Fyldte internater skaber ventelister for danske hunde

27-09-2024 15:00, af Cecilie Friis Amstrup

Danske dyreinternater oplever stigende pres fra hundeejere, der ønsker at indlevere deres hunde på grund af adfærdsproblemer og livsændringer. Ventelisterne vokser, og Dyrenes Beskyttelse opfordrer kommende hundeejere til nøje at overveje, hvad det kræver at holde hund.

Copyright Ridehesten.com
Der er desværre rekordmange hunde på de danske internater. Foto: AdobeStock

Danskerne elsker deres hunde, og mange har taget beslutningen om at byde en firbenet ven velkommen i hjemmet. Ifølge Dansk Hunderegister blev der i 2021 registreret 79.122 nye hunde i Danmark – et rekordhøjt tal. Men i de følgende år er antallet af nye registreringer faldet markant. I 2023 blev der kun registreret 60.390 hunde. Denne udvikling kan være et tegn på, at efterspørgslen på hunde er aftaget, hvilket nu har uventede konsekvenser for de mange hunde, der ikke længere kan blive i deres oprindelige hjem.

Ifølge en pressemeddelelse oplever Dyrenes Beskyttelse en alarmerende stigning i antallet af hunde, der bliver indleveret på landets internater. Det er især adfærdsproblemer, der fylder, men også personlige livsændringer som sygdom og skilsmisser bidrager til, at flere og flere ejere ønsker at indlevere deres hunde på et internat.

- Vi oplever en stigende interesse for at komme af med hunde, hvilket bliver tydeligt, når der må oprettes ventelister for at indlevere hunde på vores internater. Der er simpelthen flere mennesker, der vil af med deres hund. Det er en bekymrende udvikling, for lige nu er der mange hunde, som mangler et nyt hjem, fortæller Karina Fisker, internatchef i Dyrenes Beskyttelse.

Adfærdsproblemer udgør en stor udfordring

En af de største udfordringer, internaterne står overfor, er hunde med adfærdsproblemer. Mange hunde, der ender på internaterne, har udviklet problematiske adfærdsmønstre, som deres ejere ikke har været i stand til at håndtere. Dette er ofte et resultat af, at ejere har undervurderet, hvor meget arbejde og træning der kræves for at opnå ønsket adfærd hos hunden.

- Vi oplever, at der er meget høje krav til hundens opførsel, men at mange ejere ikke forstår, at træning og stimulering er nødvendigt for at undgå adfærdsproblemer. Det kræver tid, tålmodighed og engagement at opfylde en hunds fysiske og mentale behov, og hvis disse ikke bliver mødt, vil man ofte se uønsket adfærd," forklarer Karina Fisker.

Et kæledyr kræver grundige overvejelser

Dyrenes Beskyttelse opfordrer kommende hundeejere til at tænke grundigt over, hvad det indebærer at have en hund, før de anskaffer sig én. Det er vigtigt at vælge en race, der passer til familiens livsstil, og at man som kommende hundeejer sætter sig ind i den hunderace, man ønsker at anskaffe sig. Manglende forståelse for hundens behov er en af de primære årsager til, at mange hunde bliver afleveret på internater.

- Det er ikke nok at ønske sig en hund. Man skal også være i stand til at give den det liv, den fortjener. Mange ejere er desværre ikke forberedte på de krav, det stiller at have en hund, hvilket ofte resulterer i, at hunden ender på et internat, siger Karina Fisker.

En af de måder, som hundeejere kan få mere viden om deres hunderace, er ved at læse om den i Dansk Kennel Klubs Hundeleksikon.
Desuden har Dansk Kennel Klub et frivilligt korps af hundekonsulenter, der yder adfærds-førstehjælp over telefonen. Det kan du læse mere om her.

Der er håb for internathundene

Selvom situationen er udfordrende for internaterne, er der også håb. Mange af de hunde, der indleveres, finder nye hjem, og adoption er en fantastisk måde at give en hund en ny chance i livet.

I 2024 er 584 hunde allerede blevet indleveret til Dyrenes Beskyttelses internater i Roskilde, Århus, Brande, Nordjylland og på Fyn, og de venter i gennemsnit 17 dage på at finde deres nye familie.

 

Læs også

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

Godt nyt: EU-lovforslag skal beskytte hunde og katte

09-12-2023 11:10, af Anne Cecilie Sohl

For første gang foreslår EU-kommissionen, at hundes og kattes velfærd bliver beskyttet af EU-lovgivningen. Forslaget skal indføre længe ventede foranstaltninger vedrørende sporbarhed og registrering af hunde og katte. Det er godt nyt for de danske kæledyr, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse. 

Ny stor hundesag ryster Dyrenes Beskyttelse; 25 hunde indleveret på Roskilde Dyreinternat

14-11-2016 11:58, af Kasper Larsson
Stor hundesag med 25 labradorer, heraf 10 hvalpe, er kommet ind til Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde. Flere af hundene var stærkt underernærede og nogle i livsfare

Skrøbelige hunde i panik over festivalgæster

03-07-2018 14:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Årets Roskilde Festival er endnu ikke for alvor skudt i gang. Alligevel fortæller hundeansvarlig på Roskilde Dyreinternat, at internatets hunde allerede er stressede over festivalgæsternes respektløse adfærd

Vejsalt er smertefuldt for poterne

10-12-2022 08:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunden. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen

Hund boede i bil i Roskilde

11-11-2019 12:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrenes Beskyttelse oplever rekordmange svigtede dyr for tiden. En af dem er Ayoe, der absolut ikke har haft en nem start på livet

Verdens mest ensomme hund skal være filmstjerne

24-09-2016 10:44, af Kasper Larsson
Tidligere på året bragte vi en historie om verdens mest ensomme hund Freya. Den ensomme internathund kunne ikke finde en eneste ven. I dag bruger hun sine dage på at arbejde sammen med nogen af Hollywoods største stjerner

12 gravhunde overdraget til Dyrenes Beskyttelse

13-12-2017 13:06, af Pressemeddelelse/ Dyrenes Beskyttelse

Opgaven var vokset ejeren over hovedet. 12 gravhunde er overdraget til Dyrenes Beskyttelse, hvoraf to hvalpe var i så dårlig forfatning, at de måtte aflives

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste