Denne weekend blev noget ganske særligt for 19 dedikerede hundefolk, der kunne fejre, at de nu kan kalde sig færdiguddannede instruktører hos Dansk Kennel Klub. Efter næsten et års undervisning, praktiske øvelser og hjemmearbejde kulminerede det hele med en praktisk eksamen på DKK Vilhelmsborg, hvor de nyuddannede fik lov at vise alt det, de har lært.
Flittig opbakning fra hundeejere
Hele 85 hunde og deres ejere var mødt op for at støtte de kommende instruktører i deres eksamen. Både hvalpe, unghunde og voksne hunde stod klar til at deltage i undervisningen, så de nye instruktører fik mulighed for at arbejde med mange forskellige typer hunde, præcis som det kommer til at ske ude på træningspladserne fremover.
DKK kvitterede for opbakningen med kaffe, kage og masser af taknemmelighed over den store støtte fra de fremmødte.
Drømmen om at gøre en forskel
For Signe Ahrenberg Matzen fra Elitehunden, Anni Bach Høj fra DKK Kreds 6 og Johanne Jacobsen fra Skovhusets Hundepension og Kennel var det kærligheden til hunde og lysten til at undervise, der drev dem til at tage uddannelsen.
– Jeg begyndte at interessere mig for, hvad det egentlig er, der sker, når samarbejdet mellem hund og ejer pludselig lykkes, og så fandt jeg ud af, at jeg virkelig godt kan lide at undervise. Kombinationen af kærlighed til hunde og glæden ved at formidle var helt rigtig for mig, fortæller Signe.
Anni blev fanget af øjeblikket, hvor hund og ejer pludselig forstår hinanden: – Min fascination starter, når jeg ser blikket i hundens øjne, når noget går op for den. Samtidig kan jeg mærke, hvordan det også rykker noget i mig selv. At kunne give den oplevelse videre til andre føles som noget helt særligt, lyder det fra hende.
For Johanne handlede det især om at få fyldt et fagligt hul: – Jeg arbejder med hunde hver dag i vores hundepension, hvor vi får mange forskelligartede hunde ind. Men jeg kunne mærke, at jeg manglede mere viden om adfærd og motivation. Selvom det ikke er decideret træning, så arbejder vi jo hele tiden med hundene, og det har været vigtigt for mig at få en solid grundviden, siger hun.
Øjenåbnere og personlige sejre
Uddannelsen har budt på mange aha-oplevelser undervejs. Anni oplevede, hvordan hun gik fra at ”lokke” sin hund til at få den til selv at tænke sig frem.
– Jeg har fået en helt ny indsigt i, hvordan jeg kan bygge øvelser op med fri shaping, og samtidig har jeg lært at formidle det, så det er kursisterne, der får succesoplevelsen med deres hunde, fortæller hun.
Signe fremhæver den enorme læring, der lå i at se de andre kursister arbejde med deres hunde. – Jeg har fundet ud af, hvor meget man kan lære af hinanden. Man kommer virkelig hjem og tænker: Nå ja, sådan kunne man også gøre. Så opdager man, at man aldrig bliver færdig med at udvikle sig i det her arbejde. På den gode måde, smiler hun.
Johanne beskriver forløbet som en stor øjenåbner. – Det har givet mig en helt anden bevidsthed om, hvad jeg egentlig gør i det daglige arbejde med hundene. Det er noget, jeg virkelig kan bygge videre på, siger hun.
Store følelser på træningspladsen
Flere af de nye instruktører har allerede mærket, hvor stor en forskel de kan gøre for hundeejere og deres firbenede venner.
– Jeg havde ikke forestillet mig, at man på så kort tid kunne gøre så stor en forskel for kursister og deres hunde, fortæller Anni og tilføjer: – Jeg har oplevet at stå med kursister ude på træningspladsen, der blev helt rørte og gav kæmpe knus, fordi deres hunde lykkedes med noget, de havde kæmpet for. Det har været en kæmpe øjenåbner og en kæmpe motivation for at blive ved.
Søndagens praktiske eksamen på DKK Vilhelmsborg blev en kulmination på al læringen fra det seneste år. For flere af kursisterne, heriblandt Johanne, blev det en helt særlig oplevelse.
– Jeg har ikke været vant til at stå så meget på træningspladsen, så at opleve, hvor fedt det føltes i dag, var helt fantastisk, fortæller Johanne. – Jeg var nærmest helt høj bagefter.
Et stærkt og varmt fællesskab
En anden ting, som flere fremhævede, var det stærke fællesskab, der er opstået blandt kursisterne.
– Hos os på træningspladserne står vi måske én eller to instruktører ad gangen, så det har været helt særligt at opleve et rigtigt hundefællesskab. Det, at man kan række ud til hinanden, dele erfaringer og få hjælp, gør virkelig en forskel. Der er blevet åbnet nogle døre til et netværk, hvor vi alle brænder for det samme, lyder det begejstret fra Signe.
En fremtid med hunde i centrum
Grundinstruktøruddannelsen hos DKK har til formål at give kursisterne både praktisk erfaring og teoretisk viden om hundetræning, adfærd og undervisningsteknik. Med de nye instruktører klar på træningspladserne venter en lys fremtid for de mange hundeejere, der får glæde af deres nye viden og engagement.
Som Signe så fint siger det: – Man bliver aldrig færdig med at lære i den her verden. Og det er det, der gør det så fantastisk.
Med eksamenen i hus afventer de 20 nye DKK-instruktører nu blot deres endelige diplom, før de er klar til at gøre en forskel for både hunde og ejere rundt omkring i landet.
To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.
Nye kursister på Dansk Kennel Klubs grundinstruktøruddannelse begyndte deres rejse mod at blive hundeinstruktører med en blanding af teoretisk undervisning og praktiske øvelser.
Dansk Kennel Klubs projekt "Ven med en hund" lærer børn at forstå og omgås hunde på en tryg og positiv måde. På Tjæreborg Skole i Sydjylland har det vigtige emne fået en særlig plads, og begejstringen er til at tage og føle på blandt både elever, lærere og forældre.
Dansk Kennel Klub har netop lanceret en offentlig brainstorm. De vil gerne have hjælp til, hvad udstillingen i Herning skal hedde fremover
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Både danske og udenlandske hundeudstillere valgte at booke en campingplads til Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i Roskilde. For Mai-Britt og Søren Askgaard giver det ekstra fleksibilitet og tid sammen med deres elskede terriere.
Efter to dage med cairn terrier på toppen blev søndagens Best in Show en norsk-ejet petit basset griffon vendéen ved navn Pat.
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?