Traumatiske oplevelser kan forkorte hundes liv

24-11-2021 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Ungarsk studie peger på, at traumatiske oplevelser kan have langvarige, negative konsekvenser for hunde og i sidste ende forkorte deres levetid

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I en større spørgeskemaundersøgelse, har et ungarsk forskerhold fra Universitet i Budapest undersøgt hvad der påvirker hundes levetid, og et af deres fund peger på at traumatiske oplevelser kan have betydning for hvor gamle hunde bliver.

Traumer kan give dårlig sundhed

Forskerne fandt, at hunde, der havde været udsat for følelsesmæssige, traumatiske oplevelser, som eksempelvis at skulle skifte familie, voldsomme uheld, eller ændringer i familiestrukturer, og hvor deres adfærd fortsat var påvirket af oplevelsen, havde større risiko for at udvikle sundhedsproblemer, sammenlignet med hunde, der ikke havde haft sådanne oplevelser.  Studiet tyder dermed på, at voldsomme emotionelle oplevelser kan påvirke hundes sundhed og livskvalitet, ikke kun her og nu, men også på længere sigt – og påvirkningen kan være så stor, at hundens levealder forkortes. Lignende resultater er fundet i studier af mennesker, udsat for traumatiske oplevelser.

Kronisk stress kan være problemet

Forskerne peger på stress som en mulig årsag. Traumatiske oplevelser kan udløse vedvarende problemer med eksempelvis frygt og angst – tilstande, der let giver problemer med kronisk stress. Hunde med kronisk stress lever med et øget niveau af hormonet kortisol, og netop dette hormon har en lang række negative effekter på hundens sundhed på den lange bane.

Forbyg traumer og tag hånd om problemer

Ifølge de ungarske forskere understreger studiet, at det er vigtigt at forsøge at forebygge, at ens hund udsættes for ubehagelige oplevelser, og at den helt fra den er hvalp, trænes til at håndtere verden omkring sig. Opstår der uheldige situationer, og udvikler hunden problemer med frygt eller angst, bør der også tages hånd om disse – ikke kun for hundens mentale velvære, mens altså også for dens fysiske velvære.

KILDE:

Wallis LJ, Szabó D, Erdélyi-Belle B and Kubinyi E (2018) Demographic Change Across the Lifespan of Pet Dogs and Their Impact on Health Status. Frontiers in Veterinary Science

Læs også

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Vovsevenlige spisesteder? Her er reglerne

06-07-2024 14:10, af Anne Cecilie Sohl

Sommervejret har indtaget Danmark, og med det er der en stigende tendens til at se hunde som velkomne gæster på cafeer og restauranter rundt om i landet. Trods dette er det stadig få hundeejere, der regelmæssigt medbringer deres firbenede venner, når de går ud at spise.

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Pemphigus – når kroppen angriber sig selv

21-05-2019 08:00, af Astrid Holtet

Pemphigus er en autoimmun sygdom i hundens hud, hvor kroppen angriber sig selv og forårsager alvorlig skade

Cirka 75% af verdens hunde er herreløse

29-12-2011 08:23, af Tine Luther
Uanede mængder af hunde lever på gaden, hvor sult, sygdom, slagsmål og 2–benede fjender er en del af hverdagen. Gadehundene udgør et af de største velfærdsproblemer blandt dyr uden for Danmarks grænser.

Hundene reddede mig fra at gå i hundene

02-09-2017 12:06, af Marie Helene Rigård Rohleder

For tre år siden blev Marianne Teglborg diagnosticeret med brystkræft. Alligevel underviser hun i ringtræning hver uge, fordi samværet med hundene og hundeejerne giver hende et liv væk fra sygdommen. De sidste to år har næsten hele ringtræningsholdet deltaget i Stafet For Livet og samlet penge ind til Kræftens Bekæmpelse

Hundeejerens forhold til motion påvirker hundens sundhed

31-07-2022 09:40, af Astrid Gerd Holtet

Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse, har hollandske og thailandske forskere forsøgt at blive klogere på fedme hos hunde – og de fandt blandt at hvis ejeren ikke dyrker motion, har hunden en væsentlig større risiko for at blive overvægtig

Hundens plageånd – loppen

07-04-2012 21:45, af Tine Luther
Lopper kan være til stor gene for hunde. Nogle klør bare, når de bliver bidt, andre får eksem og atter andre kan være så uheldige at få overført sygdom fra lopper.

Hundefitness for hundens sundhed

29-08-2021 18:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ved Hund i Fokus kunne hundene prøve hundefitness. Noget som man altid kan prøve på Vilhelmsborg

Retina dysplasi – når nethinden ikke udvikles rigtigt

12-07-2018 15:00, af Astrid Holtet

Nethinden, også kaldet retina, udvikles mens hvalpen fortsat er et foster inde i tævens mave. Sker der fejl i denne udvikling, vil det påvirke hunden evne til at se

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.