Sådan gør du din hund klar til nytåret med lydtræning

21-11-2024 11:09, af Cecilie Friis Amstrup

Nytåret kan være en stressende tid for mange hunde, og derfor kan det være en fordel at starte med lydtræning. Så kan du skabe tryghed for både dig og din hund.

Copyright Ridehesten.com
Det kan være en god idé at lydtræne nytårslydene med sin hund i god tid. Foto: Adobe

Nytårsaften er for mange hunde forbundet med høje lyde og lysglimt, der kan skabe angst og uro. Heldigvis kan du allerede nu begynde at forberede din hund på den store aften gennem lydtræning. Ved at træne din hund til at håndtere høje lyde i små, kontrollerede doser, kan du hjælpe den med at føle sig mere tryg, når det brager løs ved årsskiftet.

Hvad er lydtræning, og hvorfor er det vigtigt?
Lydtræning handler om gradvist at vænne din hund til de lyde, der typisk forbindes med fyrværkeri. Det kan være brag, fløjter eller knald, som langsomt introduceres i hundens hverdag. Målet er, at din hund skal lære at forbinde lydene med noget positivt og dermed reducere dens stressniveau.

Forskning viser, at hunde, der har været udsat for systematisk lydtræning, ofte reagerer mindre voldsomt på fyrværkeri. Ifølge eksperterne fra Dansk Kennel Klub og Netdyredoktor er det vigtigt at starte træningen i god tid.

Har du en hvalp eller unghund, som endnu ikke har stiftet bekendtskab med fyrværkeri, er det en rigtig go idé at komme i gang med lydtræning, så de ikke når at få en dårlig oplevelse. 

Men hvis du har en hund, som allerede oplever angst ved nytårslydene, så er det aldrig for sent at arbejde med at mindske frygten gennem velovervejet lydtræning. 

Sådan kommer du i gang

  • Find relevante lydfiler: På nettet findes der mange lydfiler med fyrværkerilyde, som du kan bruge i træningen. Start med at spille lydene på lav volumen og sørg for, at din hund er i et trygt og roligt miljø.
  • Skab en positiv oplevelse: Giv din hund lækre godbidder eller leg med dens yndlingslegetøj, mens lydene afspilles. Det hjælper hunden med at forbinde lydene med noget positivt. Husk at holde træningssessionerne korte – fem til ti minutter er ofte nok.
  • Øg gradvist intensiteten: Når din hund begynder at vænne sig til lydene, kan du langsomt skrue op for volumen. Hold dog altid øje med din hunds signaler – viser den tegn på ubehag, skal du tage et skridt tilbage.
  • Undgå at presse din hund: Det er vigtigt, at træningen sker i hundens tempo. For hurtig progression kan føre til, at hunden bliver bange i stedet for tryg.

Kombinér lydtræning med andre metoder
Udover lydtræning kan du også bruge feromoner, som findes i sprayform eller som diffusere, der sættes i stikkontakten. Feromoner udsender en beroligende duft, der minder hunden om dens mor og hvalpetid. Du kan også overveje en tætsluttende hundetrøje, som giver hunden en følelse af tryghed og stabilitet.

En stressfri nytårsaften for alle
Jo tidligere du starter lydtræningen, desto bedre er chancerne for, at din hund vil klare nytåret uden stress. Husk, at en tryg hund også betyder en mere afslappet nytårsaften for dig.

Så gå i gang allerede i dag – din hund vil takke dig for det, når champagnepropperne springer, og fyrværkeriet lyser himlen op.

Læs også

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Pas på de firbenede i juletiden

23-12-2010 08:50, af Anne Kristine Tollestrup
Når julestressen kommer over os, overser vi ofte nye ting, der kan være til fare for vores hunde.

Hunde følger hellere voksne end børn

01-02-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning fra Oregon State University peger på, at hunde i høj grad synkroniserer deres adfærd med børn, men forskningen viser også, at de gør det i højere grad med deres voksne ejere

Hunde og allergi

26-12-2011 08:00, af Tine Luther
Undersøgelser tyder på, at hunde modvirker allergi hos børn.

Besøgshunde skal skabe glæde

04-11-2010 13:28, af Anne Kristine Tollestrup
I Kerteminde Kommune er 26 hunde nu klar til at starte på jobbet som besøgshunde.

80.000 hunde vaccineret i Kina

02-03-2014 11:55, af Tine Luther
Takket være en samarbejdsaftale mellem WSPA og den kinesiske myndighed China Animal Disease Control Centre bliver hunde i Kina for første gang vaccineret mod rabies. Læs her om et par af hundeejerne.

Ulve, hunde og deres retfærdighedssans

13-08-2017 16:09, af Anne Ekenberg

Visse primater forstår begrebet retfærdighed. Det har forskerne længe vidst. Men nu har forskerne vist, at både ulve og hunde også forstår sig på retfærdighed – ja, faktisk er ulves sans for retfærdighed større end hundes, skriver avisen The Independent på deres hjemmeside.

Historisk lovgivning skal sikre sundhed og velfærd for danske hunde

27-02-2025 08:37, af Cecilie Friis Amstrup

Ny bekendtgørelse, der sætter mindstekrav for hundeopdræt i Danmark og skal sikre bedre dyrevelfærd og sundhed for både nuværende og kommende generationer af hunde, er sendt i høring i Folketinget

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller