I en større spørgeskemaundersøgelse, har et ungarsk forskerhold fra Universitet i Budapest undersøgt hvad der påvirker hundes levetid, og et af deres fund peger på at traumatiske oplevelser kan have betydning for hvor gamle hunde bliver.
Traumer kan give dårlig sundhed
Forskerne fandt, at hunde, der havde været udsat for følelsesmæssige, traumatiske oplevelser, som eksempelvis at skulle skifte familie, voldsomme uheld, eller ændringer i familiestrukturer, og hvor deres adfærd fortsat var påvirket af oplevelsen, havde større risiko for at udvikle sundhedsproblemer, sammenlignet med hunde, der ikke havde haft sådanne oplevelser. Studiet tyder dermed på, at voldsomme emotionelle oplevelser kan påvirke hundes sundhed og livskvalitet, ikke kun her og nu, men også på længere sigt – og påvirkningen kan være så stor, at hundens levealder forkortes. Lignende resultater er fundet i studier af mennesker, udsat for traumatiske oplevelser.
Kronisk stress kan være problemet
Forskerne peger på stress som en mulig årsag. Traumatiske oplevelser kan udløse vedvarende problemer med eksempelvis frygt og angst – tilstande, der let giver problemer med kronisk stress. Hunde med kronisk stress lever med et øget niveau af hormonet kortisol, og netop dette hormon har en lang række negative effekter på hundens sundhed på den lange bane.
Forbyg traumer og tag hånd om problemer
Ifølge de ungarske forskere understreger studiet, at det er vigtigt at forsøge at forebygge, at ens hund udsættes for ubehagelige oplevelser, og at den helt fra den er hvalp, trænes til at håndtere verden omkring sig. Opstår der uheldige situationer, og udvikler hunden problemer med frygt eller angst, bør der også tages hånd om disse – ikke kun for hundens mentale velvære, mens altså også for dens fysiske velvære.
KILDE:
Wallis LJ, Szabó D, Erdélyi-Belle B and Kubinyi E (2018) Demographic Change Across the Lifespan of Pet Dogs and Their Impact on Health Status. Frontiers in Veterinary Science
Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader
Den dødelige Acrodermatitis, der er kendt for at ramme hvide bullterriere på hvalpestadiet er på nuværende tidspunkt ikke mulig at behandle. Ny forskning har dog opdaget den mutation, der udvikler sygdommen
En af Skandinaviens mest frygtede parasitter, flåten, er vågnet af vinterens dvale, og det betyder, at hunde kan få besøg af de potentielt farlige blodsugere, hvis dyrene færdes i flåtområder, og de ikke bliver behandlet
Universitetshospitalet for Familiedyr er netop nu i gang med at undersøge, hvor mange danske kæledyr, der behandles med cannabis. De har bedt os sprede budskabet, og det gør vi naturligvis gerne
Overvægtige hunde og katte er ikke et særsyn i Danmark, og det hænger ofte sammen med, at dyrene indtager for meget mad og motionerer for lidt. Følgerne af fedme kan være kroniske sygdomme, som på sigt kan forkorte kæledyrenes levetid. Få gode råd til, hvordan du giver din hund eller kat et sundt og aktivt liv
Engflåten er de seneste år opdaget flere gange i Danmark, og flåten, der allerede er etableret i det nordlige Tyskland, kan blive et dyrt bekendtskab
Forhøjet blodtryk er et kendt problem med hos mennesker, men kan også ses hos hunde, og skyldes altid en underliggende sygdom
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.