Hunde kan få mange forskellige former for kræft, og kræften kan forekomme alle mulige forskellige steder i kroppen. Et af stederne, hvor kræften kan vokse frem, er i hjernen, og hjernetumorer er oftest svære at behandle, og hundene kan sjældent helbredes.
Tumorerne opstår når celler i hundens krop vokser ukontrollabelt. Tumorerne kan være godartede eller ondartede. Er hjernetumoren godartet, er kræftcellerne samlede og velafgrænsede. Er hjernetumoren derimod ondartet, vokser kræftcellerne ud i det omkringliggende væv, og cellerne kan spredes rundt i kroppen, hvor de så kan slå sig ned og danne nye kræftknuder. Har hunden en ondartet tumor i hjernen, er der altså en stor risiko for at den på et tidspunkt også udvikler tumorer andre steder i kroppen. Hjernetumorer kan opstå fra hjernens egne celler, eller spredes til hjernen fra tumorer andre steder i kroppen.
Symptomer på en hjernetumor hos hunde
Et af de store problemer med hjernetumorer er, at der er begrænset plads i hundens hjernekasse. Når hjernetumoren vokser, begynder den at trykke på hjernevævet, og dette tryk er årsag til mange af de symptomer, der ses ved sygdommen.
Nogle af de mest almindelige symptomer på en hjernetumor hos hunde er:
Symptomerne afhænger dog af hvor i hjernen tumoren er placeret.
Fremtiden for en hund med en hjernetumor
Det er sjældent at hunde med en hjernetumor kan helbredes. Som regel kan man kun hjælpe hunden ved at behandle den for de symptomer knuden forårsager. Eksempelvis kan hunden have gavn af epilepsimedicin eller steroidbehandling. På sigt vil prognosen for hunde med sygdommen være dårlig, men hvor længe den enkelte hund kan opretholde et fornuftigt liv, med en god livskvalitet, er meget forskelligt. Det afhænger blandt andet af, hvorvidt kræften spreder sig, og hvor hurtigt hjernetumoren vokser.
Mastcelletumorer er en kræftform, der udspringer fra særlige celler, der er del af hundens immunforsvar. Tumorerne er ondartede og ses typisk hos midaldrende og ældre hunde.
Da Mette i 2016 fik konstateret en tumor i hovedet, blev hendes liv forandret for altid. Hunden Molly har hjulpet hende igennem den svære tid
En hunds død i Munkebo skabte for et par uger siden overskrifter. Ejerne var sikre på, den blev forgiftet, men døden havde en helt anden årsag
Hundens æggestokke kan rammes af kræft – og det kan give hormonforstyrrelser med uregelmæssige løbetider
Inden for de sidste par år, har laserbehandling af hunde vundet frem. Det bruges i behandlingen af en lang række sygdomme – men hvad er det og hvordan virker det
Læbefoldsdermatitis er en betændelse i huden hos hunden – og det kan være ganske generende. Vi ser lidt nærmere på hvad det er, og hvad der kan gøres ved det
Diskusprolaps er et almindeligt problem i bevægeapparatet og kan være meget smertefuldt – vi ser på hvad der sker når hunden får en diskusprolaps og hvordan den kan hjælpes
Hvis hunden bliver forstoppet, er det forbundet med ubehag – og i værste fald kan det give livsfarlige skader på tarmen
Mange hundeejere oplever at skulle give deres hund øjendråber, men det er ikke altid let. Her får du tre gode råd til at give din hund øjendråber
Myastenis gravis er en alvorlig sygdom, hvor signalet mellem nervesystemet og hundens muskulatur forstyrres - det resulterer i udtalt muskelsvaghed
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.