Symptom – skæv hovedholdning

13-02-2019 08:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Holder hunden hele tiden hovedet på skrå, kan det være tegn på sygdom – oftest i nervesystemet eller i det indre øre

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Har hunden en skæv hovedholdning, altså at den læner hovedet den ene vej, er det oftest tegn på sygdom. Typisk skal årsagen til den unormale hovedholdning findes i det indre øre eller hundens hjerne og nervesystem.

Hundens balance styres i øret

I det indre øre er hundens balanceorgan placeret, og sammen med hjernen og nervesystemet, styrer det hundens balance. Sygdom i det indre øre, i nervesystemet eller i hjernen, kan påvirke hundens evne til at holde balancen, og det kan få hunden til at holde hovedet på skrå.

Blandt de mest almindelige årsager til en skæv hovedholdning er:

1) Betændelse i det indre øre

En lang række sygdomme, kan få hunden til at have en skæv hovedholdning. Blandt de mest almindelige er betændelse i det indre øre. Almindelige øregangsbetændelser kan sprede sig til det indre øre, og på den måde kan betændelsen nå ind i de inderste strukturer i hundens øre. Ud over skæv hovedholdning, kan betændelse i det indre øre også give symptomer som balanceforstyrrelser, hvor hunden snubler eller falder, hovedrystning, flåd fra øret, nedsat eller ophørt hørelse og unormale øjenbevægelser.

2) Sygdomme i hjernen eller nervesystemet

Sygdomme i hjernen eller i de nerver, der tilhører hundens balancesystem, kan også give hunden den skæve hovedholdning. Det kan for eksempel være nerveskader, nervebetændelser eller hjernesvulster. Nogle gange vil den unormale hovedholdning være eneste symptom, og andre gange kan der ses andre bevægelsesforstyrrelser, som påvirket balance, lammelser eller en tendens til, at hunden går i cirkler.

3) Andre sygdomme

En lang række andre sygdomme kan også påvirke hundens hovedholdning. Blandt andet kan nævnes medfødte misdannelser i det indre øre eller blødninger i hjernen. Derudover kan visse øredråber påvirke hundens balanceorgan, hvis de gives når hundens trommehinde er ødelagt.

Du bør altid få din hund undersøgt hos en dyrlæge, hvis du oplever at din hund har en unormal hovedholdning

Læs også

Dyrlæge advarer om ubehagelig pollenbombe

28-05-2024 08:50, af Anne Cecilie Sohl

I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Pas på efterårets agern og kastanjer

21-10-2023 08:07, af Anne Cecilie Sohl

Skovbunden bugner om efteråret med nedfaldne agern og kastanjer – men vær opmærksom når du lufter din hund, for de små frugter kan være livsfarlige for din bedste ven.

Symptomer – hårtab

17-10-2022 09:00, af Astrid Holtet

Hårtab kan forekomme hvis hunden kløer sig meget, men andre sygdomme i kroppen kan også få hårene til at falde af

Tæver mindsker risikoen for astma hos børn

26-11-2018 08:34, af Astrid Holtet

Tidligere studier har vist, at hunde i hjemmet måske mindsker risikoen for astma – og måske gælder det især for tæver, viser stort svensk studie

Vand i hovedet hos hunde

16-11-2019 12:10, af Astrid Gerd Holtet

Vand i hovedet, også kaldet hydrocephalus, er en tilstand hvor hunden har for meget hjernevæske i hjernen, og tilstanden kan være medfødt eller udvikles som følge af andre problemer

Træning på vibrationsplade

29-07-2019 08:13, af Astrid Holtet

Der er et stigende fokus på vigtigheden af fysioterapi hos hunde - både efter operationer, og i forbindelse med kroniske problemer i led, sener og muskler. Et af de værktøjer, der benyttes i fysioterapien, er vibrationsplader, som bruges både til afslapning, genoptræning og funktionel styrketræning

Kronisk øregangsbetændelse hos hunde

24-10-2021 09:00, af Astrid Holtet

Langvarige øregangsbetændelser hos hunde er almindelige, men kan være til stor gene for hunden og svære at komme af med

Vi søger fortsat et panel

05-05-2021 14:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Er dit hoved fyldt med ideer til Magasinet HUNDEN, så er det her du skal læse med

Hvad er laserterapi?

30-07-2022 09:22, af Astrid Holtet

Inden for de sidste par år, har laserbehandling af hunde vundet frem. Det bruges i behandlingen af en lang række sygdomme – men hvad er det og hvordan virker det

Sådan giver man hunden øjendråber

23-08-2022 08:24, af Astrid Holtet

Mange hundeejere oplever at skulle give deres hund øjendråber, men det er ikke altid let. Her får du tre gode råd til at give din hund øjendråber

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Fra kæmpe hundehold i Israel til dansk racevinder

20-11-2024 11:28, af Cecilie Friis Amstrup

Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde