Følelser er en kompleks størrelse, og nogle gange forstår vi måske knap nok selv, hvad vi føler, så hvordan sætter vi også ind i en hunds følelsesliv? Vi kan dog nok alle ret hurtigt blive enige om, at hunde er i stand til at føle ydre og indre påvirkninger. De kan for eksempel blive påvirket af vejret og både have det for koldt eller for varmt. De kan føle sult og tørst, men har de også et emotionelt liv? Kan de være glade, sure eller triste? Jeg vil helt bestemt sige ja. Både ud fra subjektive betragtninger af hundene i mit eget liv, men også ud fra den forskning, jeg har undersøgt.
Forskeren Jaak Panksepp er kommet frem til, at der er syv grund følelser, som alle pattedyr kan føle, inklusivt hunde (og mennesker). Disse kalder han for Omsorg, Leg, Lyst, Søgen, Sorg, Raseri og Frygt. I nogle tilfælde refererer navnene til den adfærd, som dyret udviser, når den påvirkes af de specifikke følelser. Følelser får så at sige hunden til at reagerer, så hvis vi ved hvilke påvirkninger, som leder til bestemte følelser, kan vi faktisk ændre en uønsket adfærd til en ønsket, blot ved at få hunden til at føle anderledes i situationen.
Men hvorfor er det overhovedet vigtigt at gå op i hundes følelser? Som anstændige hundeejere ville vi aldrig lade vores hunde tørste eller sulte (selvom nogle hunde vist aldrig bliver rigtig mætte) eller efterlade dem udenfor i et uvejr. På samme måde har de emotionelle følelser også en påvirkning på vores hundes velfærd, men forstår eller genkender vi ikke disse følelser, kan vi nemt komme til at overskride grænser eller presse hundene unødvendigt. Jo mere tid vores hunde oplever positive følelser, des bedre må deres liv være.
Vi kan også nemt komme til at tillægge vores hunde en personlighed eller nogle bagtanker, som derved påvirker, hvordan vi behandler dem. Den stædige hund er måske slet ikke så stædig, som du går og tror, men i stedet så frygtsom, at den ikke tør at gøre det, du beder den om lige nu. Jeg forstod eksempelvis godt, at min svømmetræner gerne ville have mig til at springe ud fra femmeter-vippen, men frygten havde fuldstændig overtaget min krop, og jeg lukkede helt ned. Den stædige hund kunne også være fanget i sin Søgen-adfærd. Næsen er slået til og ørerne er lukket i, så den ignorerer dig faktisk ikke bevidst. Den kan vitterligt ikke høre dig. Det er også Søgen, når vi mennesker sidder og scroller igennem Facebook-feedet i jagten på søde kattevideoer og spændende debatindlæg. Her har jeg da også mere end en gang oplevet, at folk måtte sige tingene til mig et par gange, før jeg overhovedet registrerede, at jeg bliver talt til. Jeg ignorerede heller ikke nogen bevidst, men min hørelse var momentært slået fra.
Hvis vi forstår følelserne bag vores hundes adfærd, er vi måske mindre tilbøjelige til at blive frustrerede over eller irriterede på dem. I stedet bliver vi i stand til at hjælpe dem i nogle situationer og bære over med dem i andre. Følelser er i bund og grund det, som får vores hunde til at handle.
Følelser er som allerede nævnt en meget kompleks størrelse, og jeg ved at dette blogindlæg går til dem på en meget overfladisk måde, men jeg var bange for, at det hele blev en tand for nørdet. Måske jeg dykker mere ned i det enkelte følelser i fremtidige blogindlæg.
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Efter en tæt konkurrence blandt mange dygtige juniorhandlere kunne Amalie Grønborg sikre sig sejren med sin samojedehund Ellie.
Den forsvarende årets juniorhandler fortsætter sin imponerende stime med endnu en sejr i Store ring.
Amalie Grønborg og hendes samojedehund Ellie imponerede med selvsikkerhed og stærk kontakt ved International Platinum Slovenian Winner Dog Show tilbage i oktober, hvor de sikrede sejren blandt 57 unge deltagere fra hele Europa.
I sommeren 2019 var jeg så heldig, at min specialemakker og jeg fik mulighed for at tage på to feltture, en til Grækenland og en til Bosnien-Hercegovina, for at studere gadehunde, opleve lokale internater og tale med folk, der arbejder med hundene i landene. Jeg har besluttet at dele min historie om turene op i to indlæg, så dagens blogindlæg kommer til at omhandle turen til Grækenland
I sommeren 2019 var jeg så heldig, at min specialemakker og jeg fik mulighed for at tage på to feltture, en til Grækenland og en til Bosnien-Hercegovina, for at studere gadehunde, opleve lokale internater og tale med folk, der arbejder med hundene i landene. Dagens blogindlæg vil handle om de bosniske internathunde, og hvordan vi udvalgte to hunde, der endte med at komme til Danmark
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet