Ekspert: Flere behandler hunde som menneskebørn

06-03-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Et stigende antal danskere betragter sig i højere grad som "kæledyrsforældre” frem for ejere og sætter en ære i at give deres dyr det allerbedste, livet har at tilbyde. Men det, vi mennesker nyder mest i livet, er ikke nødvendigvis det samme som det, din hund sætter pris på. Agria guider, så du undgår at misforstå din hunds behov og retter fokus mod det, den har brug for.

Copyright Ridehesten.com
Humaniseringen af kæledyrene afspejler sig i ”kæledyrsforældrenes” valg og adfærd over for deres firbenede familiemedlemmer, mener Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring, der fremhæver, at flere og flere investerer betydeligt i deres kæledyrs velvære med bl.a. skræddersyet ernæring, helsetilskud, regelmæssige kiropraktorbehandlinger og luksuriøse plejeprodukter. Foto: AdobeStock

Som med så mange andre trends kommer udtrykket ”Pet Parents”, og det, det afspejler, også direkte fra USA. Her er udtrykket ”kæledyrs-forældre” blevet brugt flittigt igennem de sidste tyve år, mens det er et nyere fænomen i Europa. Her ses bl.a. en stigende tendens blandt danskerne til at betragte kæledyrene som en integreret del af familien:

- Denne kæledyrs-forældrerolle indebærer en dyb følelsesmæssig binding og en oplevelse af et større ansvar for kæledyrets rettigheder, trivsel og sundhed. Vi ser en tydelig udvikling, hvor flere danskere adopterer tanken om at kalde sig "kæledyrsforælder" frem for "ejer", forklarer Lotte Evers, hundeekspert og marketingchef for Agria Dyreforsikring og henviser til en grad af omsorg og et engagement, der ligner forældrerollen over for et barn.

Hun ser helt specifikke ændringer i måden, vi holder hund på i dag. Hvor en hund førhen primært have en brugsfunktion, hvor den var med på jagt og holdt vagt ved hoveddøren, er hunden igennem de sidste 20 år blevet mere og mere personificeret, forklarer hun og peger på, hvordan humaniseringen af kæledyrene afspejler sig i ”kæledyrsforældrenes” valg og adfærd over for deres firbenede familiemedlemmer: Fra skræddersyet ernæring, over helsetilskud, regelmæssige dyrlæge- og kiropraktorbehandlinger til luksuriøse plejeprodukter og tilbehør viser kæledyrsforældre en betydelig investering i deres kæledyrs velvære.

Forveksler hundens behov med vores egne

- Hunde er blevet noget, vi vælger at bruge mange penge på. Vi udstyrer dem med tøj og dundyner, tilbereder deres mad fra bunden og tager dem til dyretelepatører, til hundesvømning, med på hotel eller sender dem i dagpleje, fortæller Lotte Evers. Hun fortsætter:

- Vi oplever desuden en øget opmærksomhed om behovet for sygeforsikring til kæledyr. Det giver god mening, og det er et naturligt skridt for den moderne hundeejer at ønske at sikre deres dyrs velbefindende uden at skulle bekymre sig om økonomiske udfordringer i tilfælde af sygdom eller ulykke. Det er en selvfølge, at vi skal give vores hunde kærlighed, opmærksomhed, aktivering og de bedste betingelser for et godt liv, men det er til gengæld et problem, hvis vi menneskeliggør dem og overfører vores egne behov til dem, understreger hun:

– For det, vi selv sætter pris på i livet, er ikke nødvendigvis det samme, som hunden sætter pris på. Jeg hører ofte folk sige, at de har en forkælet hund og fokuserer på, at hunden ikke selv skal arbejde for føden men i stedet ligger på ryggen i sofaen, bliver overøst med dyrt udstyr, får foderet serveret to gange dagligt og har hundelufter på hver dag.

Kæledyr opfylder vores behov for nærhed

Men det er misforstået, mener Lotte Evers:

- Hunden vil hellere end gerne arbejde for alt lige fra godbidder til aftensmaden, så tvært imod er den forkælede hund nok nærmere den, der får lov at bruge sine sanser, mener Lotte Evers.

- Hunden er stadig rovdyr med medfødte instinkter, som i naturen ville bruge en stor del af dagen på at aktivt at søge føde, og de vil hellere rulle sig i noget dødt i skovbunden end vaskes i mærkevarebalsam med parfume. De fleste hunde drømmer f.eks. om en del mere fysisk og psykisk nærvær, lange ture i varieret terræn, aktiviteter med familien eller fælleslur med en eller flere i familien, understreger Lotte Evers, der hovedsageligt forklarer humaniseringen af vores kæledyr ud fra de nye familiemønstre og en livsstil, der er blevet mindre traditionel:

- De fleste af os har et behov for tilknytning og nære relationer, så ved at få hund - eller kat - kan man få opfyldt sit behov for nærvær og kærlighed. Og det er helt fint, så længe vi ikke forveksler vores kæledyrs behov og deres opfattelse af det gode liv med vores egen, siger Lotte Evers.

Copyright Ridehesten.com
De fleste hunde drømmer om en del mere fysisk og psykisk nærvær, lange ture i varieret terræn og aktivering sammen med familien, mener Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring. Foto: AdobeStock

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.