BLOG: Fra bosnisk internathund til dansk familie hund

15-02-2021 15:33, af Amalie Lohse-Lind

I sommeren 2019 var jeg så heldig, at min specialemakker og jeg fik mulighed for at tage på to feltture, en til Grækenland og en til Bosnien-Hercegovina, for at studere gadehunde, opleve lokale internater og tale med folk, der arbejder med hundene i landene. Dagens blogindlæg vil handle om de bosniske internathunde, og hvordan vi udvalgte to hunde, der endte med at komme til Danmark

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Da min specialemakker og jeg begyndte at forske i gadehunde, besluttede vi ret hurtigt, at vi var nødt til at rejse ud for at opleve nogle af de steder, hvor hundene kommer fra. Men hvilke lande skulle vi så vælge? Tidligere gadehunde kommer fra mange forskellige lande, og forholdene for hundene er ikke ens fra land til land. Valget endte med at falde på Grækenland og Bosnien-Hercegovina, da vores undersøgelser havde vist, at det er de to lande, hvor flest danske gadehundeorganisationer er aktive. I dagens blogindlæg vil jeg fortælle lidt om vores oplevelser i Bosnien-Hercegovina, hvor vi fik lov til at vælge to hunde, der kunne finde nye familier i Danmark.

Inden afgangen til Bosnien havde vi haft kontakt til en dansk organisation, der bl.a. fandt hjem i Danmark til bosniske gadehunde og en dansk kvinde, der boede i Bosnien og gjorde et kæmpe arbejde med hundene i landet. Vi blev tilbudt, at min specialemakker og jeg måtte være en aktiv del af hele processen fra en hund bliver fundet på gaden eller et internat og indtil den kommer til Danmark. Det betød, at vi kunne udvælge en hund hver, og så ville den danske organisation finde nye hjem til dem i Danmark. Vi brugte lang tid på at overveje tilbuddet. Vi ønskede ikke, at vores forskning skulle blive påvirket i nogen retning, eller at der kunne blive sået tvivl om vores resultater efterfølgende. Samtidig var målet med rejsen, at lære mere om gadehundene og organisationerne, og denne mulighed virkede perfekt til at få en dybere forståelse for organisationernes arbejde og bevæggrunde.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

I Bosnien (og flere andre europæiske lande) findes der både offentlige og private internater. De private samarbejder ofte med udenlandske organisationer om at finde nye hjem til hundene, mens de offentlige har større fokus på at fjerne hundene fra gaden. Vi besøgte to offentlige internater, imens vi var i Bosnien. Det ene blev udelukkende brugt til opbevaring af hundene, hvilket vil sige, at det ikke var muligt at få hunde ud derfra igen. De boede altså på internatet resten af deres liv. Det andet internat kunne man til gengæld godt få lov til at tage hunde ud fra igen, og det var her, vi udvalgte to hunde til et nyt liv i Danmark.

På internatet gik størstedelen af hundene sammen fordelt i to store flokke. Hver flok havde adgang til en stor løbegårde og et indendørs område med hundehuse. Hvalpe og unghunde gik sammen i en mindre løbegård, mens enkelte hunde stod lænket alene fordelt rundt på området. Udvælgelsesprocessen var utrolig svær. Allermest havde vi jo lyst til at tage alle hundene med os, så de kunne få hver deres drømmehjem, men samtidig var vi også nødt til at være realistiske. Flere af hundene var så skræmte, at det slet ikke ville være i deres interesse at komme med os. Vi brugte meget tid på at gå rundt blandt hundene og vurdere deres adfærd og sundhed. Vi havde på forhånd aftalt, at vi ville gå efter hunde som virkede velfungerende og opsøgende på mennesker og som ikke umiddelbart så ud til at være syge. Derudover gik vi udenom hunde, der på nogen måde kunne minde om de racer, som er ulovlige i Danmark. Vi ville altså sikre os, at de to hunde, som vi udvalgte, havde de bedst mulige odds for at blive til gode familiehunde.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Jeg endte med at falde for en mindre, sort tæve, der nærmest kastede sig i armene på os, da vi gik ind i den ene løbegård. Hun møvede sig indimellem os og de andre hunde og var ikke sådan lige at kue. Af udseende mindede hun mig om en sort gross-spitz, og jeg vurderede, at hun var tilpas nuttet til, at det ville blive nemt at finde et nyt hjem til hende, på trods af at sorte hunde kan være svære at komme af med end andre farver. Jeg døbte hende Essie. Min specialemakker kastede sin kærlighed på en ældre, border collie-lignende hund, som sad lidt tilbagetrukket. Han virkede slukket og overvældet af de mange hunde omkring ham, men vi kunne nemt opsøge og nusse ham. Som han sad der, lignede han en, der havde opgivet livet, og min specialemakker kunne ikke efterlade ham. Han fik navnet Lucky. Det skar i hjertet at efterlade de andre hunde, især dem der havde været lige på grænsen til at blive udvalgt. Vi fik hundene udleveret uden videre, og den ansatte på internatet virkede meget taknemlig over, at vi ville hjælpe nogle af ’hans’ hunde.

