Er hunde særligt kloge?

04-06-2021 12:21, af Astrid Gerd Holtet

En gennemgang af forskningen inden for hundes intelligens peger på, at vi måske har en tendens til at overvurdere vores firbenede familiemedlemmer

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Vi hundeejere har en tendens til at anse vores hunde for at være noget helt særligt, og ofte som værende særligt kloge sammenlignet med andre dyr – men er denne særlige status berettiget? Er hunde klogere end andre dyr – nej, formentlig ikke, siger en gennemgang af forskningen på området.

Forskere, fra Exeter University og Canterbury Christ Church University i Storbritannien, har fundet og gennemgået forskning hvor hundens intelligens sammenlignes med andre dyr. I de forskellige studier de så på, blev hunde ikke kun sammenlignet med andre domesticerede dyr, men også bjørne, ulve, løver og hyæner.

Andre dyr er lige så intelligente som hunden

I sammenligningen kiggede studierne på flere forskellige typer af intelligens, herunder blandt andet sensorisk, rummelig og social intelligens – og fandt, at ved alle typerne var flere forskellige arter på niveau med hunden. Forskerne peger altså på, at når man kigger på alle de forskellige typer af intelligens, så ser hunden ikke ud til at være noget særligt.

Overvurdering af hunden, kan give den problemer

At vi har en tendens til at vurdere hunden som særlig intelligent, kan måske hænge sammen med det tætte bånd vi mennesker har til hunden – men måske gør vi dem en bjørnetjeneste, når vi overvurderer deres evner. Det mener gruppen bag studiet i hvert fald.

Forskerne peger på, at når vi overvurderer hundes mentale evner, så vil vi også komme til at forvente for meget af dem og stille for høje krav til dem. Stiller vi som hundeejere krav til hundene, som de ikke kan honorere, kan det påvirke hundes livskvalitet negativt.

 

 

Læs også

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

God start i Vejen

14-06-2024 20:50, af Anne Cecilie Sohl

Fredag åbnede DKK ballet til dette års udstilling i Vejen. Dagen bød på både godt vejr, glade hunde og førere. 

Lev sundt, lev godt, lev med hund

25-02-2022 08:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny undersøgelse viser, at ældre hundeejere har halvt så stor risiko for at udvikle fysiske og kognitive handicap, end folk der aldrig har haft hund

Hunde kan lugte hvis vi er bange

24-01-2022 12:35, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan opfange de lugte vi udsender, når vi er bange og påvirkes af det, viser studie. 

Forskning om service- og arbejdshundes kognitive evner

13-03-2022 08:13, af Astrid Gerd Holtet

En hunds kognitive evner har stor betydning for hvorvidt den kan blive en god service- og arbejdshund, viser studie fra Arizona Canine Cognition Center

Hunde mindsker stress hos studerende

15-03-2018 15:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny canadisk forskning slår fast, at hundeterapi hjælper mod stress og eksamensangst hos studerende

En hund er bedre end søskende

04-01-2018 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning fra University of Cambridge viser, at børn har flere fordele ved at have en hund end ved at have søskende. 

Hunde forstår 89 unikke ord og sætninger

10-12-2021 13:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning fra Canada peger på, at hunde i gennemsnit kan forstå 89 ord og sætninger

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt