Hjernetumorer hos hunde

23-01-2022 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hjernetumorer, eller kræftknuder i hjernen, kan forekomme hos hunde og kan sjældent helbredes. Vi ser lidt nærmere på hvad det er, og hvordan kræften påvirker hunden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde kan få mange forskellige former for kræft, og kræften kan forekomme alle mulige forskellige steder i kroppen. Et af stederne, hvor kræften kan vokse frem, er i hjernen, og hjernetumorer er oftest svære at behandle, og hundene kan sjældent helbredes.

Tumorerne opstår når celler i hundens krop vokser ukontrollabelt. Tumorerne kan være godartede eller ondartede. Er hjernetumoren godartet, er kræftcellerne samlede og velafgrænsede. Er hjernetumoren derimod ondartet, vokser kræftcellerne ud i det omkringliggende væv, og cellerne kan spredes rundt i kroppen, hvor de så kan slå sig ned og danne nye kræftknuder. Har hunden en ondartet tumor i hjernen, er der altså en stor risiko for at den på et tidspunkt også udvikler tumorer andre steder i kroppen. Hjernetumorer kan opstå fra hjernens egne celler, eller spredes til hjernen fra tumorer andre steder i kroppen.

Symptomer på en hjernetumor hos hunde
Et af de store problemer med hjernetumorer er, at der er begrænset plads i hundens hjernekasse. Når hjernetumoren vokser, begynder den at trykke på hjernevævet, og dette tryk er årsag til mange af de symptomer, der ses ved sygdommen.

Nogle af de mest almindelige symptomer på en hjernetumor hos hunde er:

  • Hunden får krampelignende anfald, der kan lige epilepsianfald
  • Hunden begynder at opføre sig anderledes end den plejer
  • Hunden begynder at slingre, når den går
  • Hunden bliver øm i nakkeområdet

Symptomerne afhænger dog af hvor i hjernen tumoren er placeret.

Fremtiden for en hund med en hjernetumor
Det er sjældent at hunde med en hjernetumor kan helbredes. Som regel kan man kun hjælpe hunden ved at behandle den for de symptomer knuden forårsager. Eksempelvis kan hunden have gavn af epilepsimedicin eller steroidbehandling. På sigt vil prognosen for hunde med sygdommen være dårlig, men hvor længe den enkelte hund kan opretholde et fornuftigt liv, med en god livskvalitet, er meget forskelligt. Det afhænger blandt andet af, hvorvidt kræften spreder sig, og hvor hurtigt hjernetumoren vokser.

Læs også

Mastcelletumor hos hund

02-09-2021 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Mastcelletumorer er en kræftform, der udspringer fra særlige celler, der er del af hundens immunforsvar. Tumorerne er ondartede og ses typisk hos midaldrende og ældre hunde.

Uden Molly ville Mette ikke være her i dag

10-02-2020 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Mette i 2016 fik konstateret en tumor i hovedet, blev hendes liv forandret for altid. Hunden Molly har hjulpet hende igennem den svære tid

Munkebo: Hund døde af tumor - ikke gift

19-03-2018 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hunds død i Munkebo skabte for et par uger siden overskrifter. Ejerne var sikre på, den blev forgiftet, men døden havde en helt anden årsag

Kræft i æggestokkene

10-01-2022 14:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundens æggestokke kan rammes af kræft – og det kan give hormonforstyrrelser med uregelmæssige løbetider

Læbefoldsdermatitis – hvad er det?

11-09-2018 14:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Læbefoldsdermatitis er en betændelse i huden hos hunden – og det kan være ganske generende. Vi ser lidt nærmere på hvad det er, og hvad der kan gøres ved det

Symptomer – øget drikkelyst

29-01-2019 08:17, af Astrid Holtet

Ændringer i hundens vandindtag er et vigtigt symptom, der ses ved flere alvorlige sygdomme – det er derfor godt at holde øje med hvor meget vand ens hund indtager

Sterilisation - når tæven skal neutraliseres

25-09-2019 08:36, af Astrid Holtet

Mange hundeejere vælger at lade deres tæve neutralisere – men hvad er en sterilisation og hvordan foregår operationen egentlig?

Tæver mindsker risikoen for astma hos børn

26-11-2018 08:34, af Astrid Holtet

Tidligere studier har vist, at hunde i hjemmet måske mindsker risikoen for astma – og måske gælder det især for tæver, viser stort svensk studie

Wobbler Syndrom

26-07-2022 09:20, af Astrid Holtet

Vækstforstyrrelse, der give en ustabilitet i nakkehvirvlerne, kan skabe store problemer for hunden

Symptomer – blod i hundens urin

14-04-2021 08:22, af Astrid Holtet

Hunden kan få en lang række sygdomme i urinvejene, og flere af disse kan medføre at hunden får blod i sin urin

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse