Frustration eller forventningens glæde

14-10-2021 12:16, af Astrid Gerd Holtet

Kan du se forskel på om din hund er frustreret eller venter i spænding? Nyt studie gør os klogere på hundens ansigtsudtryk

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Ansigtsudtryk anses for at være en sensitiv indikator for den emotionelle sindstilstand for mennesker og mange dyrearter, men det meste forskning, der ligger på området, er lavet på mennesker eller primater, og meget lidt er lavet på hunde.

Mange adfærdsproblemer hos hunde menes at have en emotionel årsag, og kendskab til hvorvidt og hvordan hundes ansigtsudtryk siger noget om deres følelsesmæssige tilstand er derfor vigtig. Jo bedre vi er til at genkende forskellige følelser hos hunde, jo mere hensigtsmæssigt kan vi agere i den givne situation.

Forskerhold analyserer hundes ansigter

To grundlæggende emotionelle tilstande, som er grundlæggende forskellige, men som kan opstå i lignende situationer, er glædelig forventning og frustration. Eksempelvis kan udsigten til mad give en glædelig forventning, men udebliver maden, kan følelsen hurtigt ændres til frustration hos hunden.

For at blive bedre til at kende forskel på glædelig forventning og frustration hos hunde, har et forskerhold undersøgt forskellen i hundes ansigtsudtryk ved disse to følelsesmæssige tilstande, og deres studier er netop blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift, Scientific Report.

Grundig analyse af ansigtstræk

Forskerne bag studiet undersøgte 29 golden retrievere, fordelt på 19 tæver og 10 hanhunde. Hundene blev sat i standardiserede situationer, der burde fremkalde henholdsvis glædelig forventning og frustration, og forskerne kortlagde deres ansigtstræk.

Ved at sammenligne hundene i de to typer af situationer, fandt forskerne frem til nogle tydelige forskelle i ansigtstræk, som hundeejere kan bruge til at forstå deres hundes følelsesmæssige tilstande.

Blandt andet fandt forskerne frem til at hunde, der er i en tilstand af glædelig forventning, ofte vil have en tendens til at trække basis af ørene lidt bagud og ind mod midten af hovedet, mens øret stadig peger fremad. Omvendt vil hunde, der oplever følelser af frustration ofte have en tendens til at lægge ørene ind langs siden af hovedet. Derudover vil hunde der er frustrerede også ofte åbne munden lidt eller helt lade kæben falde nedad. De kan også finde på at blinke og slikke sig om munden.

God aflæsning kan mindske risiko for problemer

Med deres resultater mener forskerne bag undersøgelsen, at de har fundet frem til en række tydelige forskelle i de ansigtstræk hundene viser, når de føler enten forventningens glæde eller frustration. Ved at kende til disse, peger forskerne på, at hundeejere kan blive bedre rustede til at forstå hvilken følelsesmæssig tilstand, deres hund befinder sig i, og dermed udgå problemer, der bunder i misforståelse af hundens emotionelle tilstand.'

 

Læs også

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

Hunde reducerer stress hos studerende: Få dyrlægens gode råd til køb af hund

22-09-2020 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Menneskets bedste ven har en positiv effekt på studerendes stress- og energiniveau, viser forskning. Men særligt som ung er det afgørende, at man køber den rigtige hund, der passer ind i et travlt studieliv, fastslår  dyrlæge

Din hund forstår dig

26-04-2022 12:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ungarsk forskning viser, at hunden rent faktisk forstår, hvad du siger til den. Det er ikke bare måden, vi siger tingene på, den forstår. Den forstår også selve ordene

Ny forskning fortæller om hundens forhold til ejeren

08-10-2013 12:40, af Tine Luther
Amerikanske hjernescanninger viser, at hunde kan skatte sin ejer lige så højt, som den skatter mad.

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Manglende socialisering af hvalpe kan give problemer

14-10-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Bliver den gennemsnitlige familiehund socialiseret godt nok, imens det er hvalp? Canadisk forskning peger på at det måske ikke er tilfældet for mange hunde

Er din hund optimist eller pessimist?

07-02-2021 13:00, af Astrid Gerd Holtet

Hvorvidt hunde bruger deres højre eller venstre pote mest, kan måske sige noget om deres tilgang til livet

Forskning: Ulven blev menneskets bedste ven flere gange

16-06-2016 09:02, af Kasper Larsson
Forskere har kortlagt det første genom fra en fortidshund, der levede i Irland for godt 5000 år siden. Dette er blevet sammenholdt med arkæologiske fund samt DNA-undersøgelser og viser, at domesticeringen af ulven ikke var et enkeltstående tilfælde.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste