Symptomer – hårtab

17-10-2022 09:00, af Astrid Holtet

Hårtab kan forekomme hvis hunden kløer sig meget, men andre sygdomme i kroppen kan også få hårene til at falde af

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hårtab eller skaldethed, der også kaldes alopeci, kan ses i forbindelse med mange forskellige sygdomme hos hunde. De fleste hunde skifter pels helt naturligt, men taber hunden mere hår end normalt, uden at det bliver erstattet af nyt, vil det føre til skaldethed. De manglende hår kan i nogle tilfælde være fordelt ligeligt på hele kroppen, og så vil hunden fremstå tyndpelset, og i andre tilfælde kan håret falde af i enkelte områder, og dermed bliver hunden skaldet i større eller mindre pletter.

Hvad kan være årsag til hårtab?

Skaldethed hos hunde kan opdeles i to overordnede grupper af sygdomme; sygdomme der giver kløe, og sygdomme der ikke giver kløe. Sker hårtabet som følge af kløe, sker det fordi at hårstråene knækker, når hunden kløer sig gentagne gange det samme sted. I disse tilfælde vil man ofte kunne se at det nederste af hårstrået stadig sidder fast, som små hårstubbe. Kløer hunden sig vil huden ofte være rød og irriteret, og der kan derfor også ofte ses små sår i huden.  Er hårtabet ikke relateret til en kløende tilstand, vil hele håret falde af, og der vil ikke ses hårstubbe. Derudover vil der heller ikke ses rødme og sår i huden.

Årsager til hårtab på grund af kløe

Blandt de mest almindelige årsager til kløe er parasitære infektioner.  Parasitter, som blandt andet lopper, skab, hårsækkemider og øremider, vil alle kunne give hunden så meget kløe, at der ses skaldethed, hvis infektionen har stået på i noget tid. Bakterielle hudinfektioner, herunder også hotspots, og svampeinfektioner, kan også være voldsomt kløende, og medfører ofte skaldede områder. Ligeledes kan allergier medføre hårtab som følge af kløe.

Årsager til hårtab uden kløe

Flere hormonelle lidelser kan få hundens hårstrå til at falde ud af hårsækken og disse er ikke i sig selv forbundet med kløe. Blandt disse sygdomme er et for lavt niveau af stofskiftehormon, Cushings syndrom og ovariel eller testikulær dysfunktion.

Begynder din hund at blive skaldet eller tyndpelset, bør du altid kontakte din dyrlæge.

Læs også

Lille hund fundet i Sæby

06-03-2024 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Nordjyllands Politi efterlyser ejeren til en mindre hund med brun/rødlig pels. Hunden blev fundet løbende frit omkring i en skov i Sæby lørdag aften den 24. februar omkring kl. 21.00. 

Lykkepiller i pels indtager Roskilde

18-09-2023 15:34, af Louise Trabjerg

I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

Pas på hunden i kulden

11-12-2022 09:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange tror stadig, at hunde kan klare al slags kulde på grund af deres tykke pels. Men hunde kan også få forfrysninger

Uhyggelig hundesag ved Randers

12-03-2019 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En mand er tiltalt for at ville aflive sin hund med kniv. Han skulle have været for retten i Randers, men sagen er udsat på ubestemt tid på grund af sygdom

Opdatering: Mindst 20 hunde døde i Norge

06-09-2019 08:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den farlige sygdom i Norge har nu kostet flere hunde livet. Både Dansk og Norsk Kennel Klub tager konsekvenserne af sygdommen

Pemphigus – når kroppen angriber sig selv

21-05-2019 08:00, af Astrid Holtet

Pemphigus er en autoimmun sygdom i hundens hud, hvor kroppen angriber sig selv og forårsager alvorlig skade

Bianca klarede den ikke - ubegribelig sorg

08-09-2019 16:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den irske setter Bianca er en af de hunde, der er døde af den mystiske sygdom i Norge. Her får du historien

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

Meningitis - betændelse i hjernehinderne

29-07-2022 09:28, af Astrid Holtet

Hjernehindebetændelse - eller meningitis - er en alvorlig sygdom hos hunde forbundet med smerte og stivhed i ryg og nakke. Der findes flere forskellige årsager til betændelsen - og vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hunden bliver syg

Din hund skal til dyrlægen - også når den er rask

27-11-2017 16:00, af dyrlæge Line Diemer, FAMILIEDYRLÆGERNE

Korrekt forebyggelse kan mindske risikoen for sygdom hos din hund. Derfor er det en god ide, med jævne mellemrum, at tage hunden med til sundhedseftersyn hos dyrlægen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

K9 Biathlon for alle får ny stor sponsor

08-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

K9 Biathlon for alle udvider deres sponsorteam med endnu en guldsponsor, da de har indgået en samarbejdsaftale med det internationale medicinalfirma Boehringer Ingelheim. Et samarbejde, der vil gavne både de firbenede og deres ejere.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.