Hunde får også tandpine

10-05-2021 14:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tandpine er et problem for mange, men det er ikke kun mennesker, som kender til den dunkende fornemmelse i mundens indre. Hunde får også ondt i tænderne, men da de ikke kan tale, må hundeejeren være ekstra opmærksom på området. Slip for dyre tandlægebesøg med seks råd til god mundhygiejne hos hunden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det hamrer, dunker og banker. Vi kender alle sammen den ubehagelige følelse af tandpine, når bakterierne har taget overhånd. Men mange glemmer, at dyrene kan være plagede af tandpine på samme måde, som vi mennesker kan. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

Op mod 85 procent af alle hunde over 2 år har tandsten i større eller mindre grad. Tandsten er ikke i sig selv en sygdom, men det kan føre til lidelser, som hunden kan blive meget syg af, hvis ejeren ikke agerer på advarselstegnene i tide.

– Hunden kan udvikle tandkødsbetændelse og tabe en eller flere tænder. Hvis betændelsen ikke bliver behandlet, kan bakterierne vandre over i blodbanen og sprede sig til dyrets indre organer, og her bliver det alvorligt, forklarer Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Skulle det ske, vil bakterierne typisk brede sig til hundens hjerteklapper, nyrer og lunger og skabe funktionsforstyrrelser. Befinder hunden sig først i sådan en tilstand, vil sygdommen næsten være umulig at behandle.

Børst hundens tænder
Hundeejere kan undgå en dyr tandlægeregning og en række ubehagelige skrækscenarier om fremtidige sygdomme ved simpel rengøring af hundens mund.

– Hundeejerens indsats er afgørende for, om tandbørstningen lykkes. Jo tidligere man vænner sin hund til tandbørstning, jo bedre. Man gør både sig selv og hunden en stor tjeneste ved at starte stille og roligt, allerede mens hunden er hvalp, da det så vil blive nemmere at gøre i fremtiden, og man forebygger sygdomme, siger Mogens Brix, dyrlæge i Agria Dyreforsikring. Her giver han hundeejere seks råd til god mundhygiejne hos deres hund.

  1. Sørg for at give hunden tyggeben og hårdt foder, der kan modvirke tandsten. Hunden må ikke få slik og søde sager.
  2. Start med at træne tandbørstningen i korte perioder og ros din hund, når den samarbejder.
  3. Brug en passende blød tandbørste og tandpasta fremstillet til dyr. Alternativt kan man pudse plak af hundens tænder med en Petosan Oral Cleaner - en slags “sok” til fingeren. Den hitter mere end tandbørsten hos nogle hunde.
  4. Har hunden en tendens til at få betændt tandkød, mundhulebetændelse eller øget plakdannelse, kan hundeejeren anvende mundgelé i stedet for tandpasta. Det må kun anvendes et par gange om ugen.
  5. Hold støttende om dyrets næseryg og løft læben. Børst i første omgang i rolige cirkelbevægelser på en enkelt tand. Efterhånden som hunden vænner sig til det, kan man børste flere tænder.
  6. Når hunden er blevet vant til tandbørstningen, kan man begynde at børste tændernes inderside.

 

 

Læs også

De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

Hunde- og katteejere: Er forskellene virkelig så store?

27-05-2024 14:40, af Anne Cecilie Sohl

Traditionelt set har der været en række opfattelser og stereotyper omkring forskellene mellem hunde- og katteejere. Hundeelskere beskrives ofte som sociale og aktive, mens katteejere anses for at være mere selvstændige og kreative. Men nye data fra Agria Dyreforsikring afslører en fælles tendens blandt kæledyrsejere, der udfordrer disse klassiske opfattelser: De vælger ofte de samme navne til deres firbenede familiemedlemmer.

Hvordan skal hund og kat holde ferie i år?

14-05-2024 14:22, af Anne Cecilie Sohl

Der er i forvejen meget at holde styr på, når hele familien skal holde ferie, og huskelisten bliver ikke kortere, når familien inkluderer et medlem på fire ben. Få gode råd til en kæledyrsvenlig sommerferie her og bliv klogere på, om dit kæledyr skal holde ferie hjemme, i pension eller om det skal med på ferie.

Militærhund fik guldtand

14-11-2019 15:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Torsdag skulle dyrlæge Torben Lindbjerg sætte en guldkrone på en af forsvarets hunde. Her kan du se, hvordan det gik

Soldater træner førstehjælp på robothunde

13-11-2020 16:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundeførere i Forsvaret skal fremover træne i førstehjælp til hunde på fire nyindkøbte robothunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt