Danskerne elsker deres hunde, og mange har taget beslutningen om at byde en firbenet ven velkommen i hjemmet. Ifølge Dansk Hunderegister blev der i 2021 registreret 79.122 nye hunde i Danmark – et rekordhøjt tal. Men i de følgende år er antallet af nye registreringer faldet markant. I 2023 blev der kun registreret 60.390 hunde. Denne udvikling kan være et tegn på, at efterspørgslen på hunde er aftaget, hvilket nu har uventede konsekvenser for de mange hunde, der ikke længere kan blive i deres oprindelige hjem.
Ifølge en pressemeddelelse oplever Dyrenes Beskyttelse en alarmerende stigning i antallet af hunde, der bliver indleveret på landets internater. Det er især adfærdsproblemer, der fylder, men også personlige livsændringer som sygdom og skilsmisser bidrager til, at flere og flere ejere ønsker at indlevere deres hunde på et internat.
- Vi oplever en stigende interesse for at komme af med hunde, hvilket bliver tydeligt, når der må oprettes ventelister for at indlevere hunde på vores internater. Der er simpelthen flere mennesker, der vil af med deres hund. Det er en bekymrende udvikling, for lige nu er der mange hunde, som mangler et nyt hjem, fortæller Karina Fisker, internatchef i Dyrenes Beskyttelse.
Adfærdsproblemer udgør en stor udfordring
En af de største udfordringer, internaterne står overfor, er hunde med adfærdsproblemer. Mange hunde, der ender på internaterne, har udviklet problematiske adfærdsmønstre, som deres ejere ikke har været i stand til at håndtere. Dette er ofte et resultat af, at ejere har undervurderet, hvor meget arbejde og træning der kræves for at opnå ønsket adfærd hos hunden.
- Vi oplever, at der er meget høje krav til hundens opførsel, men at mange ejere ikke forstår, at træning og stimulering er nødvendigt for at undgå adfærdsproblemer. Det kræver tid, tålmodighed og engagement at opfylde en hunds fysiske og mentale behov, og hvis disse ikke bliver mødt, vil man ofte se uønsket adfærd," forklarer Karina Fisker.
Et kæledyr kræver grundige overvejelser
Dyrenes Beskyttelse opfordrer kommende hundeejere til at tænke grundigt over, hvad det indebærer at have en hund, før de anskaffer sig én. Det er vigtigt at vælge en race, der passer til familiens livsstil, og at man som kommende hundeejer sætter sig ind i den hunderace, man ønsker at anskaffe sig. Manglende forståelse for hundens behov er en af de primære årsager til, at mange hunde bliver afleveret på internater.
- Det er ikke nok at ønske sig en hund. Man skal også være i stand til at give den det liv, den fortjener. Mange ejere er desværre ikke forberedte på de krav, det stiller at have en hund, hvilket ofte resulterer i, at hunden ender på et internat, siger Karina Fisker.
En af de måder, som hundeejere kan få mere viden om deres hunderace, er ved at læse om den i Dansk Kennel Klubs Hundeleksikon.
Desuden har Dansk Kennel Klub et frivilligt korps af hundekonsulenter, der yder adfærds-førstehjælp over telefonen. Det kan du læse mere om her.
Der er håb for internathundene
Selvom situationen er udfordrende for internaterne, er der også håb. Mange af de hunde, der indleveres, finder nye hjem, og adoption er en fantastisk måde at give en hund en ny chance i livet.
I 2024 er 584 hunde allerede blevet indleveret til Dyrenes Beskyttelses internater i Roskilde, Århus, Brande, Nordjylland og på Fyn, og de venter i gennemsnit 17 dage på at finde deres nye familie.
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.
Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Johanne Skriver har været frivillig på Nordjyllands Internat siden hun var 9 år gammel. Da hun blev konfirmeret i efteråret, valgte Johanne Skriver at donere en del af sine konfirmationspenge og samtidig starte en indsamling. Hun har nu samlet 40.000 kr. ind
Når temperaturen stiger om sommeren, fraråder Dyrenes Beskyttelse at hunde efterlades i biler, også selv om det kun drejer sig om kort tid. Desværre er der stadig mange, som lader hunden sidde i bilen når det er varmt, hvilket kan have fatale konsekvenser
Vær med til at skabe julestemning for dyrene på internaterne. Lige nu er der mere end 1.000 dyr, der venter på et nyt hjem på Dyrenes Beskyttelses 8 internater. Giv dem en julegave, som sikrer hjælp og omsorg til de mange dyr, der ikke er så heldige at have en god og kærlig familie at holde jul hos
I starten af denne måned blev Dyrenes Beskyttelse kaldt ud til et hjem ved Juelsminde. De hunde, de fandt så umiddelbart raske ud, men der gemte sig flere ting i huset
Højsæsonen for svigtede kæledyr er i fuld gang på Dyrenes Beskyttelses 10 internater. Netop nu er der knap 2000 svigtede dyr i alt, fordelt i hele landet, hvilket er en stigning på over 30 %. I år er løber internaterne ekstra hurtigt, da de har svært ved at finde det nødvendige antal plejefamilier
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt