Juniorhandling i sommervarme kræver mere end teknik og træning. Det kræver omtanke, ansvar og evnen til at holde hovedet koldt. Det demonstrerede både de fire finalister og de mange andre juniorhandlere ved dagens konkurrence i Vejen. På trods af de trykkende 27 grader og næsten ingen vind viste de unge deltagere, hvordan man både kan præstere og tage ansvar for sin hunds trivsel under svære forhold.
En finale præget af hede og pres
Amalie Grønborg, Simone Riisgaard Kristiansen, Naya Kühne Andersen og Katrine Bramming skilte sig ud i finalen, men de var langt fra alene om at imponere. Hele feltet udviste en høj grad af disciplin og ansvar, mens de konkurrerede i hedebølgen. Flere deltagere bemærkede, hvor fysisk og mentalt krævende det var at være ”på” i længere tid ad gangen, mens solen bagte ned over udstillingsområdet.
– Det har været en virkelig varm dag, og det gør, at man er mere presset, fortalte Katrine. Hun og de andre var enige om, at det kræver ekstra meget at holde fokus og humør oppe, især når man samtidig skal holde sin hund kølig og glad.
Kreative løsninger og stort ansvar
Når hundene mister lysten til at drikke i varmen, skal der tænkes kreativt. Juniorhandlerne fortalte, hvordan de havde forsøgt at sikre, at deres hunde fik væske nok i løbet af dagen. Naya forklarede, at hendes hund ikke ville drikke mod slutningen af lørdagen, og derfor havde hun valgt at give den vandmelon i dag, som både fugtede og fristede.
– Vi valgte at blande yoghurt i vandet, så hun bedre ville drikke det, lød det fra Amalie, mens Simone understregede behovet for rigeligt med vand og blæsere til at køle hundene ned.
Det blev også bemærket og ros, at en af de helt unge juniorhandlere tidligere på dagen bemærkede, at hans hund fik det dårligt med blå tunge og anstrengt vejrtrækning. Den unge handler valgte derfor at trække sig fra konkurrencen for at kunne tilse sin hund - godt gået!
Uanset niveau eller erfaring har alle juniorhandlere én ting tilfælles: ønsket om at skabe en god oplevelse for deres hund. Det kom tydeligt til udtryk hos finalisterne, som lagde vægt på, at glæden og samarbejdet ikke måtte drukne i nerver og konkurrence.
– Det gælder om at huske at have det sjovt med sin hund, også selv om man er nervøs. Vi giver dem lidt ekstra kys og godbidder, så de mærker, at det er en god oplevelse, sagde Naya.
Dommerens ros til hele feltet – og særligt dagens vinder
Den hollandske dommer Melissa van Oosten havde for første gang fornøjelsen af at dømme juniorhandling i Danmark, og hun var tydeligt imponeret over niveauet. Hun beskrev det som både spændende og udfordrende at vælge blandt så mange dygtige unge, der alle udviste stor forståelse for både teknik og hundevelfærd.
– Der var mange talentfulde juniorhandlere, og det var ikke let at vælge. Det, jeg især lagde mærke til, var, hvordan de håndterede deres hunde med respekt og naturlighed, forklarede Melissa. Hun understregede, at det ikke kun handler om præcision, men om den følelse, man skaber i ringen og den måde, hunden responderer på handleren.
Valget af Amalie Grønborg som dagens vinder var tydeligt for dommeren, allerede da Amalie og hendes samojedehund trådte ind i ringen.
– Hunden havde virkelig øje for hende. Det var, som om den sagde: ”Jeg viser mig for dig.” Det samspil var så naturligt og harmonisk, at det fangede min opmærksomhed med det samme, sagde Melissa, som også fremhævede både Amalies lette håndtering med løs line og det tydelige bånd mellem hende og hunden.
Amalies præsentation var præget af bløde bevægelser og en afslappet tilgang, hvor hunden fik plads til at shine. Det var netop denne form for balanceret handling, som dommeren lagde vægt på – hvor hunden fremstår glad og tryg, og hvor handleren guider uden at overdøve.
Melissa afsluttede med et godt råd til både yngre og mere erfarne juniorhandlere: – Vær tro mod jer selv, og husk, at hunden er et levende væsen. Det er ikke dens skyld, hvis noget går galt. Det handler ikke om perfektion, men om samarbejde og kontakt.
Stillingen i kampen om Årets juniorhandler
Efter weekendens finaler fører Simone Riisgaard Kristiansen med 21 point i den samlede stilling i konkurrencen om Årets juniorhandler ved Dansk Kennel Klub . Amalie Grønborg følger efter med 10 point, mens Naya Kühne Andersen ligger tæt bagved med 9 point. Der venter stadig mange konkurrencer forude, men dagens præstationer har sat barren højt.
Juniorhandlerne i Vejen leverede ikke bare flot handling, men også bevis på, at fremtidens hundefolk har styr på både samarbejde og velfærd. I en weekend, hvor varmen kunne have taget over, viste de unge deltagere, at omsorg og omtanke går hånd i hånd med konkurrence, og det gør dem til noget helt særligt.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
Onsdag den 20. november afvikler Dansk Kennel Klub webinaret "Drægtighed & normal fødsel" med dyrlæge Julie Pio Kragelund. Som noget helt særligt udbyder de det nu til alle opdrættere til en fordelagtig pris
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Vi ved, det kun er nogen, der kan deltage her, men vi vil gerne se jeres bedste billeder fra udstillingen i Vejen
Går man med en drøm om at blive årets opdrætter i DKK 2019, er vejen nu blevet en smule kortere, da sidste års vindere har valgt at tage en pause fra udstillingerne
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet