Valg af hvalp kan påvirke økonomien

22-03-2025 07:54, af Cecilie Friis Amstrup

Enhver, der overvejer at inkludere et firbenet familiemedlem i hjem og hjerte de næste 10-15 år, bør tænke en række faktorer igennem først. Det handler dog ikke blot om at sætte sig ind i hunderacens egenskaber, behov og temperament: Racens generelle sundhed påvirker ikke bare hundens velbefindende og levetid, men i høj grad også ejerens bekymringsniveau og husstandens økonomi.

Copyright Ridehesten.com
Hunderacer eller raceblandinger, der sjældent besøger dyrlægen, har ofte en lavere forsikringspræmie. Det betyder, at der kan være tusindvis af forsikringskroner til forskel om året imellem de hunde, der ofte besøger dyrlægen, sammenlignet med dem, der sjældent har brug for dyrlægebehandling, forklarer Lotte Evers, marketingchef hos Agria Dyreforsikring. Foto: Agria Dyreforsikring

– Der er betydelige sundhedsmæssige forskelle, når man sammenligner de hundredvis af hunderacer, man kan vælge igennem. Derfor er det, for hundens skyld, vigtigt for kommende hundeejere, at de sætter sig ind i deres drømmehvalps sundhedsudsigter. Her taler jeg både om risikoen for, at hvalpen udvikler racespecifikke sygdomme livet igennem og om, hvordan man som hundeejer kan mindske risikoen for, at hunden pådrager sig de sygdomme eller skader, der er oftest forekommende for den enkelte race, forklarer hundeekspert og marketingchef hos Agria Dyreforsikring, Lotte Evers.

De oplysninger kan du finde i blandt andet ”Agria Breed Profiles”, som er racespecifikke sundhedsprofiler for indtil videre 180 forskellige hunderacer og nogle blandingshunde.

– Sundhedsprofilerne er skabt ud fra Agrias omfattende skadesregister og afspejler derfor den aktuelle sundhedsstatus for vores hunde. De viser f.eks., hvor ofte den enkelte race besøger dyrlægen sammenlignet med gennemsnittet for alle andre hunderacer, og hvilke typer sygdomme og skader, der er mest almindeligt forekommende hos lige netop den race. Ved at tage udgangspunkt i sundhedsprofilerne har du som kommende hundeejer mulighed for at stille skarpt på forebyggelse og samtidig stille krav til forældredyrs sundhed, så du får mulighed for at give din hund bedre betingelser for et sundt og langt liv, siger hun.

Fakta om Danmarks mest populære
Danmarks igennem mange år allermest populære hunderace, labrador retrieveren, pådrager sig oftere skader i bevægeapparatet, mave-tarmproblemer og kloskader end gennemsnittet af alle andre hunderacer, viser sundhedsprofilen.

– Den velinformerede labradorejer kan med det in mente hjælpe sin hund til at leve et sundere liv ved f.eks. at sørge for, at hunden ikke bliver overvægtig, men opretholder en normal vægt gennem hele livet og holde et vågent øje med, hvad der ryger indenbords af ”sjove ting” (særligt i hvalpetiden). Som hvalpekøber bør du også sikre dig, at begge forældredyr har sunde led, så du også der kan sætte forebyggende ind. Kloskader forebygges nemt ved at holde kløerne korte, så træning af kloklip skal på programmet, når hvalpen flytter ind. Det er små ting i hverdagen, der kan bidrage til bedre livskvalitet hos hunden, forklarer Lotte Evers og tilføjer:

– Lad os bare været helt ærlige; alle hunde kan blive syge og komme til skade, uanset om det er racehunde eller blandingshunde, hvilket Agria Breed Profiles netop underbygger med valide data. Det handler ikke om at udskamme bestemte racer eller blandinger. Tværtimod giver profilerne et objektivt syn på, hvad man som hundeejer kan forvente, og hvor der skal og kan forebygges.

Hundens helbred påvirker økonomien
Sundhedsprofilerne kan også bruges til at vurdere, hvor omkostningstung den enkelte blanding eller hunderace vil være på den kommende hundeejers budget på længere sigt, for hundens behov for dyrlægebehandling kan få stor indflydelse på kæledyrsejerens fremtidige økonomi, forklarer Lotte Evers:

– Udgifterne til dyrlægebehandling afspejles efterhånden hos de fleste selskaber i prisen for hundeforsikring for den enkelte race: Hunderacer eller racemix, der sjældent besøger dyrlægen, har derfor ofte en lavere forsikringspræmie. Det betyder, at der kan være tusindvis af forsikringskroner til forskel om året imellem de hunde, der ofte besøger dyrlægen, sammenlignet med dem, der sjældent har brug for dyrlægebehandling.

Sundhedsprofilerne er desuden udviklet for at hjælpe opdrættere i deres bestræbelser på at forbedre avlen og opdrætte sundere hunde. Agria deler derfor sundhedsprofilerne med hundeopdrættere, racespecialklubber og dyrlæger.

– Kontakt derfor opdrættere af den hund, du er interesseret i, eller den enkelte racespecialklub for at få bedre indsigt i, hvordan din yndlingsraces generelle sundhed er, og hvad du kan forvente at møde af racespecifikke sundhedsudfordringer og oftest forekommende skader, opfordrer Lotte Evers.

Læs også

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Pas på hunden, for nu er hugormen vågnet

06-04-2025 07:53, af Cecilie Friis Amstrup

De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Julen er højsæson for forgiftede, syge og tilskadekomne kæledyr

12-12-2023 15:06, af Anne Cecilie Sohl

Det er ikke kun dem på to ben, der er er glade for juletræer, julepynt og julegodter. Det er vores nysgerrige kæledyr også. Antallet af hunde og katte, der kommer alvorligt til skade, bliver forgiftede eller syge stiger til det dobbelte, når julen hænges op og sættes på bordet. Her giver Agria Dyreforsikring dig gode råd til at hjælpe din hund og kat sikkert igennem julen.

Tyggegummi kan være giftigt for hunden

07-12-2022 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig

Ganespalte hos hvalpe

03-06-2021 15:20, af Astrid Gerd Holtet

Ganespalte er en manglende sammenvoksning af den øverste del af ganen, og udvikles i fosterstadiet. Den manglende sammenvoksning giver en åbning mellem mund- og næsehulen, der kan gøre det svært for hvalpen at die, når den fødes 

Sikke mange hvalpe

08-12-2019 09:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I England har en hund fået 21 hvalpe, hvilket er verdensrekord ved naturlig fødsel

Er din hund hele Danmarks dyrehelt?

06-10-2015 09:11, af Tine Luther
Sammen med førende dyreorganisationer i Danmark og skuespiller Silas Holst går Agria Dyreforsikring de næste uger på jagt efter hele Danmarks dyrehelt.

Se billederne: Hvalpe- og unghundeskue i Kreds 6

30-10-2022 09:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag var der hvalpe- og unghundeskue i Kreds 6. En kreds, der efterhånden er blevet berømt for disse skuer. Vi var med, og her får du lidt billeder fra den dejlige dag

Forbrugerrådet Tænk anbefaler Agria Dyreforsikring

23-07-2024 10:39, af Anne Cecilie Sohl

Efter at have undersøgt 14 forsikringsselskaber anbefaler Forbrugerrådet Tænk Agria Dyreforsikring for at tilbyde de bedst dækkende forsikringsvilkår blandt alle undersøgte selskaber. Hvis du vil vælge den bedste forsikring til din firbenede ven, anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at du vælger Agria Dyreforsikring.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Velkendt jagthundehjerte gæstede Danmarks første hundekro

14-04-2025 07:38, af Cecilie Friis Amstrup

Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dom afsagt! Sejr for hundene!

10-04-2025 09:53, af Cecilie Friis Amstrup

Dyreværnet og Dansk Kennel Klub vinder banebrydende sag i retten

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Pas på påskefarerne for din hund

11-04-2025 07:41, af Cecilie Friis Amstrup

Påsken byder på hygge og god mad, men for din hund gemmer højtiden desværre også på skjulte farer

Fra HUNDEN: Hvordan har din hund det med støvsugeren?

12-04-2025 07:56, af Karen Frost Knudsen

Mange hunde ender med at have et lidt belastet forhold til koste, sneskovle og ikke mindst støvsugeren. For nogles vedkommende begynder det dårlige forhold allerede i hvalpetiden, for andre opstår problemet senere og uden at vi måske helt er opmærksomme på, hvad der er sket