Følelser er en kompleks størrelse, og nogle gange forstår vi måske knap nok selv, hvad vi føler, så hvordan sætter vi også ind i en hunds følelsesliv? Vi kan dog nok alle ret hurtigt blive enige om, at hunde er i stand til at føle ydre og indre påvirkninger. De kan for eksempel blive påvirket af vejret og både have det for koldt eller for varmt. De kan føle sult og tørst, men har de også et emotionelt liv? Kan de være glade, sure eller triste? Jeg vil helt bestemt sige ja. Både ud fra subjektive betragtninger af hundene i mit eget liv, men også ud fra den forskning, jeg har undersøgt.
Forskeren Jaak Panksepp er kommet frem til, at der er syv grund følelser, som alle pattedyr kan føle, inklusivt hunde (og mennesker). Disse kalder han for Omsorg, Leg, Lyst, Søgen, Sorg, Raseri og Frygt. I nogle tilfælde refererer navnene til den adfærd, som dyret udviser, når den påvirkes af de specifikke følelser. Følelser får så at sige hunden til at reagerer, så hvis vi ved hvilke påvirkninger, som leder til bestemte følelser, kan vi faktisk ændre en uønsket adfærd til en ønsket, blot ved at få hunden til at føle anderledes i situationen.
Men hvorfor er det overhovedet vigtigt at gå op i hundes følelser? Som anstændige hundeejere ville vi aldrig lade vores hunde tørste eller sulte (selvom nogle hunde vist aldrig bliver rigtig mætte) eller efterlade dem udenfor i et uvejr. På samme måde har de emotionelle følelser også en påvirkning på vores hundes velfærd, men forstår eller genkender vi ikke disse følelser, kan vi nemt komme til at overskride grænser eller presse hundene unødvendigt. Jo mere tid vores hunde oplever positive følelser, des bedre må deres liv være.
Vi kan også nemt komme til at tillægge vores hunde en personlighed eller nogle bagtanker, som derved påvirker, hvordan vi behandler dem. Den stædige hund er måske slet ikke så stædig, som du går og tror, men i stedet så frygtsom, at den ikke tør at gøre det, du beder den om lige nu. Jeg forstod eksempelvis godt, at min svømmetræner gerne ville have mig til at springe ud fra femmeter-vippen, men frygten havde fuldstændig overtaget min krop, og jeg lukkede helt ned. Den stædige hund kunne også være fanget i sin Søgen-adfærd. Næsen er slået til og ørerne er lukket i, så den ignorerer dig faktisk ikke bevidst. Den kan vitterligt ikke høre dig. Det er også Søgen, når vi mennesker sidder og scroller igennem Facebook-feedet i jagten på søde kattevideoer og spændende debatindlæg. Her har jeg da også mere end en gang oplevet, at folk måtte sige tingene til mig et par gange, før jeg overhovedet registrerede, at jeg bliver talt til. Jeg ignorerede heller ikke nogen bevidst, men min hørelse var momentært slået fra.
Hvis vi forstår følelserne bag vores hundes adfærd, er vi måske mindre tilbøjelige til at blive frustrerede over eller irriterede på dem. I stedet bliver vi i stand til at hjælpe dem i nogle situationer og bære over med dem i andre. Følelser er i bund og grund det, som får vores hunde til at handle.
Følelser er som allerede nævnt en meget kompleks størrelse, og jeg ved at dette blogindlæg går til dem på en meget overfladisk måde, men jeg var bange for, at det hele blev en tand for nørdet. Måske jeg dykker mere ned i det enkelte følelser i fremtidige blogindlæg.
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
I sommeren 2019 var jeg så heldig, at min specialemakker og jeg fik mulighed for at tage på to feltture, en til Grækenland og en til Bosnien-Hercegovina, for at studere gadehunde, opleve lokale internater og tale med folk, der arbejder med hundene i landene. Jeg har besluttet at dele min historie om turene op i to indlæg, så dagens blogindlæg kommer til at omhandle turen til Grækenland
I sommeren 2019 var jeg så heldig, at min specialemakker og jeg fik mulighed for at tage på to feltture, en til Grækenland og en til Bosnien-Hercegovina, for at studere gadehunde, opleve lokale internater og tale med folk, der arbejder med hundene i landene. Dagens blogindlæg vil handle om de bosniske internathunde, og hvordan vi udvalgte to hunde, der endte med at komme til Danmark
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.
To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
I samarbejde med en række eksperter og dyrlæger lancerer IKEA UTSÅDD – en kollektion med 29 æstetiske og funktionelle produkter til husstandens firbenede familiemedlemmer.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Nye kursister på Dansk Kennel Klubs grundinstruktøruddannelse begyndte deres rejse mod at blive hundeinstruktører med en blanding af teoretisk undervisning og praktiske øvelser.