I samarbejde med den danske kvinde fik vi fragtet hundene til et privat internat, hvor de blev indlogeret, indtil de var klar til deres videre rejse til Danmark. Det var et sted, som hun i forvejen samarbejdede med og kendte godt. Her så vi en ny side af hundene. Imens Lucky åbnede sig mere op og begyndte at være mere opsøgende på mennesker, lukkede Essie sig mere inde i sig selv. Hun lå for sig selv i haven og var kun rigtig interesseret i at have kontakt med mig, men efter en times tid var vi nødt til at efterlade hundene i deres nye, midlertidige hjem. Vi skulle snart retur til Danmark, mens hundene først skulle igennem dyrlægetjek, testes for relevante sygdomme, have vacciner og have udarbejdet pas, inden de kunne påbegynde den lange køretur til Danmark. Derudover skulle der også findes passende hjem til dem, inden de blev hentet herop. Alt dette stod den danske kvinde og den danske organisation for, mens vi fulgte interesseret med fra sidelinjen.

 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Vi blev løbende holdt opdateret efter vores egen hjemkomst til Danmark, både om hvordan hundene havde det i Bosnien, og hvordan processen med at finde hjem til dem og få dem hentet herop gik. Begge hunde tøede heldigvis hurtigt rigtig op på det private internat og viste stor glæde overfor mennesker.

Essie og Lucky kom til Danmark i løbet af efteråret 2019. Essie flyttede ind hos en plejemor, som dog forelskede sig så meget i den lille hund, at hun endte med at beholde hende. Lucky fandt en familie fra start af. Desværre viste de sig ikke at være det rigtige match på den lange bane, og han måtte skifte hjem. Her sørgede den danske organisation for at hjælpe til. De fandt en midlertidig plejefamilie til Lucky og også senere et nyt, permanent hjem til ham. Der er sket en kæmpe udvikling med hundene, efter at de er kommet til Danmark. Begge er livet gevaldigt op og nyder at tonse rundt i deres haver, lege og putte i sofaen.

Der er mange holdninger til tidligere gadehunde, og om de i det hele taget bør importeres til Danmark. Jeg har altid forsøgt at gå til problemstillingerne med nysgerrighed og åbenhed. Jeg er ikke blind for de problemer, der følger med, når man vælger at anskaffe sig denne type hund, både når det gælder adfærd og sundhed, men jeg ser det hele mindre sort/hvidt, end jeg gjorde tidligere. Vores oplevelser i Grækenland og Bosnien-Hercegovina har givet mig en hel ny forståelse for både hundene og organisationerne. Efter selv at have set hundene i hjemlandene, så forstår jeg langt bedre bevæggrundene for arbejdet med udenlandske gade- og internatshunde

Læs også

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

Del din viden og passion for hunde

16-03-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup
Blog|

Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

Fredericia: Simone vinder årets første juniorhandlingkonkurrence

08-02-2025 16:22, af Cecilie Friis Amstrup

Den forsvarende årets juniorhandler fortsætter sin imponerende stime med endnu en sejr i Store ring.

Dansk juniorhandler strålede i Slovenien

24-11-2024 13:57, af Cecilie Friis Amstrup

Amalie Grønborg og hendes samojedehund Ellie imponerede med selvsikkerhed og stærk kontakt ved International Platinum Slovenian Winner Dog Show tilbage i oktober, hvor de sikrede sejren blandt 57 unge deltagere fra hele Europa.

BLOG: Har hunde følelser?

28-05-2021 11:46, af Amalie Lohse-Lind

Jeg møder ofte mennesker, der mener, at hunde ikke har følelser, men blot reagerer ud fra deres instinkter. Det er ikke en holdning, jeg deler, men jeg tror heller ikke, at deres følelsesliv kan sammenlignes fuldstændig med os menneskers

BLOG: Rejse til Grækenland og Bosnien-Hercegovina, del 1.

13-11-2020 08:12, af Amalie Lohse-Lind

I sommeren 2019 var jeg så heldig, at min specialemakker og jeg fik mulighed for at tage på to feltture, en til Grækenland og en til Bosnien-Hercegovina, for at studere gadehunde, opleve lokale internater og tale med folk, der arbejder med hundene i landene. Jeg har besluttet at dele min historie om turene op i to indlæg, så dagens blogindlæg kommer til at omhandle turen til Grækenland

Fredericia: Amalie løber med sejren blandt juniorhandlerne

09-02-2025 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

Efter en tæt konkurrence blandt mange dygtige juniorhandlere kunne Amalie Grønborg sikre sig sejren med sin samojedehund Ellie.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Roskilde: Simone vandt juniorhandlerfinalen med ro og overblik

10-05-2025 20:09, af Cecilie Friis Amstrup

Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse