Titusindvis af firbenede væsner med store hundeøjne fik i 2020 et nyt hjem. Coronakrisen fik nemlig danskernes interesse i at få hund til at eksplodere, og fra 2019 til 2020 steg antallet af nyregistrerede hunde i Danmark med 10 procent.
Men corona-restriktionerne fortsætter, og de ny hundeejere må kigge langt efter en plads på hundeskolerne, hvor holdene er blevet mindre. Derfor kan det være svært for hundeejerne at blive helt kloge på, hvordan man bedst får en glad og tryg hund, der trives i sit nye hjem og i verden generelt. Og derfor deler TrygFonden Besøgshunde nu ud af deres viden i en pressemeddelelse.
– En god familiehund er en glad og tryg hund, der er tryg ved at møde verden og nye mennesker og som forstår de mest basale lydighedskommandoer. Det er jo også det, der kendetegner en god besøgshund. Derfor vil vi gerne hjælpe de nye hundeejere, mens de venter på en plads på hundeskolerne. Det gør vi ved at dele ud af vores hundeviden, fx på vores hjemmeside. For det kræver en indsats at få en god familie- og besøgshund, og det betyder træning og opdragelse fra dag et, siger Galina K. W. Plesner, projektchef i TrygFonden Besøgshunde.
På hjemmesiden besøgshunde.dk kan hundeejere finde foldere og viden om besøgshunde og om hunde generelt, deres sprog og om en god og aktiv hverdag med en hund. TrygFonden Besøgshunde har eksisteret siden 2010 og består nu af et korps på knap 800 hunde og deres frivillige ejere, der hvert år besøger ældre og udsatte på landets plejecentre – når coronaen ikke spænder ben.
Vigtigst af alt er, at du som ejer altid selv forsøger at bevare roen. Det vil smitte positivt af på din hund, Irene Jarnved
Lær at forstå hundesprog
Først og fremmest er det vigtigt at tilbringe tid med hunden, for den positive kontakt og gode oplevelser er guld værd. Både derhjemme og på gåture. Det er også vigtigt, at man lader sin hund tage egne valg. Fx ved at lade den bestemme, hvornår den er færdig med at snuse til noget, eller hvor den skal ligge og hvile.
Desuden er det vigtigt, at man sætter tid af til at lære sin hunds signaler at kende. For de fleste hunde er gode til at fortælle deres ejere, hvordan de har det. Men det hjælper kun, hvis ejeren forstår, når hunden taler med både halen, blikket og kroppen. Og som med alle nye sprog: øvelse gør mester.
– Det er nemt for de fleste af os at se, når en hund er meget glad eller modsat meget bange eller aggressiv, mens det kan være sværere at tolke de små nuancer. Men hvis du ved, hvad du skal kigge efter, gør det relationen mellem hund og ejer meget bedre, siger Irene Jarnved, der er TrygFonden Besøgshundes hundeadfærdskonsulent.
Hunde bruger de såkaldt dæmpende signaler til at kommunikere deres hensigter. Det gør de, så snart de møder andre dyr eller mennesker. Nogle af de dæmpende signaler er meget tydelige, fx når hunden snuser til jorden eller logrer i store, bløde bevægelser. Andre signaler er meget små, fx en spænding eller afslapning i hundens ansigt, et lille slik om munden eller en let stivnen i kroppen. Det er vigtigt at lære alle signalerne, så man kan reagere på dem. Hvis hunden fx viser tegn på utryghed, kan man støtte og hjælpe sin hund ved at flytte fokus eller helt fjerne hunden fra en situation, der ellers kunne eskalere.
– Det er vigtigt at understrege, at en bestemt adfærd kan betyde flere ting, afhængigt af hundens øvrige adfærd. Vigtigst af alt er, at du som ejer altid selv forsøger at bevare roen. Det vil smitte positivt af på din hund, siger Irene Jarnved.
Hvis du er en af landets nye hundeejere, er det altså en rigtig god ide at bruge nedlukningen på at lære, hvordan din hund kommunikerer med dig. Og det er vigtigt at få startet op på en god og aktiv hverdag, hvor I lærer at arbejde sammen. Fx gennem små lette øvelser og anden lydighedstræning.
Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.
Patricia Campbell Hearst er rigmandsdatter, vinder i Westminster Kennel Dog Show og meget meget mere. Læs den vilde historie her
En hvalp er ikke til at stå for, men man skal altså lige huske, at der er masser af arbejde i at være ejer af en nuttet hvalp
Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt, og derfor bør hundeejere allerede nu overveje, hvordan man bedst muligt hjælper sin hund gennem aftenen. De høje brag og lysglimt kan nemlig være en ubehagelig oplevelse for menneskets bedsteven, advarer chefdyrlæge hos AniCura, som kommer med fem råd til at sikre din hund en tryg nytårsaften.
For mig er det vigtigt at vi giver vores hunde, både hvalpe og voksne en palette af forskellige indtryk, så de vedbliver at være trygge og nysgerrige livet igennem. Det er bare så meget nemmere at have en hund der er tryg. En hund man altid kan tage med sig i forvisning om at det bliver en dejlig tur med gode oplevelser for begge. Derfor går jeg så meget op i at tage hundene og hvalpene med på oplevelsesture, for at de på egen hånd kan opleve verden uden for matrikelnummeret
Julepynt, gaveindpakning og ikke mindst børnenes julegaver kan alle være årsagen til, at din hund pludselig får det dårligt i juletiden, pga. ting, der sætter sig fast i mave eller tarm – noget der kan ende med en tur på dyrlægens operationsbord. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, giver derfor råd til en tryg jul med hunden
Forfatter og institutejer af Sano Canis, Vivian Birlie, giver et råd om øjenproblemer fra sin bog Tryg og tilfreds, som er udkommet på Gyldendal
Opgaven var vokset ejeren over hovedet. 12 gravhunde er overdraget til Dyrenes Beskyttelse, hvoraf to hvalpe var i så dårlig forfatning, at de måtte aflives
Mens mange mennesker nyder den hyggelige juletid, er højtiden forbundet med en række farer for vores kæledyr, som kan få alvorlige konsekvenser. Som kæledyrsejer skal man derfor være ekstra opmærksom i den kommende tid, lyder det fra en af landets største grupper af dyrehospitaler, der her giver gode råd til, hvordan man skaber en tryg og glædelig jul for sine kæledyr
Vi danskere ELSKER hunde, men nytårsaften kan være noget af en prøvelse for hundeejerne. Mange hunde er nemlig angste for fyrværkeri, og flere må derfor holde sig indendørs eller flygte ud af byerne. Men nu kan du i stedet invitere din bedste ven med på hotel, hvor I sammen kan fejre årsskiftet i luksuriøse omgivelser - uden krudt og kanonslag. Konceptet hedder ’Happy Dog’ og lanceres nu på Clarion Hotel Copenhagen Airport
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.