Historien om Barbie

18-04-2019 15:00, af Cynthia Jensen

Sommeren 2018 skulle vise sig at være vendepunktet for en hund i sin bedste alder og en tidligere juniorhandler uden sin ledsager. ”Din hund har ondartet kræft…” lød det fra dyrlægerne. Valget stod mellem at amputere det ene forben eller lade Barbie leve med ondartet kræft i poten. Så mens vi andre nød den varme sommer, så stod Rie med en kæmpe beslutning for sin egen hund. For selvom Barbie sagtens kunne leve på blot 3 ben, så var det måske værd at forsøge at bekæmpe kræften og dermed give Barbie flere år på alle 4 ben?

Copyright Ridehesten.com
Shuttertstock

Barbie var, i sommeren 2018, en blot 5 år gammel Amerikansk Cocker Spaniel, som Rie havde bragt helt til tops som Juniorhandler. Og det var heller ikke lige til at se, at den lille knude på poten skulle vise sig at være ondartet kræft. Igennem årene har Rie fået sig et stort netværk indenfor hundeverdenen og det var også denne, der skulle vise sig at give et alternativ til den ellers hårde dom om amputation. For Barbies kræft var værre end først antaget, idet at den havde sat sig helt ind i knoglen med meget lille chance for at tumoren kunne fjernes udelukkende med kirurgi. Det krævede derfor en ret hurtig beslutning, hvis ikke det skulle nå at brede sig. Som en ægte solstrålehistorie, så tog Barbie også kampen op imod alle odds og er i dag med til at være pionér på den alternative behandling.  

Homøopatisk behandling frem for kemo 
Mastcelle tumores sidder normalt i huden og den traditionelle behandling har været at området er blevet fjernet kirurgisk. Det var bare ikke helt så nemt i Barbies tilfælde og derfor så de mange dyrlæger heller ikke anden udvej, end at amputere benet. Da kræften sad så tæt ind til knoglen, så var chancen meget lille for, at det hele kunne fjernes alene med kirurgi og en efterfølgende behandling med kemo, ville være nødvendigt. Valget syntes ikke at kunne være anderledes, indtil en behandling med homøopatisk behandling kom på tale igennem det store netværk. Rie valgte derfor at gå den utraditionelle vej og i samarbejde med specialister på området, så var Barbie en af de få hunde til at modtage homøopatisk behandling, som Barbie vil være afhængig af resten af sine dage på 4 poter. Der er endnu ikke særlig udbredt kendskab til behandlingen i de danske dyrlæge-kredse, men det var stadig et stort ønske fra Rie at undgå amputation. Derfor gik jagten ind på at finde en dyrlæge, som kirurgisk kunne fjerne så meget som muligt af knuden, og Rie derefter selv kunne supplere forløbet med homøopatisk behandling. Det var ikke helt nemt, men alligevel valgte Frederiksværk dyrehospital at være med i forsøget på at redde det ene forben. Planen var oprindeligt at opdele forløbet i 3 trin, men allerede ved første trin var det tydeligt at kræften havde større indvirkning end først antaget. Dyrlæge Anders K. Rasmussen måtte udføre intet mindre end 3 operationer den sommer, for både at få bugt med knuden, men også al det omkringliggende væv der var påvirket. For kræften sad helt tæt ind til knoglen, så fokus var på at en stor del af vævet omkring skulle fjernes, hvis benet skulle beholdes og spredningen mindskes. Operationerne skulle vise sig at efterlade et åbent sår på 9x6 cm, hvor der i en uges tid, under forbinding, skulle vokse granulationsvæv ind og derved øge chancerne for en succesfuld hudtransplantation senere. Såret skulle forbindes gennem hele sommeren og kontrolleres jævnligt. Dertil skulle der efterfølgende foretages en hudtransplantation fra skulderen, men Barbie var heldigvis forholdsvis upåvirket af den store forbinding og genvandt hurtigt kontrollen over de 4 ben igennem hele forløbet. 

Fremtiden for Barbie 
Det er ikke til at sige hvor lang tid Barbie har tilbage på 4 poter, men med operationerne og behandlingen forventes det, at kræften i dag er væk. Barbie vil fortsat være afhængig af den homøopatiske behandling og kontrol hos en anden dyrlæge, men for Rie var det den helt rigtige beslutning. Amputation og den 
traditionelle kræftbehandling var aldrig rigtig en vej for Rie, så hun var lykkelig for muligheden for en alternativ behandling. Med det store netværk og dyrlægens erfaring, så er hun fortrøstningsfuld i dag og så har Barbie i det mindste et liv på 4 poter, så længe det varer. Det er nok ikke et valg så mange andre ville have taget for deres hund, og med det manglende kendskab til alternativerne, så er der heller ikke mange der kender til andet. Alle oplever kræft forskelligt, så det er noget enhver hundeejer og dyrlæge må tænke sig godt om, inden beslutningen om behandlingsformen vælges.  
 

Info

Hvad er homøopatisk behandling egentlig for en størrelse?

Den homøopatiske behandling, som Barbie har modtager, laves i Tyskland, hvor hun er blevet testet med Bioresonanz. Disse test har den fordel at aflæse hvorledes Barbies eget immunforsvar påvirkes af udefrakommende faktorer. De viser hvorledes foderet, medicineringer og forskellige plejeprodukter påvirker kroppens system negativt. Da programmet har kørt denne fejlfinding på Barbies system, kunne alle de negative produkter fjernes, så de ikke længere belaster hendes system og sygdomsforløb. Yderligere aflæser programmet også hvilke produkter Barbie i fremtiden skulle undgå. Herefter sammensætter den tyske homøopat en kur, som starter med at udrense (nulstille) Barbies krop, så systemet igen kan opbygges og hendes eget immunforsvar igen fungere til selv at bekæmpe sygdomme. En kur som består af kostomlægning og diverse homøopatiske medikamenter, som løbende bliver tilpasset i forløbet. Barbie`s behandling vil være vedvarende og det vil kræve at Barbie bliver regelmæssigt testet for at opretholde og holde kroppens eget forsvar i konstant balance. Og ligesom alt anden behandling der tilbydes ved kræft, så er der aldrig nogen garantier.

Barbies alternativ til homøopatisk behandling

Den traditionelle behandling af mastcelle tumores, er kirurgisk fjernelse med tilpas margin og så kan såret lukkes med det samme. Ved de mere udsatte områder, såsom på poten, så kræver det f.eks. også en hudtransplantation. Hvis tumoren ikke kan fjernes med tilstrækkelig margin, så vil det kræve en efterbehandlingen. Denne består af et kemoterapiforløb, som vil øge chancerne for at tumoren er helt væk. Og dette var også de 3 trin som var blevet anbefalet til Barbies behandling. Amputation er fortsat den operation der vil have den største sikkerhed for at tumoren er fjernet helt. Anders Khallash Rasmussen har tidligere fået henvisninger fra andre dyrlæger, når der har været tale om tumorer, der har været svære at fjerne fuldstændig, så hans erfaring er stor på feltet. Der er endnu stadig få dyrlæger der reelt udfører dette og derfor ender det som oftest med, at tumoren ikke er blevet fjernet med stor nok margin. Dette efterlader fortsat tumor i huden og så vender den som oftest tilbage i en endnu værre version. Amputation er som regel ikke noget hundeejeren foretrækker og med det efterfølgende lange sygdomsforløb, ender det som oftest i en aflivning.

Læs også

Flere og flere kæledyr diagnosticeres med kræft

14-11-2023 11:38, af Anne Cecilie Sohl

Kræft er en af de mest udbredte sygdomsgrupper i samfundet, men det er ikke blot blandt mennesker, at sygdommen hersker. De seneste år er et stigende antal kæledyr også blevet ramt af kræft og ondartede tumorer, hvilket blandt andet har været medvirkende til, at der er blevet udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra specialdyrlæge.

Agria SKK Forskningsfond uddeler 11 millioner til forskning i sundere dyr

31-01-2023 10:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvem vil ikke vide mere om risikoen for, at hunde får kræft og dør af det? Eller om operation er den bedste behandling for korsbåndsskader? Og hvordan står det rent faktisk til med de mange kælekaniner, vi har? Det er blot tre af de 12 nye forskningsprojekter, der har modtaget støtte fra årets uddeling af tæt ved 11 millioner svenske kroner fra Agria SKKs forskningsfond

Derfor skal du huske at tjekke dine kæledyr for knuder

20-10-2022 09:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ligesom mennesker rammes kæledyr af kræft og ondartede tumorer, og faktisk er kræft en af de hyppigste dødsårsager hos hunde. Heldigvis er mulighederne for helbredelse og behandling gode, jo tidligere sygdommen opdages, og derfor er det vigtigt, at man løbende tjekker sit kæledyr for knuder, lyder det fra specialdyrlæge i onkologi

Kærlighed til hunde går mindst 14000 år tilbage

14-02-2018 15:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Båndet mellem hund og menneske er ikke nyt. Hollandsk dyrlæge finder tegn på, at kærligheden mellem menneske og hund også fandtes i stenalderen

Hold hovedpinepillerne væk fra hunden

28-02-2022 08:24, af Astrid Holtet

Meget af den medicin vi kan købe i håndkøb til os selv, er giftig for vores firbenede venner. Ibuprofen, det aktive stof i nogle hovedpinepiller, er blandt de stoffer, der giver forgiftninger hos hunde.

Nedfaldsfrugt er farligt for Fido

26-08-2024 09:34, af Anne Cecilie Sohl

I sensommeren bugner haver og naturområder med nedfaldne frugter og nødder – en sand fest for insekter, men også en potentiel fare for vores firbenede venner. Mens de ellers så velsmagende og sunde frugter kan være en lækkerbisken for madglade hunde, er der flere grunde til, at nedfaldsfrugt kan være ret farligt for Fido.

Nu starter højsæson for kennelhoste

12-12-2022 11:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vinterens kolde vejr er ofte opskriften på snot og snue, men det er ikke kun mennesker, som er ekstra udsatte for sygdom den kommende tid. Lige nu hærger den smitsomme hundesygdom, kennelhoste, nemlig flere steder i landet, og derfor er der god grund til at være særlig opmærksom på sin hund, lyder det fra dyrlæge

Ny bog: Danske hundeejere skal lære om foder

16-05-2019 15:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrlæge Therese G. Horsbjerg udgiver i samarbejde med Bacterfield en bog, som skal guide danske hundeejere gennem den store foderjungle

Danmarks første hundeløbeklubber ser dagens lys

11-05-2020 12:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu kan hundeejere i Danmark melde sig ind i lokale hundeløbeklubber. Det er en god idé at få en fast motionsrutine med sin hund, da overvægt er et problem hos både mennesker og hunde, forklarer dyrlæge

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Et mindeværdigt nytår på Danmarks første hundekro

08-01-2025 13:50, af Cecilie Friis Amstrup

Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, fejrede nytårsaften med stor succes under ledelse af krofatter Jørgen Bak Rasmussen. Gæster og deres hunde nød en aften fyldt med hygge, lækker mad og en særlig atmosfære, hvor alle blev forkælet.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse. 

En glitrende start på hundeåret i Brørup

06-01-2025 14:48, af Cecilie Friis Amstrup

Næsten 300 hunde og hundeentusiaster fyldte Brøruphallerne, da DKK Kreds 4 sparkede det nye år i gang med glimmer, god stemning og tætte bånd mellem hunde og mennesker.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på hundene i frostvejret

03-01-2025 09:52, af Cecilie Friis Amstrup

2025 er startet koldt og hvidt, og det betyder, at vi skal være ekstra opmærksomme på, hvordan kulden påvirker vores hunde og tilpasse gåturen, så de ikke fryser. 

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Nye regler på DKK udstillinger træder i kraft 1. januar 2025

28-12-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub har offentliggjort væsentlige ændringer i reglementet for hundeudstillinger, herunder nye kategorier, justerede certifikatregler og tiltag for hundevelfærd. Ændringerne træder i kraft den 1. januar 2025.

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet