BLOG: Fra bosnisk internathund til dansk familie hund

15-02-2021 15:33, af Amalie Lohse-Lind

I sommeren 2019 var jeg så heldig, at min specialemakker og jeg fik mulighed for at tage på to feltture, en til Grækenland og en til Bosnien-Hercegovina, for at studere gadehunde, opleve lokale internater og tale med folk, der arbejder med hundene i landene. Dagens blogindlæg vil handle om de bosniske internathunde, og hvordan vi udvalgte to hunde, der endte med at komme til Danmark

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Da min specialemakker og jeg begyndte at forske i gadehunde, besluttede vi ret hurtigt, at vi var nødt til at rejse ud for at opleve nogle af de steder, hvor hundene kommer fra. Men hvilke lande skulle vi så vælge? Tidligere gadehunde kommer fra mange forskellige lande, og forholdene for hundene er ikke ens fra land til land. Valget endte med at falde på Grækenland og Bosnien-Hercegovina, da vores undersøgelser havde vist, at det er de to lande, hvor flest danske gadehundeorganisationer er aktive. I dagens blogindlæg vil jeg fortælle lidt om vores oplevelser i Bosnien-Hercegovina, hvor vi fik lov til at vælge to hunde, der kunne finde nye familier i Danmark.

Inden afgangen til Bosnien havde vi haft kontakt til en dansk organisation, der bl.a. fandt hjem i Danmark til bosniske gadehunde og en dansk kvinde, der boede i Bosnien og gjorde et kæmpe arbejde med hundene i landet. Vi blev tilbudt, at min specialemakker og jeg måtte være en aktiv del af hele processen fra en hund bliver fundet på gaden eller et internat og indtil den kommer til Danmark. Det betød, at vi kunne udvælge en hund hver, og så ville den danske organisation finde nye hjem til dem i Danmark. Vi brugte lang tid på at overveje tilbuddet. Vi ønskede ikke, at vores forskning skulle blive påvirket i nogen retning, eller at der kunne blive sået tvivl om vores resultater efterfølgende. Samtidig var målet med rejsen, at lære mere om gadehundene og organisationerne, og denne mulighed virkede perfekt til at få en dybere forståelse for organisationernes arbejde og bevæggrunde.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

I Bosnien (og flere andre europæiske lande) findes der både offentlige og private internater. De private samarbejder ofte med udenlandske organisationer om at finde nye hjem til hundene, mens de offentlige har større fokus på at fjerne hundene fra gaden. Vi besøgte to offentlige internater, imens vi var i Bosnien. Det ene blev udelukkende brugt til opbevaring af hundene, hvilket vil sige, at det ikke var muligt at få hunde ud derfra igen. De boede altså på internatet resten af deres liv. Det andet internat kunne man til gengæld godt få lov til at tage hunde ud fra igen, og det var her, vi udvalgte to hunde til et nyt liv i Danmark.

På internatet gik størstedelen af hundene sammen fordelt i to store flokke. Hver flok havde adgang til en stor løbegårde og et indendørs område med hundehuse. Hvalpe og unghunde gik sammen i en mindre løbegård, mens enkelte hunde stod lænket alene fordelt rundt på området. Udvælgelsesprocessen var utrolig svær. Allermest havde vi jo lyst til at tage alle hundene med os, så de kunne få hver deres drømmehjem, men samtidig var vi også nødt til at være realistiske. Flere af hundene var så skræmte, at det slet ikke ville være i deres interesse at komme med os. Vi brugte meget tid på at gå rundt blandt hundene og vurdere deres adfærd og sundhed. Vi havde på forhånd aftalt, at vi ville gå efter hunde som virkede velfungerende og opsøgende på mennesker og som ikke umiddelbart så ud til at være syge. Derudover gik vi udenom hunde, der på nogen måde kunne minde om de racer, som er ulovlige i Danmark. Vi ville altså sikre os, at de to hunde, som vi udvalgte, havde de bedst mulige odds for at blive til gode familiehunde.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Jeg endte med at falde for en mindre, sort tæve, der nærmest kastede sig i armene på os, da vi gik ind i den ene løbegård. Hun møvede sig indimellem os og de andre hunde og var ikke sådan lige at kue. Af udseende mindede hun mig om en sort gross-spitz, og jeg vurderede, at hun var tilpas nuttet til, at det ville blive nemt at finde et nyt hjem til hende, på trods af at sorte hunde kan være svære at komme af med end andre farver. Jeg døbte hende Essie. Min specialemakker kastede sin kærlighed på en ældre, border collie-lignende hund, som sad lidt tilbagetrukket. Han virkede slukket og overvældet af de mange hunde omkring ham, men vi kunne nemt opsøge og nusse ham. Som han sad der, lignede han en, der havde opgivet livet, og min specialemakker kunne ikke efterlade ham. Han fik navnet Lucky. Det skar i hjertet at efterlade de andre hunde, især dem der havde været lige på grænsen til at blive udvalgt. Vi fik hundene udleveret uden videre, og den ansatte på internatet virkede meget taknemlig over, at vi ville hjælpe nogle af ’hans’ hunde.

I samarbejde med den danske kvinde fik vi fragtet hundene til et privat internat, hvor de blev indlogeret, indtil de var klar til deres videre rejse til Danmark. Det var et sted, som hun i forvejen samarbejdede med og kendte godt. Her så vi en ny side af hundene. Imens Lucky åbnede sig mere op og begyndte at være mere opsøgende på mennesker, lukkede Essie sig mere inde i sig selv. Hun lå for sig selv i haven og var kun rigtig interesseret i at have kontakt med mig, men efter en times tid var vi nødt til at efterlade hundene i deres nye, midlertidige hjem. Vi skulle snart retur til Danmark, mens hundene først skulle igennem dyrlægetjek, testes for relevante sygdomme, have vacciner og have udarbejdet pas, inden de kunne påbegynde den lange køretur til Danmark. Derudover skulle der også findes passende hjem til dem, inden de blev hentet herop. Alt dette stod den danske kvinde og den danske organisation for, mens vi fulgte interesseret med fra sidelinjen.

 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Vi blev løbende holdt opdateret efter vores egen hjemkomst til Danmark, både om hvordan hundene havde det i Bosnien, og hvordan processen med at finde hjem til dem og få dem hentet herop gik. Begge hunde tøede heldigvis hurtigt rigtig op på det private internat og viste stor glæde overfor mennesker.

Essie og Lucky kom til Danmark i løbet af efteråret 2019. Essie flyttede ind hos en plejemor, som dog forelskede sig så meget i den lille hund, at hun endte med at beholde hende. Lucky fandt en familie fra start af. Desværre viste de sig ikke at være det rigtige match på den lange bane, og han måtte skifte hjem. Her sørgede den danske organisation for at hjælpe til. De fandt en midlertidig plejefamilie til Lucky og også senere et nyt, permanent hjem til ham. Der er sket en kæmpe udvikling med hundene, efter at de er kommet til Danmark. Begge er livet gevaldigt op og nyder at tonse rundt i deres haver, lege og putte i sofaen.

Der er mange holdninger til tidligere gadehunde, og om de i det hele taget bør importeres til Danmark. Jeg har altid forsøgt at gå til problemstillingerne med nysgerrighed og åbenhed. Jeg er ikke blind for de problemer, der følger med, når man vælger at anskaffe sig denne type hund, både når det gælder adfærd og sundhed, men jeg ser det hele mindre sort/hvidt, end jeg gjorde tidligere. Vores oplevelser i Grækenland og Bosnien-Hercegovina har givet mig en hel ny forståelse for både hundene og organisationerne. Efter selv at have set hundene i hjemlandene, så forstår jeg langt bedre bevæggrundene for arbejdet med udenlandske gade- og internatshunde

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Rejse til Grækenland og Bosnien-Hercegovina, del 1.

13-11-2020 08:12, af Amalie Lohse-Lind

I sommeren 2019 var jeg så heldig, at min specialemakker og jeg fik mulighed for at tage på to feltture, en til Grækenland og en til Bosnien-Hercegovina, for at studere gadehunde, opleve lokale internater og tale med folk, der arbejder med hundene i landene. Jeg har besluttet at dele min historie om turene op i to indlæg, så dagens blogindlæg kommer til at omhandle turen til Grækenland

BLOG: Har hunde følelser?

28-05-2021 11:46, af Amalie Lohse-Lind

Jeg møder ofte mennesker, der mener, at hunde ikke har følelser, men blot reagerer ud fra deres instinkter. Det er ikke en holdning, jeg deler, men jeg tror heller ikke, at deres følelsesliv kan sammenlignes fuldstændig med os menneskers

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.