Når solen står op, starter dagen for hundene på Dyrenes Beskyttelse Aarhus. Personalet møder ind kl. 7, og efter en kort briefing er dagens første prioritet at lufte internathundene. Efter en hel nat i boksen er det vigtigt for dem at komme ud og få rørt sig.
Internatet huser mange forskellige hunde, hvor nogle kommer fra private hjem, andre fra dyreværnssager, og nogle er blevet indleveret af politiet. Uanset baggrund sørger personalet for, at hver enkelt hund får den bedste pleje og en struktureret hverdag.
Tre daglige gåture og mental aktivering
En typisk dag for en internathund består af tre gåture. Morgenturen varer omkring 30 minutter, ofte med elementer af Nose Work for at stimulere hundenes hjerner. Eftermiddagsturen er længere og kan vare op til to timer og inkluderer nogle gange en tur til stranden eller skoven. Aftenturen er på 40-60 minutter og bliver tilpasset den enkelte hunds behov.
– Det er vigtigt for os, at hundene ikke er stressede, når de kommer tilbage fra en tur. Hvis de har været meget oppe at køre, sørger vi for, at de falder til ro, før de kommer tilbage i boksen, fortæller hundeadfærdsinstruktør Emilie Centio Jönsson.
For hunde, der ikke er glade for mørke, tilpasses rutinen. De får måske en kort aften gåtur og derefter står den på hygge i boksen, hvor personalet eller en frivillig sidder hos dem og nusser.
Omsorg og individuelle behov
Internatet har en stor tavle med oplysninger om hver enkelt hund. Her noteres alt fra lufteplaner og fodertype til eventuelle særlige behov som Adaptil-halsbånd eller Zylkene for at dæmpe stress.
Hunde med særlige behov, såsom nervøsitet eller utryghed, får ekstra tid med personalet. Socialisering starter ofte med, at en medarbejder blot sidder i boksen sammen med hunden. – For nogle af de mest nervøse hunde er det første skridt bare at have selskab. Vi tager det i små skridt, så de får en god oplevelse, forklarer Emilie.
Maden er en vigtig del af hundenes dag. De fleste fodres morgen og aften med foder sponsoreret af Royal Canin. Særligt varianten ”Intestinal” er en favorit, fordi den er skånsom mod sarte og stressede maver. Mental aktivering i form af frosne KONG’er fyldt med vådfoder eller godbidder gemt i sammenrullede håndklæder er også en del af hverdagen.
En fælles indsats for et nyt hjem
Selvom det kan være hårdt for personalet at sige farvel til hundene, er det altid målet at finde det rette hjem. Når en hund adopteres, følger internatet op for at sikre en tryg overgang.
– Det bedste ved vores job er at se, hvor meget en hund udvikler sig og kommer godt videre, siger kommunikationsmedarbejder Stine Skov-Jensen.
Danske dyreinternater oplever stigende pres fra hundeejere, der ønsker at indlevere deres hunde på grund af adfærdsproblemer og livsændringer. Ventelisterne vokser, og Dyrenes Beskyttelse opfordrer kommende hundeejere til nøje at overveje, hvad det kræver at holde hund.
Kan 15 minutters kontakt med en frivillig forbedre internathundes livskvalitet? Ja, siger et nyt amerikansk studie
I sommeren 2019 var jeg så heldig, at min specialemakker og jeg fik mulighed for at tage på to feltture, en til Grækenland og en til Bosnien-Hercegovina, for at studere gadehunde, opleve lokale internater og tale med folk, der arbejder med hundene i landene. Dagens blogindlæg vil handle om de bosniske internathunde, og hvordan vi udvalgte to hunde, der endte med at komme til Danmark
For første gang foreslår EU-kommissionen, at hundes og kattes velfærd bliver beskyttet af EU-lovgivningen. Forslaget skal indføre længe ventede foranstaltninger vedrørende sporbarhed og registrering af hunde og katte. Det er godt nyt for de danske kæledyr, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse oplever flere sager med folk, der holder langt flere dyr, end de magter. De er velmenende, men dyrehoarding går ud over dyrene og presser dyreinternaterne
Da Susanne Olsen fik en blodprop i hjertet, holdt hendes hund hende i live, indtil ambulancen kom
Fødevareministeren afviser over for hunden.dk, at der kan være problemer i at forenkle dyreværnsloven. Dyrenes Beskyttelse og Dyreværnet er spændte på at se den nye lov i aktion
Dansk Kennel Klub er naturligvis også gået ind i arbejdet for at hjælpe hundene i Ukraine. Sammen med blandt andre Dyrenes Beskyttelse efterlyser de nu bure i alle mulige slags
For godt et år siden blev dyreværnsloven opgraderet til dyrevelfærdsloven. Men den er stadig ikke god nok, mener dyreværnsforeninger
Højsæsonen for svigtede kæledyr er i fuld gang på Dyrenes Beskyttelses 10 internater. Netop nu er der knap 2000 svigtede dyr i alt, fordelt i hele landet, hvilket er en stigning på over 30 %. I år er løber internaterne ekstra hurtigt, da de har svært ved at finde det nødvendige antal plejefamilier
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse