Valg af hvalp kan påvirke økonomien

22-03-2025 07:54, af Cecilie Friis Amstrup

Enhver, der overvejer at inkludere et firbenet familiemedlem i hjem og hjerte de næste 10-15 år, bør tænke en række faktorer igennem først. Det handler dog ikke blot om at sætte sig ind i hunderacens egenskaber, behov og temperament: Racens generelle sundhed påvirker ikke bare hundens velbefindende og levetid, men i høj grad også ejerens bekymringsniveau og husstandens økonomi.

Copyright Ridehesten.com
Hunderacer eller raceblandinger, der sjældent besøger dyrlægen, har ofte en lavere forsikringspræmie. Det betyder, at der kan være tusindvis af forsikringskroner til forskel om året imellem de hunde, der ofte besøger dyrlægen, sammenlignet med dem, der sjældent har brug for dyrlægebehandling, forklarer Lotte Evers, marketingchef hos Agria Dyreforsikring. Foto: Agria Dyreforsikring

– Der er betydelige sundhedsmæssige forskelle, når man sammenligner de hundredvis af hunderacer, man kan vælge igennem. Derfor er det, for hundens skyld, vigtigt for kommende hundeejere, at de sætter sig ind i deres drømmehvalps sundhedsudsigter. Her taler jeg både om risikoen for, at hvalpen udvikler racespecifikke sygdomme livet igennem og om, hvordan man som hundeejer kan mindske risikoen for, at hunden pådrager sig de sygdomme eller skader, der er oftest forekommende for den enkelte race, forklarer hundeekspert og marketingchef hos Agria Dyreforsikring, Lotte Evers.

De oplysninger kan du finde i blandt andet ”Agria Breed Profiles”, som er racespecifikke sundhedsprofiler for indtil videre 180 forskellige hunderacer og nogle blandingshunde.

– Sundhedsprofilerne er skabt ud fra Agrias omfattende skadesregister og afspejler derfor den aktuelle sundhedsstatus for vores hunde. De viser f.eks., hvor ofte den enkelte race besøger dyrlægen sammenlignet med gennemsnittet for alle andre hunderacer, og hvilke typer sygdomme og skader, der er mest almindeligt forekommende hos lige netop den race. Ved at tage udgangspunkt i sundhedsprofilerne har du som kommende hundeejer mulighed for at stille skarpt på forebyggelse og samtidig stille krav til forældredyrs sundhed, så du får mulighed for at give din hund bedre betingelser for et sundt og langt liv, siger hun.

Fakta om Danmarks mest populære
Danmarks igennem mange år allermest populære hunderace, labrador retrieveren, pådrager sig oftere skader i bevægeapparatet, mave-tarmproblemer og kloskader end gennemsnittet af alle andre hunderacer, viser sundhedsprofilen.

– Den velinformerede labradorejer kan med det in mente hjælpe sin hund til at leve et sundere liv ved f.eks. at sørge for, at hunden ikke bliver overvægtig, men opretholder en normal vægt gennem hele livet og holde et vågent øje med, hvad der ryger indenbords af ”sjove ting” (særligt i hvalpetiden). Som hvalpekøber bør du også sikre dig, at begge forældredyr har sunde led, så du også der kan sætte forebyggende ind. Kloskader forebygges nemt ved at holde kløerne korte, så træning af kloklip skal på programmet, når hvalpen flytter ind. Det er små ting i hverdagen, der kan bidrage til bedre livskvalitet hos hunden, forklarer Lotte Evers og tilføjer:

– Lad os bare været helt ærlige; alle hunde kan blive syge og komme til skade, uanset om det er racehunde eller blandingshunde, hvilket Agria Breed Profiles netop underbygger med valide data. Det handler ikke om at udskamme bestemte racer eller blandinger. Tværtimod giver profilerne et objektivt syn på, hvad man som hundeejer kan forvente, og hvor der skal og kan forebygges.

Hundens helbred påvirker økonomien
Sundhedsprofilerne kan også bruges til at vurdere, hvor omkostningstung den enkelte blanding eller hunderace vil være på den kommende hundeejers budget på længere sigt, for hundens behov for dyrlægebehandling kan få stor indflydelse på kæledyrsejerens fremtidige økonomi, forklarer Lotte Evers:

– Udgifterne til dyrlægebehandling afspejles efterhånden hos de fleste selskaber i prisen for hundeforsikring for den enkelte race: Hunderacer eller racemix, der sjældent besøger dyrlægen, har derfor ofte en lavere forsikringspræmie. Det betyder, at der kan være tusindvis af forsikringskroner til forskel om året imellem de hunde, der ofte besøger dyrlægen, sammenlignet med dem, der sjældent har brug for dyrlægebehandling.

Sundhedsprofilerne er desuden udviklet for at hjælpe opdrættere i deres bestræbelser på at forbedre avlen og opdrætte sundere hunde. Agria deler derfor sundhedsprofilerne med hundeopdrættere, racespecialklubber og dyrlæger.

– Kontakt derfor opdrættere af den hund, du er interesseret i, eller den enkelte racespecialklub for at få bedre indsigt i, hvordan din yndlingsraces generelle sundhed er, og hvad du kan forvente at møde af racespecifikke sundhedsudfordringer og oftest forekommende skader, opfordrer Lotte Evers.

Læs også

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Pas på hunden, for nu er hugormen vågnet

06-04-2025 07:53, af Cecilie Friis Amstrup

De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Det er risikabelt at købe en hvalp på nettet

06-09-2013 09:18, af Tine Luther
Også den britiske kennelklub advarer nu mod alvorlige sundhedsproblemer blandt hvalpe, der sælges online. Ifølge dem dør hver femte hundehvalp købt på nettet inden for et halvt år. Det samme problem eksisterer i Danmark. Der er tale om omfattende ulovlige aktiviteter og "hvalpefabrikker", hvor avlen er styret af kommercielle interesser alene. Både hunde og hvalpe kan være blevet mishandlede og opdrættet under til tider forfærdelige forhold.

Dyrlægegruppen Frijsenborg barsler med særlig fødegang i Hinnerup

25-12-2018 08:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En helt ny fløj på klinikken giver plads til, at drægtige tæver og nyfødte hvalpe kan holdes adskilt fra syge dyr, og alt reproduktionsarbejdet kan fremover holdes i en separat bygning

Deler du seng med din hund eller kat? Så er du ikke alene!

06-10-2023 13:40, af Louise Trabjerg

Op til 60% af danske hunde- og  katteejere lader deres kæledyr sove i deres seng. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget for Agria Dyreforsikring. Læs de overraskende årsager til, hvorfor du skal lade dit kæledyr sove i din seng – og hvordan du får sengen for dig selv, hvis du (virkelig) ønsker det …

Royal hundetræner: Hvalpe vil lide, når samfundet åbner

02-05-2020 10:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Engelske Dronning Elizabeths corgitræner advarer nu om, at hunde vil komme til at lide af separationsangst, når samfundet lukker op igen

Kæledyr bringer familien tættere sammen

16-03-2020 15:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange danske kæledyrsejere oplever, at deres hunde, katte eller heste er med til at styrke fællesskabet i hjemmet, og at de firbenede familiemedlemmer er med til at skabe en følelse af samhørighed i familien. En ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring peger i samme retning

Pas på ved køb af modehund

20-02-2012 13:52, af Nina Marie Villadsen
Dyrlæger advarer om, at der sker omfattende snyd med de populære og ofte dyre hvalpe

Julen er højsæson for forgiftede, syge og tilskadekomne kæledyr

12-12-2023 15:06, af Anne Cecilie Sohl

Det er ikke kun dem på to ben, der er er glade for juletræer, julepynt og julegodter. Det er vores nysgerrige kæledyr også. Antallet af hunde og katte, der kommer alvorligt til skade, bliver forgiftede eller syge stiger til det dobbelte, når julen hænges op og sættes på bordet. Her giver Agria Dyreforsikring dig gode råd til at hjælpe din hund og kat sikkert igennem julen.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Velkendt jagthundehjerte gæstede Danmarks første hundekro

14-04-2025 07:38, af Cecilie Friis Amstrup

Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller