Hårtab eller skaldethed, der også kaldes alopeci, kan ses i forbindelse med mange forskellige sygdomme hos hunde. De fleste hunde skifter pels helt naturligt, men taber hunden mere hår end normalt, uden at det bliver erstattet af nyt, vil det føre til skaldethed. De manglende hår kan i nogle tilfælde være fordelt ligeligt på hele kroppen, og så vil hunden fremstå tyndpelset, og i andre tilfælde kan håret falde af i enkelte områder, og dermed bliver hunden skaldet i større eller mindre pletter.
Hvad kan være årsag til hårtab?
Skaldethed hos hunde kan opdeles i to overordnede grupper af sygdomme; sygdomme der giver kløe, og sygdomme der ikke giver kløe. Sker hårtabet som følge af kløe, sker det fordi at hårstråene knækker, når hunden kløer sig gentagne gange det samme sted. I disse tilfælde vil man ofte kunne se at det nederste af hårstrået stadig sidder fast, som små hårstubbe. Kløer hunden sig vil huden ofte være rød og irriteret, og der kan derfor også ofte ses små sår i huden. Er hårtabet ikke relateret til en kløende tilstand, vil hele håret falde af, og der vil ikke ses hårstubbe. Derudover vil der heller ikke ses rødme og sår i huden.
Årsager til hårtab på grund af kløe
Blandt de mest almindelige årsager til kløe er parasitære infektioner. Parasitter, som blandt andet lopper, skab, hårsækkemider og øremider, vil alle kunne give hunden så meget kløe, at der ses skaldethed, hvis infektionen har stået på i noget tid. Bakterielle hudinfektioner, herunder også hotspots, og svampeinfektioner, kan også være voldsomt kløende, og medfører ofte skaldede områder. Ligeledes kan allergier medføre hårtab som følge af kløe.
Årsager til hårtab uden kløe
Flere hormonelle lidelser kan få hundens hårstrå til at falde ud af hårsækken og disse er ikke i sig selv forbundet med kløe. Blandt disse sygdomme er et for lavt niveau af stofskiftehormon, Cushings syndrom og ovariel eller testikulær dysfunktion.
Begynder din hund at blive skaldet eller tyndpelset, bør du altid kontakte din dyrlæge.
I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads.
Mange tror stadig, at hunde kan klare al slags kulde på grund af deres tykke pels. Men hunde kan også få forfrysninger
Mange hunderacer fælder – nogle gange til stor frustration for den der skal svinge støvsugeren til dagligt. Mange hundeejere oplever også at problemet er særligt udtalt i foråret og efteråret. Men hvorfor sker det, og hvordan kan man begrænse mængden af hundehår derhjemme?
Smitsom leverbetændelse er én af de sygdomme vi kan vaccinere vores hunde imod, men hvad er det egentlig for en sygdom?
Som hundeejer har du sikkert tit surfet rundt på nettet for at få svar på spørgsmål om alt fra vacciner til pelspleje, motion, flåter og meget andet, der kan bekymre i hverdagen. Nu er en helt ny webside dukket op, hvor rigtig mange af disse spørgsmål bliver behandlet – oven i købet ret detaljeret. Siden hedder langthundeliv.dk.
Rabies – også kaldet hundegalskab – en livsfarlig sygdom, der heldigvis ikke ses i hunde i Danmark. Den findes dog i landene omkring os, og skal du rejse med din hund, skal hunden være vaccineret mod sygdommen
Netop nu meldes der om flere tilfælde af giardia i og omkring Svendborg. Vi har talt med en hundeejer, hvis hund er ramt
Kvalme hos hunde er ofte forbundet med sygdomme i mave-tarm-systemet, men det kan også forekomme ved sygdom andre steder i kroppen
Den irske setter Bianca er en af de hunde, der er døde af den mystiske sygdom i Norge. Her får du historien
På Gørlev Dyreklinik, hvor parvovirus blev konstateret sidste uge, har man endnu ikke hørt om nye tilfælde
Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads.
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.