Demens, også kendt som kognitiv dysfunktion, rammer mange danske hunde, når de kommer op i årene – man mener at optil 25% af hunde over otte år udvikler sygdommen. Når hunden rammes af demens, sker der en gradvis nedbrydning af hjernen, som gør at hundens evne til opfatte og forstå verden omkring den.
Sygdommens mekanismer er ikke helt kendte, men fænomenet oxidativ stress menes at have en betydning for udviklingen af demens.
Hvad er oxidativ stress?
Som en del af kroppens stofskifte, og som reaktion på fysisk og mental stress, danner kroppen blandt andet frie radikaler, som er skadelige for kroppens celler. Kroppen har heldigvis normalt sine egne mekanismer til at bremse skaderne – også kaldet kroppens antioxidantkapacitet.
Sker det, at mængden af frie radikaler overstiger kroppens antioxidantkapacitet kan kroppen ikke længere bremse de skadelige effekter, og oxidativ stress udvikles – en tilstand, der altså menes at øge risikoen for at udvikle demens.
Antioxidanter kan have god effekt
Antioxidanter, er stoffer, der, ligesom kroppens egen antioxidantkapacitet, virker ved at bremse de skadelige effekter af de frie radikaler. Blandt gruppen af antioxidanter findes eksempelvis vitamin E og vitamin C. Ved at tilføre antioxidanter via hundens kost, kan de hjælpe med til at forebygge tilstanden samt bremse udviklingen af sygdommen – i hvert fald i de tidlige stadier.
Antioxidanter kan ligeledes have en gavnlig effekt på hunde, der eksempelvis laver hård fysisk aktivitet eller som lider af kroniske sygdomme.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Demens er ikke kun noget der rammer mennesker. En del danske hunde udvikler sygdommen – kender du symptomerne?
At demente kan have glæde af besøgshunde, er efterhånden ikke helt ukendt. Studie bekræfter den positive effekt – og viser at både depression og dårlig livskvalitet kan forbedres ved kontakt med en firbenet besøgsven
Hundetræning kan forebygge eller udskyde en aldersrelateret nedgang i hundens kognitive evner, viser ungarsk studie
Hunde med sygdommen diabetes insipidus evner ikke at koncentrere deres urin, og derfor mister de store mængder væske
Nu er der 10 dage til EDS. Det markerer vi ved at der hver dag indtil det går løs i Herning kommer en quiz her på hunden.dk, der handler om European Dog Show. Her får du den første, hvor du skal gætte, hvor mange hunde, der er tilmeldt i disse racer. Den er nok lidt svær, men så får du da et indtryk af, hvor mange hunde, der kommer
Rekordmange deltog i digitalt velgørenhedsevent for hunde
Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik
Tails.com har fået en række specialister til at dele deres gode råd om forstoppelse hos hunde