevægeapparat og dermed forbygge skader. Derudover er træningsformen også særligt velegnet til overvægtige hunde, da deres øgede kropsvægt kan gøre almindelig fysisk træning ekstra hårdt for sener og led. Når hunden derimod svømmer, har de ekstra kilo ikke så stor betydning.

Når hunden svømmer, har den en tendens til mest at bruge sine forben frem for bagbenene. Derfor er svømning ofte ikke den mest optimale træning for hunden med problemer i bagparten, hvor man ønsker at styrke musklerne netop der.

Træning på et vandløbebånd

Et vandløbebånd er et løbebånd placeret i et bassin med vand, og det fungerer således, at når hunden går på båndet, så går den samtidig i vandet. Hvor højt vandet står i bassinet kan justeres så det passer til hundens størrelse og til det problem, der arbejdes med. Derudover kan båndets hastighed ændres og typisk kan der også laves modstrøm, så det bliver hårdere for hunden at bevæge sig i vandet. I et vandløbebånd svømmer hunden altså ikke, men går på båndet hele tiden. Fordelen ved et vandløbebånd er, at opdriften fra vandet mindsker belastningen på hundens led, og dermed bliver dens bevægelser lettere, og en eventuel smerte i leddene mindskes eller undgås helt. Samtidigt skal hunden her bruge både for- og bagpart til at bevæge sig på båndet. På den måde kan hunde med smerte i bevægeapparatet, herunder også i bagparten, få brugt hele kroppen og få styrket muskulaturen uden at det gør ondt.

Hvem kan have glæde af hydroterapi?

Hydroterapi kan bruges til mange ting, og kan hjælpe både den raske og den syge hund. Eksempler på hvornår hydroterapi med fordel kan bruges, er blandt andre:

  • Konditions- og styrketræning af den raske hund
  • Træning af hunde med smerte i bevægeapparatet, herunder hunde med gigt eller hofteledsdysplasi
  • Genoptræning af hunde efter en operation
  • Træning af overvægtige hunde

Har din hund en sygdom, er det vigtigt at du konsulterer en dyrlæge inden du påbegynder hydroterapi. Dyrlægen vil kunne lægge et fornuftigt træningsprogram for netop din hund.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Hunde i vandet ved stranden

07-07-2017 10:11, af Anne Ekenberg

Hunde skal være i snor i sommerhalvåret, når de færdes ved stranden. Men hvad nu, når de er ude i vandet? Hvilke regler gælder så? Og hvad med “Blå flag”- strande?

Har du styr på din vandhund?

05-07-2017 10:08, af Anne Ekenberg

Når vejret bliver godt, flygter danskerne til stranden, men det er ikke kun os mennesker, der kan trænge til at blive kølet ned med en dukkert. Vores firbenede venner, hundene, får det hurtigt for varmt om sommeren, og de sætter pris på at komme til havet og få en kølig dukkert. Men pas på blågrønne alger og husk, at der er regler for hunde på stranden

Hundesvømning er godt for hunden

04-09-2021 14:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På Store Hestedag kan man blandt andet høre June Rasmussen fortælle om hundesvømning

Brandmænd – kan også give hunden gener

09-06-2022 12:41, af Astrid Gerd Holtet

Nogle gange kan en badetur få en træls afslutning, hvis man løber ind i en brandmand – og det gælder både for hunde og mennesker

Politiet træner hunde til eftersøgninger i vand

05-12-2019 08:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Snart kan politiet gøre brug af et nyt redskab ved eftersøgninger; de såkaldte vandsøgshunde – altså hunde som er specielt trænet til at finde personer eller genstande til vands. Hundene vil gøre eftersøgningerne hurtigere og mere effektive, lyder vurderingen

Elektroterapi til hunde

05-10-2021 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Gennem elektrisk muskelstimulering, kan elektroterapi hjælpe hunde efter operationer eller skader i bevægeapparatet

Vand i hovedet hos hunde

16-11-2019 12:10, af Astrid Gerd Holtet

Vand i hovedet, også kaldet hydrocephalus, er en tilstand hvor hunden har for meget hjernevæske i hjernen, og tilstanden kan være medfødt eller udvikles som følge af andre problemer

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt