Har hunden en skæv hovedholdning, altså at den læner hovedet den ene vej, er det oftest tegn på sygdom. Typisk skal årsagen til den unormale hovedholdning findes i det indre øre eller hundens hjerne og nervesystem.
Hundens balance styres i øret
I det indre øre er hundens balanceorgan placeret, og sammen med hjernen og nervesystemet, styrer det hundens balance. Sygdom i det indre øre, i nervesystemet eller i hjernen, kan påvirke hundens evne til at holde balancen, og det kan få hunden til at holde hovedet på skrå.
Blandt de mest almindelige årsager til en skæv hovedholdning er:
1) Betændelse i det indre øre
En lang række sygdomme, kan få hunden til at have en skæv hovedholdning. Blandt de mest almindelige er betændelse i det indre øre. Almindelige øregangsbetændelser kan sprede sig til det indre øre, og på den måde kan betændelsen nå ind i de inderste strukturer i hundens øre. Ud over skæv hovedholdning, kan betændelse i det indre øre også give symptomer som balanceforstyrrelser, hvor hunden snubler eller falder, hovedrystning, flåd fra øret, nedsat eller ophørt hørelse og unormale øjenbevægelser.
2) Sygdomme i hjernen eller nervesystemet
Sygdomme i hjernen eller i de nerver, der tilhører hundens balancesystem, kan også give hunden den skæve hovedholdning. Det kan for eksempel være nerveskader, nervebetændelser eller hjernesvulster. Nogle gange vil den unormale hovedholdning være eneste symptom, og andre gange kan der ses andre bevægelsesforstyrrelser, som påvirket balance, lammelser eller en tendens til, at hunden går i cirkler.
3) Andre sygdomme
En lang række andre sygdomme kan også påvirke hundens hovedholdning. Blandt andet kan nævnes medfødte misdannelser i det indre øre eller blødninger i hjernen. Derudover kan visse øredråber påvirke hundens balanceorgan, hvis de gives når hundens trommehinde er ødelagt.
Du bør altid få din hund undersøgt hos en dyrlæge, hvis du oplever at din hund har en unormal hovedholdning
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Skovbunden bugner om efteråret med nedfaldne agern og kastanjer – men vær opmærksom når du lufter din hund, for de små frugter kan være livsfarlige for din bedste ven.
Vækstforstyrrelse, der give en ustabilitet i nakkehvirvlerne, kan skabe store problemer for hunden
Mange hundeejere vælger at lade deres tæve neutralisere – men hvad er en sterilisation og hvordan foregår operationen egentlig?
Den internationale webinarserie, BREEDERS' INSIGHTS, havde en succesfuld dansk lancering den 7 april med et oplæg af Astrid Holtet, Cand. Med. Vet, som delte hendes indsigter om "Hvalpens første tid, den betydningsfulde første fase af hvalpens udvikling"
Vand i hovedet, også kaldet hydrocephalus, er en tilstand hvor hunden har for meget hjernevæske i hjernen, og tilstanden kan være medfødt eller udvikles som følge af andre problemer
Sygdom i nethinden kan gøre hunden helt blind på få dage
Læbefoldsdermatitis er en betændelse i huden hos hunden – og det kan være ganske generende. Vi ser lidt nærmere på hvad det er, og hvad der kan gøres ved det
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse