Disse hunde er mindst bange

26-08-2020 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt finsk studie viser, at hunde, der bliver trænet, har mindre risiko for at blive præget af frygt senere i livet. Men andre ting spiller dog også ind

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde kan både være vagthunde, politihunde og forunderlige bulderbasser, men nogle gange er de også nogle rigtige bangebukse, som ikke tør gå på et glat underlag, bliver bange for en høj lyd, eller sniger sig frem i nye miljøer.

Men hunde behøver ikke være bange. Nyt finsk studie viser, at hunde, der deltager i aktiviteter, er mindst bange. Det handler om, at hundene bliver vant til at bevæge sig i uvante miljøer, men det handler også om, at træning og fysisk aktivitet i det hele taget har en positiv effekt på humør og selvtillid. Det skriver Science Daily. 

I en adfærdsundersøgelse på omkring 14000 hunde udført af det medicinske fakultet på universitet i Helsinki i Finland, har man fundet en tydelig sammenhæng mellem træning, socialisering og miljøtræning og frygt for nye situationer, underlag og høje lyde.

I undersøgelsen fremgår det også, at der er forskel på, hvilke racer, der er mest frygtsomme. For eksempel viste cairn terrieren at være blandt de mest frygtsomme, mens chinese crested er blandt de modigste. Men der er også forskel på, hvad racerne er bange for. Eksempelvis er en welsh corgi pembroke meget bange for høje lyde, mens den ikke har problemer med anderledes underlag. Måske hænger det sammen med, at den ikke har så langt ned til underlaget.

– Arv betyder en hel del, og derfor skal man sætte sig ind i, hvilken race, man køber. Men med vores undersøgelse viser vi, at man kan gøre meget for at afhjælpe hunden med dens frygt ved tidlig træning og socialisering, siger Professor Hannes Lohi fra universitetet i Helsinki.

Læs også

Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Bliv klogere på din hunds tarme i næste nummer af HUNDEN

15-03-2025 08:34, af Cecilie Friis Amstrup

Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.

Radioaktive hunde i Tjernobyl afslører naturens overlevelsesevne

26-01-2025 08:21, af Cecilie Friis Amstrup

Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.

Hunde har ikke en naturlig frygt for giftige slanger

29-04-2018 07:48, af Astrid Gerd Holtet

Hugormesæsonen er ved at være over os, og hvert år oplever flere danske hundeejere at deres hunde kommer i nærkontakt med de giftige slanger. Et nyt amerikansk studie peger på, at en af en af årsagerne hertil kan være, at hundene ikke har en naturlig frygt for slangerne

Manglende socialisering af hvalpe kan give problemer

14-10-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Bliver den gennemsnitlige familiehund socialiseret godt nok, imens det er hvalp? Canadisk forskning peger på at det måske ikke er tilfældet for mange hunde

Kan hunde lugte frygt?

15-09-2016 16:09, af Kasper Larsson
Det har længe været diskuteret, om hunde i virkeligheden kan lugte menneskers frygt. Det korte svar er både ja og nej

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

God socialisering er vigtig

27-09-2017 22:50, af Astrid Gerd Holtet

Adfærdsproblemer er en af de hyppigste årsager til at hunde ender på internater, forklarer Kenneth M. Martin, amerikansk dyrlæge og specialist i dyreadfærd

Hvordan hjælper du hunden i disse dage

27-12-2021 11:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra i dag er det lovligt at fyre fyrværkeri af. Hvad er dit bedste råd til at hjælpe hunden

Bliv klar til nytårsaften

14-11-2022 09:42, af Astrid Gerd Holtet og Bjarke Kirkegaard Nielsen

For mange hunde er årsskiftet forbundet med stress og angst. Er din hund en af dem, så kan du allerede nu tage fat i problemet, så nytårsaften 2022 kan blive en bedre oplevelse  

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Roskilde: Simone vandt juniorhandlerfinalen med ro og overblik

10-05-2025 20:09, af Cecilie Friis Amstrup

Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse