Danskerne elsker deres hunde, og mange har taget beslutningen om at byde en firbenet ven velkommen i hjemmet. Ifølge Dansk Hunderegister blev der i 2021 registreret 79.122 nye hunde i Danmark – et rekordhøjt tal. Men i de følgende år er antallet af nye registreringer faldet markant. I 2023 blev der kun registreret 60.390 hunde. Denne udvikling kan være et tegn på, at efterspørgslen på hunde er aftaget, hvilket nu har uventede konsekvenser for de mange hunde, der ikke længere kan blive i deres oprindelige hjem.
Ifølge en pressemeddelelse oplever Dyrenes Beskyttelse en alarmerende stigning i antallet af hunde, der bliver indleveret på landets internater. Det er især adfærdsproblemer, der fylder, men også personlige livsændringer som sygdom og skilsmisser bidrager til, at flere og flere ejere ønsker at indlevere deres hunde på et internat.
- Vi oplever en stigende interesse for at komme af med hunde, hvilket bliver tydeligt, når der må oprettes ventelister for at indlevere hunde på vores internater. Der er simpelthen flere mennesker, der vil af med deres hund. Det er en bekymrende udvikling, for lige nu er der mange hunde, som mangler et nyt hjem, fortæller Karina Fisker, internatchef i Dyrenes Beskyttelse.
Adfærdsproblemer udgør en stor udfordring
En af de største udfordringer, internaterne står overfor, er hunde med adfærdsproblemer. Mange hunde, der ender på internaterne, har udviklet problematiske adfærdsmønstre, som deres ejere ikke har været i stand til at håndtere. Dette er ofte et resultat af, at ejere har undervurderet, hvor meget arbejde og træning der kræves for at opnå ønsket adfærd hos hunden.
- Vi oplever, at der er meget høje krav til hundens opførsel, men at mange ejere ikke forstår, at træning og stimulering er nødvendigt for at undgå adfærdsproblemer. Det kræver tid, tålmodighed og engagement at opfylde en hunds fysiske og mentale behov, og hvis disse ikke bliver mødt, vil man ofte se uønsket adfærd," forklarer Karina Fisker.
Et kæledyr kræver grundige overvejelser
Dyrenes Beskyttelse opfordrer kommende hundeejere til at tænke grundigt over, hvad det indebærer at have en hund, før de anskaffer sig én. Det er vigtigt at vælge en race, der passer til familiens livsstil, og at man som kommende hundeejer sætter sig ind i den hunderace, man ønsker at anskaffe sig. Manglende forståelse for hundens behov er en af de primære årsager til, at mange hunde bliver afleveret på internater.
- Det er ikke nok at ønske sig en hund. Man skal også være i stand til at give den det liv, den fortjener. Mange ejere er desværre ikke forberedte på de krav, det stiller at have en hund, hvilket ofte resulterer i, at hunden ender på et internat, siger Karina Fisker.
En af de måder, som hundeejere kan få mere viden om deres hunderace, er ved at læse om den i Dansk Kennel Klubs Hundeleksikon.
Desuden har Dansk Kennel Klub et frivilligt korps af hundekonsulenter, der yder adfærds-førstehjælp over telefonen. Det kan du læse mere om her.
Der er håb for internathundene
Selvom situationen er udfordrende for internaterne, er der også håb. Mange af de hunde, der indleveres, finder nye hjem, og adoption er en fantastisk måde at give en hund en ny chance i livet.
I 2024 er 584 hunde allerede blevet indleveret til Dyrenes Beskyttelses internater i Roskilde, Århus, Brande, Nordjylland og på Fyn, og de venter i gennemsnit 17 dage på at finde deres nye familie.
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Dyrenes Beskyttelses internater fandt nye hjem til langt flere dyr i oktober måned end i årets øvrige måneder. 67 pct. flere dyr sammenlignet med gennemsnittet for de resterende 11 måneder
I alt 29 hunde er med få dages mellemrum indleveret til Dyrenes Beskyttelse i to store hundesager. Opgaven med dyrene var vokset de tidligere ejere over hovedet, og alle hundene er indleveret frivilligt til foreningen. Hundene befinder sig nu på Brande og Nordjyllands Internat
I starten af denne måned blev Dyrenes Beskyttelse kaldt ud til et hjem ved Juelsminde. De hunde, de fandt så umiddelbart raske ud, men der gemte sig flere ting i huset
Flere Maxi Zoo butikker i landet har i denne ugebesøg af frivillige fra Dyrenes Beskyttelse. Man kan både møde mennesker og dyr fra organisationen i butikkerne
Da en ældre mand lå for døden, og nægtede at forlade sine dyr, trådte kredsformand for Dyrenes Beskyttelse til og hjalp den aldrende mand og hans dyr
Hjemløsedyrlægerne i København og Dyrenes Beskyttelse fusionerede tilbage i 2020, og i foråret 2022 kom projektet også til Odense. Tiden er nu kommet til, at de hjemløse i Aarhus også kan få dyrlægehjælp til deres kæledyr. Hjemløsedyrlægerne er blandt andet med til at sikre bedre trivsel blandt gadens folk og deres hunde
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunden. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse