I 10 år har Karsten og hans hunde bragt glæde til de ældre

18-11-2022 11:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

For 10 år siden meldte Karsten Mikkelsen sig til TrygFonden Besøgshunde. En beslutning, der har betydet glæde og stjernestunder til både ham selv, hans to hunde og de ældre i den vestjyske by Tarm og omegn. Og hvis det står til Karsten selv, vil han fortsætte i ordningen 10 år mere

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

En annonce i Ugeposten for TrygFonden Besøgshunde fik for 10 år siden Karsten Mikkelsen til at reagere.

Selvom han opdagede annoncen efter tilmeldingsdatoen, greb Karsten telefonen og ringede til TrygFonden.

- Og det har jeg aldrig fortrudt, at jeg gjorde. Det er det bedste, der nogensinde er sket. Hold da op… At have sådan nogle hunde og se, hvor stor en forskel de kan gøre, og det lys jeg ser i beboernes øjne, når hundene kommer ind; det er fantastisk, fortæller Karsten.

 

Derfor blev Karsten en del af de i dag 750 besøgshundeteams, der hvert år bruger mere end 28.000 timer på at sprede stjernestunder blandt beboere på landets plejecentre og -boliger. Karsten er langt fra den eneste, der har været tilknyttet besøgshundeordningen over en lang periode; hele 25 procent af de frivillige i ordningen har været med siden før 2018.

 

Hundene gør en stor forskel

Med sine to hunde, Rasmus og Magnus, der begge er Golden retrievere, besøger Karsten fire plejehjem og et dagcenter omkring Tarm. Og det bruger besøgshundeteamet gerne 4-5 timer om ugen på. For tiden brugt er det hele værd, fortæller Karsten.

– Det er så unikt at se de ældre sammen med mine hunde. En af plejehjemsmedarbejderne sagde til mig forleden: Hvis du bare vidste, hvilken forskel du gør med dine hunde… Det var nærmest, så hårene rejste sig på mine arme, fortæller Karsten.

Mens Rasmus på 13 år har været med helt fra 2012, blev Magnus på tre år først besøgsgodkendt ved en optagelsesprøve i foråret 2022. Fordi Rasmus efterhånden har en del år på bagen, går han til fysioterapeut hver tredje uge. Det sikrer, at han har det godt fysisk og kan klare besøgene på plejecentrene.

 

”Der sker noget fantastisk mellem hund og menneske”

Selvom det er vanskeligt at sige, hvad der helt præcis sker, opstår der altid en fuldstændig fantastisk

forbindelse mellem de ældre og hundene, fortæller Karsten. Det blev blandt andet tydeligt, da Karsten for en måneds tid siden besøgte en beboer, der var meget nedtrykt, fordi han lige havde mistet sin far.

– Han var meget ked af det, men i samme øjeblik Magnus og Rasmus kom ind ad døren, fokuserede han i stedet så meget på dem, at han helt glemte, at han var ked af det. Det var så unikt at se, hvordan hundene kunne hive beboeren ud af sorgen for en stund, og at han pludselig var klar til at tage en kop kaffe sammen med mig,” fortæller Karsten.

Den positive effekt af besøgene understøttes af både forskning og den tilbagemelding, plejecentrene giver.

Hundene kan være med til at øge de ældres mentale helbred og oplevede livskvalitet, og så viser erfaring fra både forskningsforsøg, hundeejere og plejecentre, at hunde kan åbne døren til fortiden og vække minder hos de ældre.

 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Godbidder og et orange tørklæde

Karstens oplevelse af, at besøgene vækker glæde hos plejecentrenes beboere, deler han med de andre hundeejerne, der er med i TrygFonden Besøgshunde. Det viser en ny undersøgelse fra TrygFonden. Og for Karsten er det tydeligt, at Magnus og Rasmus er lige så glade for besøgene, som plejehjemsbeboerne, blandt andet på grund af de mange godbidder, der venter.

Når Karsten finder de orange tørklæder frem, som TrygFondens besøgshunde har på, når de ’arbejder’, er Rasmus og Magnus ikke et øjeblik i tvivl om, hvad der skal ske.

– Hundene elsker at komme med på ’arbejde’. De kan godt være lidt vilde, når de er derhjemme, men lige så snart tørklæderne kommer på, så gearer de helt ned og opfører sig pænt. Tørklæderne er et signal til hundene om, at nu er de på arbejde. Når jeg lægger dem på bordet derhjemme, tager Rasmus dem ned, og så ved de, at de skal have et på hver, siger han.

Karsten er derfor heller ikke det mindste i tvivl om, at han og hundene ikke er færdige med at være

besøgshundeteam endnu:

– Hvis jeg kan være med i 10 år mere, så er jeg det, fastslår han.

Læs også

Hvordan er livet som besøgshund?

09-10-2021 09:20, af Astrid Gerd Holtet

Mange steder i Danmark, såvel som i udlandet, er besøgshunde blevet en værdifuld måde at forbedre syge og ældres livskvalitet. Ved at komme på besøg på hospitaler og plejehjem, kan hundene sprede glæde hos beboerne, men hvordan oplever hundene besøget? Et nyt amerikansk studie har forsøgt at give et svar! 

Dårlig narkohund får fantastisk nyt job

30-03-2021 12:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunden Dexter dumpede sin eksamen hos Metropolitan Police i London. Men så fandt man et andet job til hunden

Dobermann blev besøgshund

19-12-2018 08:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da dobermannen Utah for to uger siden besøgte sin families handicappede søn, blev alle så positivt overraskede over ham, at han nu er fast besøgshund på bostedet

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden. 

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Vi bekymrer os mere om vores hunde

06-12-2023 11:04, af Anne Cecilie Sohl

Studie viser at kæledyrsejere tilsyneladende bekymrer sig mere om deres hunde end katte. I hvert fald herhjemme i Danmark. I Storbritannien er forskellen mellem hund og kat nemlig ikke så stor.