For godt et år siden udgav Nordisk Kennel Union (NKU) en rapport om sundheden hos de såkaldt brachycephale racer – altså racer med kort snudeparti. Rapporten beskæftigede sig udelukkende med problemstillinger i relation til vejrtrækningen. Som opfølgning på rapporten blev det besluttet at gennemføre et fælles nordisk projekt, der skulle se på muligheden for at forbedre sundheden hos fire racer: fransk og engelsk bulldog, mops samt boston terrier.
Projektets hovedformål var at afgøre, om der var tilstrækkeligt med variation inden for racerne til at reducere forekomsten af vejrtrækningsproblemer ved hjælp af selektiv avl. I flere lande er der en stor population af brachycephale hunde uden for de stambogsførende organisationer, og det blev besluttet, at disse hunde også skulle indgå i projektet. I Danmark blev der oprettet et specialeprojekt som en slags pilotstudie, der alene skulle have fokus på fransk bulldog. Professor i husdyrgenetik, Merete Fredholm, blev vejleder, og DKK bevilgede 17.000 kr. i støtte. De to studerende, Eva-Marie Ravn og Line Lange Møller, har herefter arbejdet intensivt på projektet hele foråret, og det har resulteret i en stor mængde indsamlede data og en række spændende resultater.
I den kommende tid vil undersøgelsens resultater bliver analyseret yderligere, og der vil blive taget stilling til, om der skal gennemføres lignende undersøgelser af de andre tre racer. Den 21. oktober afholder DKK desuden et seminar om de brachycephale racer, og her vil specialets resultater helt sikkert også blive debatteret.
Du kan læse meget mere om projektet og resultaterne i det nye nummer af Magasinet HUNDEN
Magasinet HUNDEN er DKK's medlemsblad. Som medlem af DKK modtager man bladet 10 gange om året.
...... Så kan du hjælpe tre dyrlægestuderende med deres speciale
Et speciale fylder meget i både tid og hjerne. Derfor er det vigtigt at vælge et spændende emne. Der fjorde vi, da vi skrev speciale om gadehunde
Vi har modtaget denne opfordring fra Tenna og Camilla, og vi vil naturligvis gerne hjælpe dem med at finde de rette hunde og ejere til projektet
Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless
Det sker på træningspladsen igen og igen. En hundefører giver sin hund en kommando og ved at se på hundens adfærd, er det tydeligt, at hunden ikke kan udføre øvelsen. Den er usikker på, hvad kommandoen betyder. Hundeføreren ved ikke, hvordan de skal komme videre og flere gentagelser af kommandoen forbedrer ikke resultatet. Tværtimod er det tydelig at se, at hundeføreren er frustreret eller lettere opgivende
I denne weekend skulle vi have været til udstilling i Roskilde, men sådan skulle det ikke være. Som et lille plaster på såret udgiver vi i denne St. Bededagsferie vores artikler fra bladet om Roskilde 2019 på hunden.dk. Så lader vi som om, vi er der igen
Nytårsaften er en festlig aften, hvor vi siger farvel til det gamle år, og velkommen til det nye – men for hunden kan festlighederne være en overvældende oplevelse.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.