Når hunden får demens

10-06-2022 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Demens er ikke kun noget der rammer mennesker. En del danske hunde udvikler sygdommen – kender du symptomerne?  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Demens – også kaldet kognitiv dysfunktion – er en sygdom der rammer hundens hjerne. Sygdommens mekanisme er ikke helt kendt, men der sker en gradvis nedbrydning af hjernen, som gør at hundens evne til at opfatte og forstå verden omkring den svækkes. Ligesom hos mennesker, ændres hundens adfærd i takt med at hjernen nedbrydes, og et skift i hundens væremåde er derfor det vigtigste symptom på sygdommen.

Kognitiv dysfunktion er en aldersrelateret sygdom, og sandsynligheden for at hunden udvikler den, stiger med alderen. Det vurderes at cirka 25% af hunde over otte år udvikler sygdommen.

Der findes ingen klinisk test, der kan vise om hunden har kognitiv dysfunktion, og i stedet er dyrlægerne overladt til at stille diagnose ud fra hundens symptomer og sygdomshistorie. Derudover kan dyrlægen lave en række undersøgelser, der udelukker andre sygdomme, som eksempelvis kræft i hjernen, eller andre tilstande, der kan påvirke hundens adfærd.

Symptomer du skal holde øje med:

- Hunden stopper op og har glemt hvad den skal

- Hunden står og stirrer tomt ud i luften eller ind i en væg

- Hunden virker rastløs, og vandrer formålsløst rundt

- Gentagende, ensformig adfærd (stereotyp adfærd)

- Hunden bliver meget kontaktsøgende eller holder sig til ejeren

- Urenlighed

- Nedsat social interaktion

- Manglende rummelig fornemmelse

- Søvnløshed

Hvad kan man gøre?

Der findes ingen helbredende behandling af kognitiv dysfunktion, med kun støttende eller forebyggende behandling. Der findes blandt andet noget medicin, der kan give en øget hjernefunktion hos omkring 30% af hundene. Derudover kan man have god effekt af at give kosttilskud, herunder blandt andet antioxidanter.

 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Kilder: 

Trine Shütt. Kognitiv dysfunktion hos den ældre hund. Dyrlæge Magasinet, 13 (2), 2016

Demens hos hunde – en overset diagnose – med Trine Schütt, dyrlæge, PhD (www.succesivetpraksis.dk)

Læs også

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Foredrag om demens hos hunde

15-11-2017 08:02, af Pressemeddelelse

Kreds 1 i DKK inviterer til dyrlægeaften om demens hos hunde d. 29 november i Rødovre med besøg af dyrlæge og forsker fra universitetshospitalet for familiedyr

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Besøgshunde hjælper demente

25-04-2022 15:08, af Astrid Gerd Holtet

At demente kan have glæde af besøgshunde, er efterhånden ikke helt ukendt. Studie bekræfter den positive effekt – og viser at både depression og dårlig livskvalitet kan forbedres ved kontakt med en firbenet besøgsven

Demens hos hunde

01-09-2012 07:50, af Tine Luther
Mere end halvdelen af alle hunde på 11-16 år har demenssymptomer

Hæder til Årets politihund 2014

03-11-2014 14:05, af Tine Luther
Der går ikke en dag, hvor man ikke i pressen kan læse om, hvordan politiets tjenestehunde er fantastiske hjælpere i kampen mod kriminalitet. Hundene hjælper også med at eftersøge mennesker, der er gået hjemmefra i deprimeret sindstilstand eller som pga. demens ikke kan finde hjem. Bag indsatsen ligger der et utroligt stort stykke arbejde fra både hundens og førerens side.

Antioxidanter kan virke mod demens hos hunde

06-05-2018 09:15, af Astrid Gerd Holtet

Demens – eller kognitiv dysfunktion – er almindeligt hos ældre hunde, og kan være ødelæggende for deres livskvalitet. Et tilskud af antioxidanter, herunder eksempelvis vitamin E og C, kan være med til at forebygge tilstanden         

Hundetræning forebygger aldersrelaterede kognitive problemer hos ældre hunde

06-01-2022 08:52, af Astrid Holtet

Hundetræning kan forebygge eller udskyde en aldersrelateret nedgang i hundens kognitive evner, viser ungarsk studie

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse