Demens, også kendt som kognitiv dysfunktion, rammer mange danske hunde, når de kommer op i årene – man mener at optil 25% af hunde over otte år udvikler sygdommen. Når hunden rammes af demens, sker der en gradvis nedbrydning af hjernen, som gør at hundens evne til opfatte og forstå verden omkring den.
Sygdommens mekanismer er ikke helt kendte, men fænomenet oxidativ stress menes at have en betydning for udviklingen af demens.
Hvad er oxidativ stress?
Som en del af kroppens stofskifte, og som reaktion på fysisk og mental stress, danner kroppen blandt andet frie radikaler, som er skadelige for kroppens celler. Kroppen har heldigvis normalt sine egne mekanismer til at bremse skaderne – også kaldet kroppens antioxidantkapacitet.
Sker det, at mængden af frie radikaler overstiger kroppens antioxidantkapacitet kan kroppen ikke længere bremse de skadelige effekter, og oxidativ stress udvikles – en tilstand, der altså menes at øge risikoen for at udvikle demens.
Antioxidanter kan have god effekt
Antioxidanter, er stoffer, der, ligesom kroppens egen antioxidantkapacitet, virker ved at bremse de skadelige effekter af de frie radikaler. Blandt gruppen af antioxidanter findes eksempelvis vitamin E og vitamin C. Ved at tilføre antioxidanter via hundens kost, kan de hjælpe med til at forebygge tilstanden samt bremse udviklingen af sygdommen – i hvert fald i de tidlige stadier.
Antioxidanter kan ligeledes have en gavnlig effekt på hunde, der eksempelvis laver hård fysisk aktivitet eller som lider af kroniske sygdomme.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Demens er ikke kun noget der rammer mennesker. En del danske hunde udvikler sygdommen – kender du symptomerne?
At demente kan have glæde af besøgshunde, er efterhånden ikke helt ukendt. Studie bekræfter den positive effekt – og viser at både depression og dårlig livskvalitet kan forbedres ved kontakt med en firbenet besøgsven
Hundetræning kan forebygge eller udskyde en aldersrelateret nedgang i hundens kognitive evner, viser ungarsk studie
Traditionen tro gav Myndeklubben alle hunde mulighed for at prøve lure coursing på Hundens dag.
Hos HUNDEN er vi i fuld gang med opsætningen af årets racekavalkade, som årligt vises i februarnummeret. Husk i den forbindelse at sende os dit favorit billede af din racevinder.
Påskeferien er over os, og selvom vi igen i år ikke kan samle hele familien om påskebordet, vil de fleste nok holde fast i at spise den traditionelle påskemad. Vi kommer fortsat til at nyde påskebordets udvalg, og mon ikke der også sniger sig lidt chokolade indenbords? Men mens vi guffer maden i os, er det vigtigt at holde øje med, om hundesnuden også tager del i lækkerierne
Dogley og Dansk Kennel Klub afholder et fagligt kursus for hundepassere med undervisning af en af Danmarks dygtigste instruktører. Kurset vil forberede dig på mange af de situationer, der kan opstå, når du passer fremmede hunde og dermed ruste dig bedre til ansvaret som hundepasser
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.