På Universitetshospitalet for Familiedyr er vi to 5. års dyrlægestuderende, der er i gang med at skrive vores speciale, hvor vi undersøger forekomsten af fodringsrelateret Fanconi syndrom i Danmark.
Fanconi syndrom skyldes en defekt i nyrerne, hvor de celler, der normalt styrer sukkerudskillelsen til urinen, holder op med at virke. Dette gør, at der udskilles sukker i hundens urin. Fanconi syndrom kan både være arvelig og opstå spontant, og sygdommen kan udvikle sig til at blive alvorlig og livstruende.
Fanconi syndrom adskiller sig fra sukkersyge ved, at det ved Fanconi syndrom er nyrerne, problemet sidder i, hvorimod det ved sukkersyge er et for højt blodsukker, der får nyrerne til at udskille sukkeret. Har man derfor en hund med højt sukkerindhold i urinen, men normalt blodsukker, bør en nyrelidelse som Fanconi syndrom altid overvejes. Udover sukker i urinen kan hunde med Fanconi syndrom begynde at tisse og drikke mere samt blive sløve, kaste op, miste appetitten og tabe sig.
Til projektet leder vi efter hunde diagnosticeret med Fanconi syndrom, og hvor den primære mistanke falder på fodring med tørrede godbidder såkaldte ”jerky treats” (f.eks. af kylling). Mistanken falder på jerky treats, da man på verdensplan i en del tilfælde har observeret en mulig sammenhæng mellem fodring med disse tørrede godbidder og udviklingen af Fanconi syndrom med symptomer som beskrevet ovenfor. Udviklingen af sygdommen er i de fleste tilfælde observeret hos hunde af små racer, der fodres med store mængder af jerky treats. Man ved dog ikke, hvordan eller hvilke komponenter i godbidderne, der kan være årsag til udvikling af Fanconi syndrom.
Formålet med projektet er, at undersøge langtidsudsigterne for helbredelse hos Fanconi-hunde, hvor årsagen mistænkes at være tørrede godbidder. Dermed håber vi at bidrage til større viden, så man som dyrlæge i fremtiden bedre kan vejlede hundeejere i, hvordan deres hunde skal plejes efter endt behandling, og hvad de kan forvente i forbindelse med sygdomsforløbet. Specialet skrives på Universitetshospitalet for Familiedyr ved vejledere Stinna Nybroe, Ida Nordang Kieler og Charlotte Bjørnvad.
Har du eller har du haft en hund med mistænkt Fanconi syndrom relateret til tørrede godbidder, hører vi meget gerne fra dig eller din dyrlæge:
Mail (Tenna): qmj843@alumni.ku.dk
Mobil (Camilla): 41 19 32 05
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet