Internathundens hverdag er fyldt med omsorg og aktivering

07-02-2025 08:14, af Cecilie Friis Amstrup

Personalet på Dyrenes Beskyttelse Aarhus gør en stor indsats for at sikre, at hundene får en tryg og stimulerende hverdag

Copyright Ridehesten.com
Cody er en af hundene hos Dyrenes Beskyttelse i Aarhus, der stadig venter på nyt hjem, men nyder godt af omsorgen og træningen, personalet sørger for. Foto: Wiegaarden

Når solen står op, starter dagen for hundene på Dyrenes Beskyttelse Aarhus. Personalet møder ind kl. 7, og efter en kort briefing er dagens første prioritet at lufte internathundene. Efter en hel nat i boksen er det vigtigt for dem at komme ud og få rørt sig.

Internatet huser mange forskellige hunde, hvor nogle kommer fra private hjem, andre fra dyreværnssager, og nogle er blevet indleveret af politiet. Uanset baggrund sørger personalet for, at hver enkelt hund får den bedste pleje og en struktureret hverdag.

Copyright Ridehesten.com
"Tak for mad", synes Cody at sige. Foto: Wiegaarden

Tre daglige gåture og mental aktivering
En typisk dag for en internathund består af tre gåture. Morgenturen varer omkring 30 minutter, ofte med elementer af Nose Work for at stimulere hundenes hjerner. Eftermiddagsturen er længere og kan vare op til to timer og inkluderer nogle gange en tur til stranden eller skoven. Aftenturen er på 40-60 minutter og bliver tilpasset den enkelte hunds behov.

– Det er vigtigt for os, at hundene ikke er stressede, når de kommer tilbage fra en tur. Hvis de har været meget oppe at køre, sørger vi for, at de falder til ro, før de kommer tilbage i boksen, fortæller hundeadfærdsinstruktør Emilie Centio Jönsson.

For hunde, der ikke er glade for mørke, tilpasses rutinen. De får måske en kort aften gåtur og derefter står den på hygge i boksen, hvor personalet eller en frivillig sidder hos dem og nusser.

Omsorg og individuelle behov
Internatet har en stor tavle med oplysninger om hver enkelt hund. Her noteres alt fra lufteplaner og fodertype til eventuelle særlige behov som Adaptil-halsbånd eller Zylkene for at dæmpe stress.

Copyright Ridehesten.com
På hundeafdelingen hos Dyrenes Beskyttelse i Aarhus sørger hundetavlen for at have overblikket over hver hund, deres handlingsplaner, lufteplaner og alt andet, som personalet bruger til at yde den bedste pleje for hundene. Foto: Wiegaarden

Hunde med særlige behov, såsom nervøsitet eller utryghed, får ekstra tid med personalet. Socialisering starter ofte med, at en medarbejder blot sidder i boksen sammen med hunden. – For nogle af de mest nervøse hunde er det første skridt bare at have selskab. Vi tager det i små skridt, så de får en god oplevelse, forklarer Emilie.

Maden er en vigtig del af hundenes dag. De fleste fodres morgen og aften med foder sponsoreret af Royal Canin. Særligt varianten ”Intestinal” er en favorit, fordi den er skånsom mod sarte og stressede maver. Mental aktivering i form af frosne KONG’er fyldt med vådfoder eller godbidder gemt i sammenrullede håndklæder er også en del af hverdagen.

Copyright Ridehesten.com
Hundeadfærdsinstruktør Emilie Centio Jönsson fortæller om det foder, som internatet serverer for hundene. Foto: Wiegaarden

En fælles indsats for et nyt hjem
Selvom det kan være hårdt for personalet at sige farvel til hundene, er det altid målet at finde det rette hjem. Når en hund adopteres, følger internatet op for at sikre en tryg overgang.

– Det bedste ved vores job er at se, hvor meget en hund udvikler sig og kommer godt videre, siger kommunikationsmedarbejder Stine Skov-Jensen.

Se alle hunde til adoption hos Dyrenes Beskyttelse.

Læs også

Fyldte internater skaber ventelister for danske hunde

27-09-2024 15:00, af Cecilie Friis Amstrup

Danske dyreinternater oplever stigende pres fra hundeejere, der ønsker at indlevere deres hunde på grund af adfærdsproblemer og livsændringer. Ventelisterne vokser, og Dyrenes Beskyttelse opfordrer kommende hundeejere til nøje at overveje, hvad det kræver at holde hund.

15 minutter kan hjælpe en internathund

13-10-2021 15:35, af Astrid Gerd Holtet

Kan 15 minutters kontakt med en frivillig forbedre internathundes livskvalitet?  Ja, siger et nyt amerikansk studie  

BLOG: Fra bosnisk internathund til dansk familie hund

15-02-2021 15:33, af Amalie Lohse-Lind

I sommeren 2019 var jeg så heldig, at min specialemakker og jeg fik mulighed for at tage på to feltture, en til Grækenland og en til Bosnien-Hercegovina, for at studere gadehunde, opleve lokale internater og tale med folk, der arbejder med hundene i landene. Dagens blogindlæg vil handle om de bosniske internathunde, og hvordan vi udvalgte to hunde, der endte med at komme til Danmark

Tag din hund med på Valentinsgåtur og støt en god sag

10-02-2025 14:56, af Cecilie Friis Amstrup

Gå en hyggelig tur med din bedste ven og hjælp svigtede hunde til et nyt hjem

Stem på Årets Dyreven

22-09-2016 15:12, af Kasper Larsson
Hvert år kårer Dyrenes Beskyttelse en person, der har leveret en særlig indsats for dyr, som Årets Dyreven. Årets kandidater er nu nomineret, og du kan afgive din stemme. En af kandidaterne har gjort en indsats med hunde

30 hunde fjernet fra kennelen

17-01-2013 10:22, af Maja Golles
Dyrenes Beskyttelse har fået fjernet 30 af de 39 hunde, der var blevet forladt på Kennel i Haslev

Advarsler mod hundehandler i Horsens

10-07-2012 14:00, af Maja Golles
Dyrenes Beskyttelse har anmeldt polsk hundehandler bosiddende i Horsens til politiet. Kvinden er tidligere blevet dømt for ulovlig handel og import af hvalpe fra Polen

Skrøbelige hunde i panik over festivalgæster

03-07-2018 14:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Årets Roskilde Festival er endnu ikke for alvor skudt i gang. Alligevel fortæller hundeansvarlig på Roskilde Dyreinternat, at internatets hunde allerede er stressede over festivalgæsternes respektløse adfærd

Fik et nyt liv

10-04-2013 09:32, af Maja Golles
Hos sine tidligere ejere oplevede blandingshunden Bella at blive slæbt efter deres bil med 80 km i timen. En nabos indsats, en indsamling på 25.000 kr. til Dyrenes Beskyttelse til operationer og et ophold på Roskilde Dyreinternat reddede for flere år siden Bella. Sammen med sine nye ejere har hun i dag et godt liv

Hunden er (selvfølgelig) nummer 1

08-05-2018 08:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny undersøgelse som Epinion har lavet for Dyrenes Beskyttelse viser, at hunden er danskernes foretrukne kæledyr

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livsglade labrador retriever

22-07-2025 07:28, af Bolette Heering

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den hårdføre grønlandshund

19-07-2025 06:39, af Yvonne Inez Glesner og Andrea Jensen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

24-06-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor

Fra HUNDEN: Raceportræt af den intelligente cairn terrier

16-07-2025 07:54, af Berit Rosenfeldt

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?