Hvad er grå stær?

25-12-2017 09:11, af Astrid Gerd Holtet

Grå stær er en sygdom i hundens øje, der gradvist svækker dens syn. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Grå stær, også kaldet katarakt, er en sygdom i hundens øje, som giver en uklarhed i linsen og svækker hundens syn. Uklarhederne kan være i mindre områder på linsen eller omfatte hele linsen, og kan, i nogle tilfælde, føre til blindhed. Har hunden grå stær, kan det ses som en grå eller hvidlig uklarhed når man kigger på hundens øje. Tilstanden må ikke forveksles med den grålige uklarhed i linsen, som naturligt kommer med alderen. Det ses typisk hos hunde over seks til syv år, og påvirker ikke synet. 

Sygdommen kan være arvelig og kan ses hos ældre, såvel som yngre hunde. Denne arvelige form ses hos flere racer, herunder labrador retriever, cocker spaniel og dværgschnauzer. Grå stær kan også opstå som følge af andre sygdomme, herunder sukkersyge, eller hvis hvalpe fodres ensidigt med mælkeerstatning. Sygdommen kan også opstå som følge af skade eller betændelse i øjet.

Er min hund blind?

Udvikler en hund blindhed, som følge af grå stær, kan det give ændringer i hundens adfærd. Tegn på blindhed kunne være:

- Hunden går ind i ting

- Hunden bliver bange for ting

- Hunden virker stresset

- Hunden virker angst

- Hunden begynder at udvise aggression

Da sygdommen udvikles over tid, kan nogle hunde vænne sig til at se dårligt eller slet ikke at kunne se, da de lærer at orientere sig via deres andre sanser. Andre kan udvikle problemer med stress og angst, der kan nedsætte deres livskvalitet.

Hvad kan man gøre?

Det er muligt at operere hunde med grå stær, og her fjernes linsen helt eller delvist. Denne operation tilbydes dog kun af specialiserede dyrlæger. Der findes ingen medicinsk behandling for sygdommen, men den er som regel ikke forbundet med smerte eller ubehag, og mange hunde kan få et fornuftigt liv med lidelsen.

 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Info: Pas på jeres hund

04-10-2019 11:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I en lille by mellem Ulstrup og Langå er en hund blevet ramt af et hagl. Ejeren advarer andre. Episoden er naturligvis meldt til politiet

Hundeudstilling i Roskilde fik tragisk start

11-05-2018 11:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter godt to timer af årets hundeudstilling i Roskilde faldt en hund død om

Sådan får du en god start som hundeejer, selvom landet er lukket ned

05-03-2021 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danskerne blev mere end vanligt hundeglade i 2020, da coronakrisen ramte landet, og mange danskere skal nu vænne sig til et liv med hund, gåture og godbidder. Men det kan være svært at vide, hvordan man får en tryg og glad hund, når man er helt ny i hundefaget, og køen til en plads på hundeskolerne er blevet længere på grund af corona. Heldigvis er der mange ting, man kan gøre, mens man venter. TrygFonden Besøgshunde og deres hundeadfærdskonsulent Irene Jarnved hjælper de nye hundeejere på vej

Udstilling: Sønnen har taget over

15-02-2016 09:52, af Tine Luther
Årets hund 2015, bullmastiffen Librrani’s bullmastiff Librrani's High Performance Alonso, fortsætter udstillingssuccesen på Dansk Kennel Klubs internationale udstillinger. Ikke i egen skikkelse men i form af sønnen Ali Honey Dynasty, der i går blev Best in Show i Fredericia.

Slog hund i hovedet

16-07-2012 14:12, af Nina Marie Villadsen
Tirsdag aften måtte politiet tilkaldes, da en mand slog sin hund i hovedet med en sten

Danskerne bruger flere penge på kæledyr i 2016

27-10-2015 09:19, af Tine Luther
Ny undersøgelse viser, at danske kæledyrsejere vil bruge flere penge på deres hund eller kat i det kommende år. Særligt ønsket om et sundere dyr vægter tungt.

Hundehvalp på 28 gram

30-03-2012 10:45, af Tine Luther
En amerikansk hund har formentlig født verdens mindste hvalp.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.