Når hundens lange rørknogler vokser, sker det ud fra særlig zoner i knoglerne kaldet vækstlinjer, og når hunden ikke længere vokser lukkes disse vækstlinjer. Ved sygdommen hypertrofisk osteodystrofi sker der en fejl i knoglens forbeningsproces ved vækstlinjerne. Sygdommen ses hos unge, hurtigt voksende, store hunde, og er især almindelig hos grand danois, men kan også ses hos andre store hunderacer.
Årsagen til hypertrofisk osteodystrofi er ikke rigtig forstået men sygdommen involverer forstyrrelse af blodforsyningen til de lange rørknogler. Overfodring med for meget calcium og fosfor eller et for højt energiindtag kan være en medvirkende faktor til udvikling af sygdommen.
Symptomer på hypertrofisk osteodystrofi
Blandt de mest almindelige symptomer på sygdommen er:
Fremtiden for en hund med hypertrofisk osteodystrofi
Ofte vil haltheden forsvinde i løbet af en til to uger, mens hævelserne kan være tydelige i noget tid derefter. Da sygdommen er meget smertefuld, er det nødvendigt med smertestillende og støttende behandling. I nogle tilfælde kan hunden udvikle vedvarende deformiteter af knoglerne, der kan give hunden en forkert benstilling. Sådanne deformiteter kræver en operation for at blive rettet.
Du bør altid kontakte en dyrlæge, hvis du mistænker at din hund kunne have hypertrofisk osteodystrofi.
/Astrid Holtet, dyrlæge
I dag og i morgen rammer hedebølgen for alvor Danmark, og vi risikerer, at der bliver slået ny varmerekord. Derfor er det ekstra vigtigt, at du holder øje med din hund og passer godt på den. Her er 10 gode råd til en varm dag
Sjældent har så mange ønsket at få en hund som nu. Ifølge Dansk Kennel Klub steg antallet af registrerede hunde med 10 procent i 2020, og den øgede efterspørgsel er noget, som selv opdrættere kan mærke. Mange mennesker vælger at time tidspunktet for deres ferie for at hente deres hvalp. I løbet af de første måneder gennemgår hvalpe intensiv vækst og udvikling. Royal Canins dyrlæge rådgiver nye ejere om, hvad der er vigtigt at tænke på for at hvalpen skal få en sund start på livet
Den engelske cocker spaniel er en smuk hund. Men hvad ved du egentlig om den? Prøv denne uges fredagsquiz.
Bakterien Clostridium tetani danner en nervegift, og kan give den livsfarlige krampetilstand, der kaldes stivkrampe eller tetanus
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.