Kan vi læse hundens følelser?

22-02-2022 08:50, af Astrid Gerd Holtet

Menneskers kulturelle ophav påvirker vores evne til at aflæse hundes følelser, langt mere end personlig erfaring med hunde, viser nyt tysk-engelsk studie

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Et stort nyt studie fra en tysk-engelsk forskergruppe undersøger hvad der har betydning for menneskers evne til at aflæse hundes følelser, og peger på at vores kulturelle baggrund har større betydning end vores personlige erfaringer med hundeejerskab.

Den kulturelle holdning og den personlig erfaring

Det har længe været kendt at menneskers evne til at genkende følelser hos andre arter, fremmes hvis vi vokser op i nærheden af den pågældende art. Det vil altså sige at en opvækst med hunde, burde fremme vores evne til at relatere til dem – men hvor tæt skal vi være på hunde, før det har en betydning?

For at komme nærmere et svar, undersøgte forskergruppen hvordan det at vokse op i et hjem med hunde, har betydning for vores evne til at læse hundes følelsesmæssige tilstand. Samtidig undersøgte de hvordan det at vokse op i en kultur, hvor hunde anses som vigtige og værdifulde, påvirkede vores følelsesmæssige forståelse af hunde, sammenlignet med en opvækst i en kultur med en mere negativ holdning til hunde.

Kulturen har stor betydning

I studiet tog forskerne en stor gruppe mennesker fra lande, hvor der generelt var en positiv eller negativ holdning til hunde, og viste dem ansigter af 20 forskellige hunde i forskellige følelsesmæssige tilstande. Derudover noterede forskerne deltagernes kulturelle baggrund, og hvorvidt de havde erfaring med selv at have hund.

Forskerne undersøgte herudfra den kulturelle og personlige erfarings betydning for deltagernes evne til at genkende de følelser hundene udviste – og resultaterne viste en klar forskel.

Studiet viste, at der var en lille tendens til at voksne mennesker, der selv havde personlig erfaring med hundeejerskab, var bedre til at genkende hundenes følelsesmæssige tilstand, men det viste dog også at det kulturelle ophav havde en væsentligt større betydning. Mennesker der var vokset op i en kultur med en generel positiv holdning til hunde, havde væsentligt bedre evner til at aflæse hundenes følelser end mennesker, der var vokset op i en kultur med en negativ holdning til hunde – uafhængigt af deres personlige erfaring med hunde. Forskerne peger derfor på, at den passive eksponering overfor hunde, der må anses for at være større i kulturer, hvor hunde er almindelige kæledyr, har en afgørende betydning for menneskers evne til at relatere til hundene.

KILDE: Amici, F., Waterman, J., Kellermann, C.M. et al. The ability to recognize dog emotions depends on the cultural milieu in which we grow up. Scientific Report 9, 16414 (2019)

Læs også

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Lymfeknudekræft hos hunde

10-04-2021 10:00, af Astrid Gerd Holtet

Ligesom mennesker, kan hunde rammes af lymfeknudekræft – faktisk er det en af de mest almindelige ondartede kræftformer hos hunde i Danmark

Tusindvis af hunde reddet i Congo

07-08-2014 14:33, af Tine Luther
Livet i Den Demokratiske Republik Congo i Afrika er ofte hårdt – både for mennesker og dyr. Men da der i august 2013 udbrød rabies, blev situationen endnu værre. På fire måneder døde ti mennesker af sygdommen. Regeringens løsning var at lade de lokale myndigheder masseaflive hunde. På bare én dag blev omkring 300 hunde i Pointe Noire-området indfanget for at blive aflivet.

Hundes evne til at forstå mennesker er genetisk

25-03-2021 08:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et nyt studie med 400 hundehvalpe peger på, at hunde er avlet af vores forfædre til at forstå vores kropssprog

 

Snart er Bali rabiesfri

13-04-2013 08:11, af Tine Luther
Massevaccinationer er nu for alvor ved at have styr på Balis rabiesepidemi – det er et helt år siden, man sidst så tilfælde af sygdommen hos mennesker.

Kan din hund aflæse dit ansigtsudtryk?

30-01-2021 14:23, af Astrid Gerd Holtet

Som hundeejer får man ofte følelsen af at hunden kan aflæse ens sindsstemning, om den er god eller dårlig. Ny studie har set nærmere på hvordan hunde reagere på billeder af menneskeansigter, der udviser forskellige følelser – det har fundet en forskel i hundens reaktioner

Unge bøller smører hvalp ind i lim og efterlader den

02-11-2016 13:12, af Kasper Larsson
Det kan være svært at fatte, at nogle mennesker kan være sådan over for dyr – desværre er ikke alle dyreelskere

Teaterforestilling: TROFAST

29-12-2013 08:55, af Tine Luther
TROFAST er en stærk og poetisk forestilling om mennesker og dyr, død og kæledyrskrematorie. Kan ses på TEATER FÅR302 i København + på turneen rundt omkring i landet.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt