En annonce i Ugeposten for TrygFonden Besøgshunde fik for 10 år siden Karsten Mikkelsen til at reagere.
Selvom han opdagede annoncen efter tilmeldingsdatoen, greb Karsten telefonen og ringede til TrygFonden.
- Og det har jeg aldrig fortrudt, at jeg gjorde. Det er det bedste, der nogensinde er sket. Hold da op… At have sådan nogle hunde og se, hvor stor en forskel de kan gøre, og det lys jeg ser i beboernes øjne, når hundene kommer ind; det er fantastisk, fortæller Karsten.
Derfor blev Karsten en del af de i dag 750 besøgshundeteams, der hvert år bruger mere end 28.000 timer på at sprede stjernestunder blandt beboere på landets plejecentre og -boliger. Karsten er langt fra den eneste, der har været tilknyttet besøgshundeordningen over en lang periode; hele 25 procent af de frivillige i ordningen har været med siden før 2018.
Hundene gør en stor forskel
Med sine to hunde, Rasmus og Magnus, der begge er Golden retrievere, besøger Karsten fire plejehjem og et dagcenter omkring Tarm. Og det bruger besøgshundeteamet gerne 4-5 timer om ugen på. For tiden brugt er det hele værd, fortæller Karsten.
– Det er så unikt at se de ældre sammen med mine hunde. En af plejehjemsmedarbejderne sagde til mig forleden: Hvis du bare vidste, hvilken forskel du gør med dine hunde… Det var nærmest, så hårene rejste sig på mine arme, fortæller Karsten.
Mens Rasmus på 13 år har været med helt fra 2012, blev Magnus på tre år først besøgsgodkendt ved en optagelsesprøve i foråret 2022. Fordi Rasmus efterhånden har en del år på bagen, går han til fysioterapeut hver tredje uge. Det sikrer, at han har det godt fysisk og kan klare besøgene på plejecentrene.
”Der sker noget fantastisk mellem hund og menneske”
Selvom det er vanskeligt at sige, hvad der helt præcis sker, opstår der altid en fuldstændig fantastisk
forbindelse mellem de ældre og hundene, fortæller Karsten. Det blev blandt andet tydeligt, da Karsten for en måneds tid siden besøgte en beboer, der var meget nedtrykt, fordi han lige havde mistet sin far.
– Han var meget ked af det, men i samme øjeblik Magnus og Rasmus kom ind ad døren, fokuserede han i stedet så meget på dem, at han helt glemte, at han var ked af det. Det var så unikt at se, hvordan hundene kunne hive beboeren ud af sorgen for en stund, og at han pludselig var klar til at tage en kop kaffe sammen med mig,” fortæller Karsten.
Den positive effekt af besøgene understøttes af både forskning og den tilbagemelding, plejecentrene giver.
Hundene kan være med til at øge de ældres mentale helbred og oplevede livskvalitet, og så viser erfaring fra både forskningsforsøg, hundeejere og plejecentre, at hunde kan åbne døren til fortiden og vække minder hos de ældre.
Godbidder og et orange tørklæde
Karstens oplevelse af, at besøgene vækker glæde hos plejecentrenes beboere, deler han med de andre hundeejerne, der er med i TrygFonden Besøgshunde. Det viser en ny undersøgelse fra TrygFonden. Og for Karsten er det tydeligt, at Magnus og Rasmus er lige så glade for besøgene, som plejehjemsbeboerne, blandt andet på grund af de mange godbidder, der venter.
Når Karsten finder de orange tørklæder frem, som TrygFondens besøgshunde har på, når de ’arbejder’, er Rasmus og Magnus ikke et øjeblik i tvivl om, hvad der skal ske.
– Hundene elsker at komme med på ’arbejde’. De kan godt være lidt vilde, når de er derhjemme, men lige så snart tørklæderne kommer på, så gearer de helt ned og opfører sig pænt. Tørklæderne er et signal til hundene om, at nu er de på arbejde. Når jeg lægger dem på bordet derhjemme, tager Rasmus dem ned, og så ved de, at de skal have et på hver, siger han.
Karsten er derfor heller ikke det mindste i tvivl om, at han og hundene ikke er færdige med at være
besøgshundeteam endnu:
– Hvis jeg kan være med i 10 år mere, så er jeg det, fastslår han.
Mange steder i Danmark, såvel som i udlandet, er besøgshunde blevet en værdifuld måde at forbedre syge og ældres livskvalitet. Ved at komme på besøg på hospitaler og plejehjem, kan hundene sprede glæde hos beboerne, men hvordan oplever hundene besøget? Et nyt amerikansk studie har forsøgt at give et svar!
Hunden Dexter dumpede sin eksamen hos Metropolitan Police i London. Men så fandt man et andet job til hunden
Da dobermannen Utah for to uger siden besøgte sin families handicappede søn, blev alle så positivt overraskede over ham, at han nu er fast besøgshund på bostedet
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.