Tævehunden kan udvikle en betændelse i sine mælkekirtler, som er forbundet med smerte og ubehag. Oftest opstår betændelserne i perioden efter en drægtighed, hvor hvalpene stadig dier hos hende. Infektionerne kan dog også opstå hvis hunden har kræftknuder i mælkekirtlerne.
Betændelsen i hundens mælkekirtler skyldes en infektion med bakterier, og det er typisk bakterier som E.coli, streptokokker eller stafylokokker, der er giver problemer. Bakterierne kan komme ind i mælkekirtlen via åbningerne i dievorten, men kan også spredes til kirtelvævet via blodet fra sår eller infektioner andre steder i tævens krop.
Symptomer på mælkekirtelbetændelse:
Blandt de mest almindelige symptomer på mælkekirtelbetændelse er:
Når tæven har betændelse i mælkekirtlerne, kan mælken blive tyktflydende og få en brunlig farve. Da tilstanden er meget smertefuld, kan tæven begrænse hvalpenes adgang til mælken, og det betyder at hvalpene begynder at blive sultne. Det kan medføre at de hyler og virker urolige.
Fremtiden for en hund med mælkekirtelbetændelse
Tæver med mælkekirtelbetændelse kommer sig som regel godt, hvis de får den rette behandling.
Medicinsk behandling med antibiotika, vil ofte være tilstrækkelig. Udvikler tæven en byld i mælkekirtlen, kan en operation være nødvendig. Hænger betændelsen sammen med kræft i mælkekirtlerne, skal kræften også behandles og her kan prognosen være væsentlig dårligere.
Udvikler en tæve med diende hvalpe mælkekirtelbetændelse, er det vigtigt at der tages hånd om hvalpene, så man sikrer sig, at de får tilstrækkeligt med mælk.
Mistænker du, at din hund har betændelse i mælkekirtlerne, bør du kontakte din dyrlæge.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Hvordan har de hvalpe, der hentes til Danmark fra hvalpefabrikker i udlandet, det, inden de kommer her til landet. Det har Dyreværnet sat sig for at undersøge i en stærk dokumentarserie
Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.
Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse