Sådan får du en god start som hundeejer, selvom landet er lukket ned

05-03-2021 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danskerne blev mere end vanligt hundeglade i 2020, da coronakrisen ramte landet, og mange danskere skal nu vænne sig til et liv med hund, gåture og godbidder. Men det kan være svært at vide, hvordan man får en tryg og glad hund, når man er helt ny i hundefaget, og køen til en plads på hundeskolerne er blevet længere på grund af corona. Heldigvis er der mange ting, man kan gøre, mens man venter. TrygFonden Besøgshunde og deres hundeadfærdskonsulent Irene Jarnved hjælper de nye hundeejere på vej

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Titusindvis af firbenede væsner med store hundeøjne fik i 2020 et nyt hjem. Coronakrisen fik nemlig danskernes interesse i at få hund til at eksplodere, og fra 2019 til 2020 steg antallet af nyregistrerede hunde i Danmark med 10 procent.

Men corona-restriktionerne fortsætter, og de ny hundeejere må kigge langt efter en plads på hundeskolerne, hvor holdene er blevet mindre. Derfor kan det være svært for hundeejerne at blive helt kloge på, hvordan man bedst får en glad og tryg hund, der trives i sit nye hjem og i verden generelt. Og derfor deler TrygFonden Besøgshunde nu ud af deres viden i en pressemeddelelse.

– En god familiehund er en glad og tryg hund, der er tryg ved at møde verden og nye mennesker og som forstår de mest basale lydighedskommandoer. Det er jo også det, der kendetegner en god besøgshund. Derfor vil vi gerne hjælpe de nye hundeejere, mens de venter på en plads på hundeskolerne. Det gør vi ved at dele ud af vores hundeviden, fx på vores hjemmeside. For det kræver en indsats at få en god familie- og besøgshund, og det betyder træning og opdragelse fra dag et, siger Galina K. W. Plesner, projektchef i TrygFonden Besøgshunde.

På hjemmesiden besøgshunde.dk kan hundeejere finde foldere og viden om besøgshunde og om hunde generelt, deres sprog og om en god og aktiv hverdag med en hund. TrygFonden Besøgshunde har eksisteret siden 2010 og består nu af et korps på knap 800 hunde og deres frivillige ejere, der hvert år besøger ældre og udsatte på landets plejecentre – når coronaen ikke spænder ben.

Vigtigst af alt er, at du som ejer altid selv forsøger at bevare roen. Det vil smitte positivt af på din hund, Irene Jarnved

 

Lær at forstå hundesprog
Først og fremmest er det vigtigt at tilbringe tid med hunden, for den positive kontakt og gode oplevelser er guld værd. Både derhjemme og på gåture. Det er også vigtigt, at man lader sin hund tage egne valg. Fx ved at lade den bestemme, hvornår den er færdig med at snuse til noget, eller hvor den skal ligge og hvile.

Desuden er det vigtigt, at man sætter tid af til at lære sin hunds signaler at kende. For de fleste hunde er gode til at fortælle deres ejere, hvordan de har det. Men det hjælper kun, hvis ejeren forstår, når hunden taler med både halen, blikket og kroppen. Og som med alle nye sprog: øvelse gør mester.

Fakta
En god start med din hund
  • Sæt dig ind i hundens signaler – og sæt tid af til at lære dem at kende hos netop din hund
  • Tilbring tid med din hund – masser af positiv kontakt er guld værd for jeres forhold
  • Saml på gode oplevelser – masser af små, positive oplevelser gør din hund robust
  • Giv din hund valg – hvornår den er færdig med at snuse til noget på gåturen, hvor den vil ligge og sove, om den vil hilse, etc.
  • Træn med din hund – problemløsning og lydighedstræning er vigtig mental stimulation
  • Gå ture og vær aktiv med din hund
  • Lad din hund møde andre hunde under gode forhold
  • Husk at bevare din egen ro – det smitter af på hunden

 

– Det er nemt for de fleste af os at se, når en hund er meget glad eller modsat meget bange eller aggressiv, mens det kan være sværere at tolke de små nuancer. Men hvis du ved, hvad du skal kigge efter, gør det relationen mellem hund og ejer meget bedre, siger Irene Jarnved, der er TrygFonden Besøgshundes hundeadfærdskonsulent.

Hunde bruger de såkaldt dæmpende signaler til at kommunikere deres hensigter. Det gør de, så snart de møder andre dyr eller mennesker. Nogle af de dæmpende signaler er meget tydelige, fx når hunden snuser til jorden eller logrer i store, bløde bevægelser. Andre signaler er meget små, fx en spænding eller afslapning i hundens ansigt, et lille slik om munden eller en let stivnen i kroppen. Det er vigtigt at lære alle signalerne, så man kan reagere på dem. Hvis hunden fx viser tegn på utryghed, kan man støtte og hjælpe sin hund ved at flytte fokus eller helt fjerne hunden fra en situation, der ellers kunne eskalere.

– Det er vigtigt at understrege, at en bestemt adfærd kan betyde flere ting, afhængigt af hundens øvrige adfærd. Vigtigst af alt er, at du som ejer altid selv forsøger at bevare roen. Det vil smitte positivt af på din hund, siger Irene Jarnved.

Fakta
En familiehund skal helst lære
  • At nyde eller acceptere håndtering og berøring
  • At kunne hilse høfligt på både mennesker og andre hunde
  • At komme ved indkald
  • At have lyst til at samarbejde
  • At kunne udvise selvkontrol og tolerere frustration
  • At kunne være i ro
  • At kunne være alene

 

Hvis du er en af landets nye hundeejere, er det altså en rigtig god ide at bruge nedlukningen på at lære, hvordan din hund kommunikerer med dig. Og det er vigtigt at få startet op på en god og aktiv hverdag, hvor I lærer at arbejde sammen. Fx gennem små lette øvelser og anden lydighedstræning.

 

 

Læs også

Livsforsikring på kæledyr

11-01-2023 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.

Hundedamen med den vilde fortid

29-12-2022 10:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Patricia Campbell Hearst er rigmandsdatter, vinder i Westminster Kennel Dog Show og meget meget mere. Læs den vilde historie her

Så hårdt er livet som hvalpeejer

11-01-2022 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hvalp er ikke til at stå for, men man skal altså lige huske, at der er masser af arbejde i at være ejer af en nuttet hvalp

Dyreværn tæt på konkurs

10-09-2020 11:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Siden 1948 har Dansk Dyreværn Aarhus hjulpet dyr i nød. I dag hedder stedet The Voice of Pets, og herfra melder man i en pressemeddelelse, at man er konkurstruet

Max service til anoreksiramte Anne

20-02-2020 08:45, af Anita Plesner

En psykiatrisk servicehund hjælper personer med psykiske lidelser til en bedre og mere tryg dagligdag. Hunden er specialtrænet og kan blandt andet gøre ejeren mere selvhjulpen og hjælpe ejeren ud af isolationen

Akupunktør, zoneterapeut og forfatter Vivian Birlie ude med ny bog

03-01-2020 08:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvis du har været glad for at kunne hjælpe din hund med Vivian Birlies bog ”Tryg og tilfreds”, kan du nu glæde dig over, at du med Vivian spritnye bog ”Skab balance i krop og sind,” der udkommer i dag, kan hjælpe dig selv og dine nærmeste.

Pas på Fido i december - julemad er ikke hundeæde

11-12-2017 09:46, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at december måned er den tid på året, hvor flest hunde må forbi en dyrlæge på grund af madforgiftning. Det skyldes, at velmenende ejere fodrer hunden med julemad, som den ikke kan tåle. Hvis Fido skal have ekstra julegodter i december, hvorfor så ikke bage dem selv?

Sådan holder du din hund sund hele livet

08-12-2017 13:52, af Helle Skov Wacher

Hunden er menneskets bedste ven, men hvordan sikrer vi os, at vi også er hundens bedste ven? Det gør vi bl.a. ved at hjælpe hunden til at holde sig sund, både fysisk og mentalt, og give den et godt og aktivt hundeliv. Det lyder let, men en gang i mellem kan det være rart for hundeejeren at få tips og tricks udefra

Digital dyrlæge får investering fra løvinde

23-01-2024 17:40, af Anne Cecilie Sohl

Founder af iVet, Christina Aggerholm, ønsker at gøre dyrelægekonsultationer til en let tilgængelig og tryg oplevelse for både dyrene og deres ejere. 

Påskemaden forgifter hunden

17-03-2016 08:26, af Tine Luther
Påsken nærmer sig med hastige skridt. Mange familier samles i helligdagene om frokostborde, der er fyldt med lækkerier. I et uopmærksomt øjeblik kan hunden få mulighed for at tage for sig af retterne. Men der er stor risiko for, at hunden kan blive forgiftet som følge heraf. Agria Dyreforsikring giver tips til en tryg påskeferie for din firbenede ven.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

16 ting der viser hvor højt din hund elsker dig

19-10-2023 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når hvalpen skifter tænder

21-11-2017 16:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvad skal du være opmærksom på, når hvalpen skifter tænder?  

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde