Hvordan tages en afføringsprøve?

18-04-2023 08:10, af Astrid Gerd Holtet

Mange hundeejere vil opleve at skulle aflevere en afføringsprøve fra deres hund – men hvorfor bruger man afføringsprøver og hvordan gør man, når prøven skal indleveres?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Undersøgelse af afføringsprøver er et almindeligt og ofte brugt værktøj hos dyrlægen, som kan hjælpe dyrlægen med at finde ud af hvad en syg hund fejler. Prøverne bruges ofte ved hunde med længerevarende marve-tarmproblemer, eller ved mistanke om orm.

Hvad undersøges afføringsprøven for?

Ofte bruges afføringsprøven til at opdage problemer med indvoldsorm og behandle hunden inden den bliver syg, for på den måde at kunne forebygge problemet.

Blandt de mest almindelige ting, som afføringen undersøges for, er blod, mave-tarmparasitter, bakterier og virus.

Hvordan tager du en afføringsprøve fra din hund?

Når dyrlægen beder dig om at aflevere en afføringsprøve fra din hund, er det i mange tilfælde nok med afføring fra en enkelt dag. Det kan give et mere præcist billede, hvis prøven opsamles fra flere forskellige portioner afsat samme dag.  Tag gerne fra toppen af afføringsklatten, så du undgår at få jord og skidt med fra underlaget. Opbevar prøven i en lukket beholder i kølige omgivelser, og hold den væk fra direkte sol og frost. Den bør ikke være mere en ca. et døgn gammel.

Skal din hund undersøges for nogle bestemte typer orm, kan det være nødvendigt at medtage afføringsprøver fra tre på hinanden følgende dage.

Du bør altid følge den vejledning du får udleveret hos dyrlægen.

Når prøven er undersøgt

Nogle gange kan dyrlægen selv foretage undersøgelserne, andre gange sendes prøven til et eksternt laboratorium. Hvor hurtigt man kan få svar på prøven, afhænger af hvilken prøve der skal laves – og om dyrlægen selv kan lave den eller ej. Ved nogle prøver kan svaret være klar samme dag, mens det ved andre kan tage en eller flere dage.

 

 

Læs også

Ligner du din hund?

22-11-2024 12:16, af Cecilie Friis Amstrup

Ny forskning viser, at hunde og deres ejere ofte har mere til fælles, end man skulle tro - både i udseende og personlighed.

Sådan gør du din hund klar til nytåret med lydtræning

21-11-2024 11:09, af Cecilie Friis Amstrup

Nytåret kan være en stressende tid for mange hunde, og derfor kan det være en fordel at starte med lydtræning. Så kan du skabe tryghed for både dig og din hund.

Fra kæmpe hundehold i Israel til dansk racevinder

20-11-2024 11:28, af Cecilie Friis Amstrup

Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem

Når dyreejeren ikke gør, hvad dyrlægen siger

18-11-2017 16:06, af Marie Helene Rigård Rohleder

Dyrlæge Boysen - Hudklinik for hund og kat har igangsat et nyt projekt for at undersøge, hvorvidt dyrejerne følger dyrlægens anvisninger, og hvordan dyrlægen kan forbedre kommunikationen mellem ejer og klinik 

Storbyhunde lever livet farligt

20-04-2015 10:28, af Tine Luther
Har hunden ingen sygeforsikring, kan ejeren ende i et frygteligt dilemma, hvis hunden bliver syg. I København og Nordsjælland er hunde i højere risiko for at blive smittet med den farlige parasit fransk hjerteorm, end i resten af landet. Er hunden først smittet, kan den kureres - men det er en dyr affære, hvis hunden ikke har en sygeforsikring.

Sådan giver du din hvalp en sund start på livet

02-08-2021 11:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sjældent har så mange ønsket at få en hund som nu. Ifølge Dansk Kennel Klub steg antallet af registrerede hunde med 10 procent i 2020, og den øgede efterspørgsel er noget, som selv opdrættere kan mærke. Mange mennesker vælger at time tidspunktet for deres ferie for at hente deres hvalp. I løbet af de første måneder gennemgår hvalpe intensiv vækst og udvikling. Royal Canins dyrlæge rådgiver nye ejere om, hvad der er vigtigt at tænke på for at hvalpen skal få en sund start på livet

Se billederne: Dyrlæger demonstrerede ved Christiansborg

09-02-2022 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Tirsdag demonstrerede dyrlæger og andre imod den nye EU-forordning. Her er en række billeder fra dagen

Sådan holder du øje med, om din hund eller kat er overvægtig: Dyrlægens tips til en optimal vægt til dit kæledyr

14-02-2023 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I starten af året er der mange mennesker, der melder sig ind i et fitnesscenter og ændrer deres kostvaner. Strammere tøj kan være et tegn på, at juleferien har sat sine spor. Men det kan være så meget desto sværere for almindelige mennesker at vurdere, om en hund eller kat er overvægtig. Royal Canins dyrlæge rådgiver her om, hvordan du som kæledyrsejer bliver bedre til at vurdere kropsvægten og understøtte dit kæledyrs sundhed

Hold øje med forbindingen

15-06-2022 12:37, af Astrid Holtet

Hvad skal du holde øje med, hvis din hund kommer hjem fra dyrlægen med en forbinding

Dårlig form kan ødelægge jagtsæsonen for din jagthund

03-09-2018 14:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Jagt|

Når jagtsæsonen skydes i gang, er det ikke vådeskud og angreb fra vilde dyr, der er de største farer for din jagthund. Mere normalt er det, at hunden får skader på muskler og led. Jagtskader som disse kan forebygges, understreger dyrlæge

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Fra kæmpe hundehold i Israel til dansk racevinder

20-11-2024 11:28, af Cecilie Friis Amstrup

Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Herning: Naya er dagens bedste juniorhandler

10-11-2024 16:24, af Cecilie Friis Amstrup

Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.