Begrebet hydroterapi dækker over både svømmetræning og træning på et vandløbebånd, og begge typer kan bruges som genoptræning eller til at forebygge problemer hos vores hunde.
Svømmetræning
Svømmetræning er en god motionsform for hunden. Opdriften fra vandet mindsker belastningen på hundens led, mens selve svømmebevægelserne øger pulsen og kræver meget muskelarbejde. Dermed giver svømningen god styrke- og konditionstræning uden at leddene belastes for meget.
Svømmetræning er en rigtig god træningsform for alle hunde – og kan med fordel bruges til at styrke hundens bevægeapparat og dermed forbygge skader. Derudover er træningsformen også særligt velegnet til overvægtige hunde, da deres øgede kropsvægt kan gøre almindelig fysisk træning ekstra hårdt for sener og led. Når hunden derimod svømmer, har de ekstra kilo ikke så stor betydning.
Når hunden svømmer, har den en tendens til mest at bruge sine forben frem for bagbenene. Derfor er svømning ofte ikke den mest optimale træning for hunden med problemer i bagparten, hvor man ønsker at styrke musklerne netop der.
Træning på et vandløbebånd
Et vandløbebånd er et løbebånd placeret i et bassin med vand, og det fungerer således, at når hunden går på båndet, så går den samtidig i vandet. Hvor højt vandet står i bassinet kan justeres så det passer til hundens størrelse og til det problem, der arbejdes med. Derudover kan båndets hastighed ændres og typisk kan der også laves modstrøm, så det bliver hårdere for hunden at bevæge sig i vandet. I et vandløbebånd svømmer hunden altså ikke, men går på båndet hele tiden. Fordelen ved et vandløbebånd er, at opdriften fra vandet mindsker belastningen på hundens led, og dermed bliver dens bevægelser lettere, og en eventuel smerte i leddene mindskes eller undgås helt. Samtidigt skal hunden her bruge både for- og bagpart til at bevæge sig på båndet. På den måde kan hunde med smerte i bevægeapparatet, herunder også i bagparten, få brugt hele kroppen og få styrket muskulaturen uden at det gør ondt.
Hvem kan have glæde af hydroterapi?
Hydroterapi kan bruges til mange ting, og kan hjælpe både den raske og den syge hund. Eksempler på hvornår hydroterapi med fordel kan bruges, er blandt andre:
Har din hund en sygdom, er det vigtigt at du konsulterer en dyrlæge inden du påbegynder hydroterapi. Dyrlægen vil kunne lægge et fornuftigt træningsprogram for netop din hund.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.
Bridger Walker er en seksårig helt, der gerne går gennem ild og vand for sin søster. Det har fået selveste Captain America til at reagere
Når vejret bliver godt, flygter danskerne til stranden, men det er ikke kun os mennesker, der kan trænge til at blive kølet ned med en dukkert. Vores firbenede venner, hundene, får det hurtigt for varmt om sommeren, og de sætter pris på at komme til havet og få en kølig dukkert. Men pas på blågrønne alger og husk, at der er regler for hunde på stranden
Så er der godt nyt, for fra 1. oktober må hunden igen løbe frit på stranden. Hvis din hund ikke er så vild med at bade, kan den godt lære det, hvis du træner den rigtigt
En border collie forsøgte at erobre bølgen blå, da den kastede sig i havet ved Mornington Peninsula. Havet var dog for stor en mundfuld, hvorfor politiet måtte redde hunden
For Lisa Schønnemann er det ikke nok at være ejer af en hundesvømmehal. Hun vil også hjælpe de firbenede venner, når de er over vand. Derfor tilbyder hun også zoneterapi
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller