Engflåten og Babesiose

08-06-2020 15:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Engflåten er de seneste år opdaget flere gange i Danmark, og flåten, der allerede er etableret i det nordlige Tyskland, kan blive et dyrt bekendtskab

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

For lidt over to år siden skrev vi om engflåten og om, hvordan den var på vej mod Danmark. Dengang var der fundet en engflåt på en død sjakal, der havde taget turen over grænsen.

Siden dengang har man observeret flere engflåter i Danmark. Flere af dem er blevet båret ind i landet med en sjakal.

Stigningen i antallet af engflåter bekymrer biolog epidemilog Rene Bødker, da disse flåter kan give hunde livstruende sygdom.

– Den kan gøre hunde rigtig syge med en sygdom, der minder om Malaria hos mennesker. Hvis den etablerer sig i Danmark, kan det koste rigtig mange hundeliv, fortæller forskeren til dr.dk.

Engflåten er på størrelse med skovflåten, men har et gråt marmoreret mønster på ryggen. 

Sygdommen, som Engflåten tager med sig, hedder Babesiose og minder på flere punkter om malaria. Ligesom malaria, trænger den lille Babasiaparasit ind i blodbanen, og derfra trænger den ind i hundens røde blodlegemer. I blodlegemet formerer parasitten sig, og det får cellen til at sprænges og gå i stykker. I takt med at parasitten opformerer sig i hunden, ødelægges flere og flere af hundens blodlegemer, og hunden udvikler blodmangel. Efterhånden som sygdommen skrider frem, kan hunden også få problemer med blandt andet leveren og nyrerne.

Symptomerne på Babesiose begynder at blive tydelige en til fire uger efter at hunden er blevet smittet. Graden af symptomer kan variere fra hund til hund, nogle hunde udvikler milde symptomer, der dog kan forværres med tiden, mens andre hurtigt bliver alvorligt syge.

 

Blandt de mest almindelige symptomer er:

  • At hunden bliver træt og virker svag
  • At hunden får feber
  • At hunden får blege eller hvidlige slimhinder
  • At hundens urin bliver mørk
  • At hunden begynder at kaste op og miste appetitten

Nogle hunde kommer sig hurtigt af sygdommen, mens andre kan udvikle livstruende  komplikationer. Jo hurtigere behandlingen startes, jo bedre er prognosen.

 

 

Læs også

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

Sygdom hos hvalpe

13-03-2023 13:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke det første, man tænker på, når man anskaffer sig en nuttet lille hvalp, men ikke desto mindre oplever to ud af tre nye hvalpeejere, at deres hvalp bliver syg og må forbi dyrlægen i dens første leveår

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt