Sådan gør du din hund klar til nytåret med lydtræning

21-11-2024 11:09, af Cecilie Friis Amstrup

Nytåret kan være en stressende tid for mange hunde, og derfor kan det være en fordel at starte med lydtræning. Så kan du skabe tryghed for både dig og din hund.

Copyright Ridehesten.com
Det kan være en god idé at lydtræne nytårslydene med sin hund i god tid. Foto: Adobe

Nytårsaften er for mange hunde forbundet med høje lyde og lysglimt, der kan skabe angst og uro. Heldigvis kan du allerede nu begynde at forberede din hund på den store aften gennem lydtræning. Ved at træne din hund til at håndtere høje lyde i små, kontrollerede doser, kan du hjælpe den med at føle sig mere tryg, når det brager løs ved årsskiftet.

Hvad er lydtræning, og hvorfor er det vigtigt?
Lydtræning handler om gradvist at vænne din hund til de lyde, der typisk forbindes med fyrværkeri. Det kan være brag, fløjter eller knald, som langsomt introduceres i hundens hverdag. Målet er, at din hund skal lære at forbinde lydene med noget positivt og dermed reducere dens stressniveau.

Forskning viser, at hunde, der har været udsat for systematisk lydtræning, ofte reagerer mindre voldsomt på fyrværkeri. Ifølge eksperterne fra Dansk Kennel Klub og Netdyredoktor er det vigtigt at starte træningen i god tid.

Har du en hvalp eller unghund, som endnu ikke har stiftet bekendtskab med fyrværkeri, er det en rigtig go idé at komme i gang med lydtræning, så de ikke når at få en dårlig oplevelse. 

Men hvis du har en hund, som allerede oplever angst ved nytårslydene, så er det aldrig for sent at arbejde med at mindske frygten gennem velovervejet lydtræning. 

Sådan kommer du i gang

  • Find relevante lydfiler: På nettet findes der mange lydfiler med fyrværkerilyde, som du kan bruge i træningen. Start med at spille lydene på lav volumen og sørg for, at din hund er i et trygt og roligt miljø.
  • Skab en positiv oplevelse: Giv din hund lækre godbidder eller leg med dens yndlingslegetøj, mens lydene afspilles. Det hjælper hunden med at forbinde lydene med noget positivt. Husk at holde træningssessionerne korte – fem til ti minutter er ofte nok.
  • Øg gradvist intensiteten: Når din hund begynder at vænne sig til lydene, kan du langsomt skrue op for volumen. Hold dog altid øje med din hunds signaler – viser den tegn på ubehag, skal du tage et skridt tilbage.
  • Undgå at presse din hund: Det er vigtigt, at træningen sker i hundens tempo. For hurtig progression kan føre til, at hunden bliver bange i stedet for tryg.

Kombinér lydtræning med andre metoder
Udover lydtræning kan du også bruge feromoner, som findes i sprayform eller som diffusere, der sættes i stikkontakten. Feromoner udsender en beroligende duft, der minder hunden om dens mor og hvalpetid. Du kan også overveje en tætsluttende hundetrøje, som giver hunden en følelse af tryghed og stabilitet.

En stressfri nytårsaften for alle
Jo tidligere du starter lydtræningen, desto bedre er chancerne for, at din hund vil klare nytåret uden stress. Husk, at en tryg hund også betyder en mere afslappet nytårsaften for dig.

Så gå i gang allerede i dag – din hund vil takke dig for det, når champagnepropperne springer, og fyrværkeriet lyser himlen op.

Læs også

Sådan undgår du konflikter med andre hundeejere på gåturen

03-04-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Gåturen skal være en positiv oplevelse, men mødet med andre hunde kan hurtigt udvikle sig uheldigt. Med lidt omtanke og respekt kan du nemt skabe tryghed for både din hund og andre.

6 tips ved brug af fløjte

02-04-2025 15:45, af Karina Damsgaard Green

Fløjtetræning er en utrolig effektiv metode til at kommunikere med din hund, og med engagement og konsekvens kan det være et værdifuldt redskab til klar kommunikation og stressfrie hundeeventyr

Om lidt skal hunden i snor på stranden

30-03-2025 07:46, af Cecilie Friis Amstrup

Fra 1. april til 30. september skal hunden føres i snor, hvis den skal med på stranden. Det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund; for når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Computerprogram kan aflæse hunde

29-10-2013 13:39, af Tine Luther
Det hævdes, at et nyt computerprogram er i stand til at aflæse, hvad hunde ”siger” med deres gøen.

Stress kan ses i pelsen

02-08-2017 13:22, af Anne Ekenberg

Det er velkendt, at husdyr er godt for menneskets sundhed. Men hvordan har vores hunde det med os? Det undersøgte et forskerteam ved Linköpings Universitet ved at måle mængden af stresshormonet kortisol, som blev lagret i pelshårene.

Hunde skal lokke turister til Vestjylland

05-02-2018 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En ny fotokonkurrence skal få turisterne til at se, at Lemvig kommune er en god kommune at besøge med sin hund

Den store hundesag på Sjælland

06-05-2015 10:45, af Tine Luther
Mandag aften blev 90 hunde fjernet fra en opdrætter på Sydsjælland og anbragt på dyreinternater. Hjælpen er siden strømmet ind fra velvillige hundevenner - men der er stadig masser at tage fat på.

Hvordan får vi flest muligt sunde DKK-hunde?

05-11-2011 18:36, af Tine Luther
Målet er, at vi sammen skal forsøge at finde den vej, som fremadrettet fører til de fleste gode hundeliv!

Skulle selv have været aflivet – er nu trænet til at redde liv

24-11-2012 08:03, af Tine Luther
Herreløse hunde fra Californien trænes til at redde menneskeliv ved at spore kræft i æggestokke.

Kæledyr bringer familien tættere sammen

16-03-2020 15:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange danske kæledyrsejere oplever, at deres hunde, katte eller heste er med til at styrke fællesskabet i hjemmet, og at de firbenede familiemedlemmer er med til at skabe en følelse af samhørighed i familien. En ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring peger i samme retning

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

5 ting din hund ville sige, hvis den kunne tale

29-03-2025 07:48, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.

Dansk landshold klar til VM i spor

31-03-2025 12:03, af Cecilie Friis Amstrup

Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 skønne, hundevenlige vandreruter i Danmark

28-03-2025 07:44, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen

Oplev golden retrievere på nært hold i weekenden

26-03-2025 11:13, af Cecilie Friis Amstrup

Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?