BLOG: Rejse til Grækenland og Bosnien-Hercegovina, del 1.

13-11-2020 08:12, af Amalie Lohse-Lind

I sommeren 2019 var jeg så heldig, at min specialemakker og jeg fik mulighed for at tage på to feltture, en til Grækenland og en til Bosnien-Hercegovina, for at studere gadehunde, opleve lokale internater og tale med folk, der arbejder med hundene i landene. Jeg har besluttet at dele min historie om turene op i to indlæg, så dagens blogindlæg kommer til at omhandle turen til Grækenland

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Da min specialemakker og jeg i sin tid begyndte at forske i gadehunde, besluttede vi ret hurtigt, at vi var nødt til at rejse ud og opleve nogle af de steder, som hundene kommer fra. Det ville forhåbentligt give os en endnu bedre forståelse af gadehundeorganisationernes bevæggrunde og baggrunde for hundenes adfærd. Men hvilke lande skulle vi så vælge? Tidligere gadehunde kommer fra mange forskellige lande, og forholdene for hundene er ikke ens fra land til land. Valget endte med at falde på Grækenland og Bosnien-Hercegovina, da en tidligere del af vores undersøgelse havde vist, at det er de to lande, hvor flest danske gadehundeorganisationer er aktive. Dagens blogindlæg kommer til at handle om turen til Grækenland.

Vi tog til en græsk ferieø, hvor vi havde lavet en aftale med et lokalt, privatejet internat om to dages besøg. Det havde lykkes os at finde et værelse på et lille, hyggeligt hotel i gåafstand fra internatet. Vi ankom sent om aftenen til hotellet og gik straks omkuld, for dagen startede allerede klokken 7 på internatet.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Spændte, og en smule trætte, bevægede vi os mod internatet den næste morgen. Turen ledte os igennem en lille by og herefter op af en støvet bjergside til internatet, der lå med en smuk udsigt ud over øen. Vi blev lukket ind af en trådnetslåge og blev mødt af en flok glade hunde, der ivrigt opsøgte os. De ville gerne nusses, og de var kun en lille smule pågående. Enkelte af hundene kunne finde på at hoppe op af os eller at nappe lidt, men langt de fleste opførte sig eksemplariske. Resten af hundene på internatet holdt sig på behørig afstand, hvor de iagttog os med skepticisme eller frygt. Få hunde løb gøende imod os, men de turde ikke at komme så tæt på os, at vi følte os truet af dem.

Vi blev vist rundt på internatet, der bestod af to meget store hundegårde, som hundene gik i om dagen, og flere mindre hundegårde, hvor hundene blev lukket ind om natten. Langt de fleste af hundene virkede til at klare sig fint i de store flokke, men vi oplevede et par slåskampe, hvor internatpersonalet måtte kaste vand udover dem eller råbe højt, for at få hundene til at stoppe igen. Så snart hundene blev lukket væk i deres mindre grupper, virkede der til at falde ro på igen.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Derudover havde de en hvalpegård, hvor fire syge hvalpe gik. De var i behandling for parvovirus, som er en meget alvorlig sygdom for så unge hunde. Tre af deres søskende var fortsat indlagt ved den lokale dyrlæge og deres fremtid var usikker. Men hvalpene var søde og nysgerrige, og vi kunne snildt have brugt hele formiddagen med at hygge med dem. Der var også en indhegning til unghunde og en til en gruppe af små hunde, som ikke var særligt trygge ved mennesker. Vi blev advaret om, at to af dem godt kunne finde på at bide, men så længe vi respekterede deres grænser, så oplevede vi ingen problemer med dem.

Udover hunde huser internatet også æsler, mulddyr, heste og grise. Langt størstedelen af æslerne og mulddyrene var pensioneret fra turistindustrien, hvor de havde slæbt turister op og ned af bjergene på øen. Internatet gjorde et stort dyreværnsmæssigt arbejde for at få stoppet denne praksis. Grisene og hestene gik for sig selv i en indhegning, mens æslerne og mulddyrene gik i den ene, store indhegning sammen med hundene. Der blev tænkt en del over, hvilke hunde der skulle være sammen med dem, især fordi dyrene også er alene sammen, når internatspersonalet går hjem. Alle dyrene virkede til at leve i fredelig sameksistens.

De to dage vi var på internatet var forholdsvis ens i hvordan de forløb, og I får derfor en beskrivelse af, hvordan en normal dag på internatet forløber. Dagen starter med at hundene lukkes ud af de mindre indhegninger. Herefter bliver der muget ud og renset vandkar. Klokken 9:00 hver morgen holder internatet åbent for frivillige, som kan komme og tage nogle af hundene med ud på en gåtur. Med ca. 105 hunde boende på internatet er der umuligt tid til at få luftet alle hundene selv, og de er derfor afhængige af, at frivillige har tid til at komme og hjælpe. Det er dog langtfra alle hundene, som kommer ud at gå hver dag. Det er der bare ikke nok ansatte til. Udover os ankom der tre andre frivillige den morgen, og vi begav os afsted med en lille gruppe hunde. På trods af den tidlige start var varmen allerede begyndte at trykke, og de støvede omgivelser gav ikke de bedste betingelser for en gåtur. Hundene nød dog trods alt at komme ud og opleve lidt, selvom den bagende sol tvang os til at holde turen kort.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Vel tilbage på internatet tog de andre frivillige afsked, og vi fik lov til at hjælpe til med fodringen. Hundene bliver fodret ad libitum, hvilket da også havde betydet at nogle af hundene var blevet overvægtige. Vi oplevede lidt ressourceforsvar omkring foderet, og nogle af hundene kom også op at toppes, men der var placeret 2-3 foderbeholdere i alle indhegninger, så ingen hunde blev holdt væk fra foderet af andre. Efter at have sørget for alle hundene, begyndte sulten også at melde sin ankomst hos os, og vi spiste vores medbragte frokost i et lille indelukke, hvor hunden ikke havde adgang. De græske hunde er lige så dygtige til at tigge som de danske, og det var svært at modstå de bedende øjne på den anden side af hegnet.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Resten af dagen blev brugt i skyggen med at nusse hundemaver og pleje af de hunde, som skulle have brug for det. Flere af hundene ankom til internatet med skader af forskellige slags. Bl.a. haltede en schæferhund rundt, fordi han var blevet påkørt og efterladt på gaden. Hans fremtidsudsigter havde ikke været gode, da han lige efter ulykken var helt lam i bagparten. Efter behandling hos den lokale dyrlæge og genoptræning var personalet fortrøstningsfulde omkring hans fremtid, selvom han dog stadig havde problemer med at støtte på bagparten og havde svært ved at lette ben. Der blev også børstet og klippet pels alt efter behov.

Dagens arbejde sluttede for vores vedkommende omkring klokken 14. Her blev hundene lukket ind i de mindre indhegninger, og der blev låst af. Den ene morgen havde internatslederen været i lufthavnen med hunde klokken 4 om morgenen, så dagen var startet tidligt. Der adopteres ca. 150-200 hunde fra internatet årligt, og langt de fleste flytter til andre europæiske lande.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Læs også

Del din viden og passion for hunde

16-03-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup
Blog|

Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

Dansk juniorhandler strålede i Slovenien

24-11-2024 13:57, af Cecilie Friis Amstrup

Amalie Grønborg og hendes samojedehund Ellie imponerede med selvsikkerhed og stærk kontakt ved International Platinum Slovenian Winner Dog Show tilbage i oktober, hvor de sikrede sejren blandt 57 unge deltagere fra hele Europa.

Fredericia: Simone vinder årets første juniorhandlingkonkurrence

08-02-2025 16:22, af Cecilie Friis Amstrup

Den forsvarende årets juniorhandler fortsætter sin imponerende stime med endnu en sejr i Store ring.

Fredericia: Amalie løber med sejren blandt juniorhandlerne

09-02-2025 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

Efter en tæt konkurrence blandt mange dygtige juniorhandlere kunne Amalie Grønborg sikre sig sejren med sin samojedehund Ellie.

BLOG: Har hunde følelser?

28-05-2021 11:46, af Amalie Lohse-Lind

Jeg møder ofte mennesker, der mener, at hunde ikke har følelser, men blot reagerer ud fra deres instinkter. Det er ikke en holdning, jeg deler, men jeg tror heller ikke, at deres følelsesliv kan sammenlignes fuldstændig med os menneskers

BLOG: Fra bosnisk internathund til dansk familie hund

15-02-2021 15:33, af Amalie Lohse-Lind

I sommeren 2019 var jeg så heldig, at min specialemakker og jeg fik mulighed for at tage på to feltture, en til Grækenland og en til Bosnien-Hercegovina, for at studere gadehunde, opleve lokale internater og tale med folk, der arbejder med hundene i landene. Dagens blogindlæg vil handle om de bosniske internathunde, og hvordan vi udvalgte to hunde, der endte med at komme til Danmark

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste