Det har vist sig, at ældre hunde med demenssymptomer udviser mange lighedspunkter med Alzheimers sygdom hos mennesker. Hos hunden taler man i dag om ”Canine Cognitive Dysfunction” (CCD). For hunde med CCD kan symptomerne få så store konsekvenser for dyrets livskvalitet og/eller familiens daglige rutiner, at familien vælger at lade hunden aflive. Forud for dette har der ofte været en længere periode med svære overvejelser for ejeren. Det er vanskeligt at træffe valget om at sige farvel til et dyr, som har været i familien i mange år, når årsagen ikke er akut, livstruende sygdom. Vigtigt med mere viden For at dyrlæger skal få bedre muligheder for at diagnosticere og forebygge demens samt vejlede ejere bedst muligt, er det vigtigt, at vi lærer mere om mekanismerne bag denne lidelse. Derfor har neurologigruppen på Universitetshospitalet for Familiedyr iværksat et forskningsprojekt omkring karakterisering af denne sygdom. Har du en hund med demenssymptomer? Til projektet søges hunde over 8 år med mistanke om CCD. Har du har en hund, der udviser et eller flere symptomer på demens, er du meget velkommen til at kontakte undertegnede dyrlæge. Hvis din hund vurderes som egnet til at indgå i projektet, vil du og din hund blive inviteret til en konsultation på Universitetshospitalet for Familiedyr (beliggende på Frederiksberg i København). Her vil du sammen med dyrlægen skulle gennemgå nogle spørgeskemaer, og derefter vil din hund få en grundig klinisk undersøgelse samt få taget blod- og eventuelt urinprøve. Alle undersøgelser er gratis for dig. Hvis det viser sig, at din hund lider af demens, vil du modtage vejledning i forhold til den videre behandling af hunden. Kontaktoplysninger: Dyrlæge Trine Schütt Universitetshospitalet for Familiedyr Dyrlægevej 16 1870 Frederiksberg C Tlf. 35 33 29 14 trs@sund.ku.dk (se link under billedet til højre)
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.