Hjælp din hund sikkert igennem julen

08-12-2024 08:24, af Cecilie Friis Amstrup

Danskerne samles i stor stil i løbet af december til fejring af jul og nytår. De fleste familiehunde ser ud til at nyde julemåneden med fridage, julemad og ekstra opmærksomhed, men de ændrede vaner kan også stresse og være farlig for for nysgerrige hunde. Her får du Dansk Kennel Klubs gode råd til at få din hund sikkert igennem julemåneden.

Copyright Ridehesten.com
Få Dansk Kennel Klubs gode råd til at komme godt og hundesikkert gennem julen. Foto: Shutterstock

– Julen byder på mange fristelser for vores firbenede venner. Chokolade og kager i hundehøjde, fed julemad, nødder, løgplanter, julepynt og børnelegetøj kan gøre højtiden til lidt af en labyrint at navigere igennem for både hunde og ejere, fortæller Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub.

– Som hundeejere har vi ansvaret for, at vores hunde har et godt og trygt liv. Det er vigtigt at tage sine forholdsregler de kommende dage og finde nogle løsninger, der gør, at hele familien – og hunden – kommer både hyggeligt at sikkert igennem højtiden, siger Lise Lotte Christensen.

– Derfor anbefaler vi, at du kigger dit jule-hjem efter med ”hundeøjne” og fjerner det mest fristende, der er placeret i snude- eller halehøjde. Specielt julens tre ”F´er” skal du have fokus på; Forgiftninger, fremmedlegemer og fed julemad, da de kan være en udfordring for hvalpe og altid meget sultne hunde,” fortæller hun.

Forgiftning
Mange hunde synes, det er spændende med nye dufte og julepynt. Nogle hunde, og i særdeleshed hvalpe og unghunde, vil gerne udforske (læs: tygge i og smage på!) alt nyt.

Sørg for at chokolade holdes udenfor hundens rækkevidde. Chokolade (særligt mørk chokolade) indeholder nemlig stoffet teobromin, der er giftigt for hunde. Hvis hunden spiser chokolade med højt kakaoindhold, kan den risikere at blive alvorligt syg eller ligefrem dø af chokoladeforgiftning. Symptomerne for chokoladeforgiftning er opkast, rastløshed, savlen, koordinationsproblemer, muskelsvaghed, mavesmerter og kramper. Også nødder, vindruer, rosiner, mistelten, julerose, julestjerne og løgplanter, som f.eks. tulipan, amaryllis og hyacint, er giftige for hunde.

Fremmedlegemer
Hvert år havner hunde hos dyrlægen, fordi de har tygget i alt fra glaskugler og gavebånd til pyntenisser og børnelegetøj eller andet, som ender som fremmedlegemer og skal fjernes fra hundes maver. Glaskugler, der havner på gulvet, kan også skære de små hundepoter.

Fed julemad
Det bliver givet i en god mening, men “julesul” er ikke godt for hundemaver. Hvert eneste år får hundredvis af hunde dårlig mave og opkast, fordi de har spist noget, de ikke kunne tåle. Julens mest udbredte syndere er: Fed julemad, sovs, andeskrog, der venter på spækbrættet eller er smidt ud til fuglene, risalamande, der er sat til afkøling på terrassen og karrysild med løg til 20 personer.

Indskærp overfor gæsterne, at hunden kun må få sit sædvanlige foder og godbidder - og givet af hundens ejer, som dermed kender omfanget.

Lys og ledninger
Levende lys og logrende hundehaler er en farlig kombination. En ivrig hundehale kan nemt vælte et tændt stearinlys og risikere at starte en brand.
Elektriske ledninger bør have jordforbindelse og være placerede så specielt hvalpe ikke kan sætte tænderne i dem.

Kontakt straks dyrlægen, hvis din hund har spist noget, den ikke kan tåle. Og ring altid til dyrlægen, inden du kører af sted.

Ferie
Fridage, gæster og mange hænder der vil klappe hunden, lyder som enhver hunds drøm, men omvæltningerne stresser faktisk en del hunde.
Oprethold så vidt muligt hundens daglige vaner, giv hunden en god lang motionstur, inden der kommer gæster, og sørg for at stressede hunde bliver afskærmet enten ved en ”babylåge” eller får tildelt et rum for sig selv, hvor de fra tid til anden kan slappe af og hvor gæster ikke er velkomne.

Husk desuden at indlægge rolige stunder, hvor hundens alene-hjemmetræning vedligeholdes.

De sidste gode råd herfra
Kig dit hjem efter med ”hundeøjne” og fjern det mest fristende, der er placeret i snude- eller halehøjde.

Sørg for at din hund altid bærer halsbånd og et hundetegn med opdaterede kontaktoplysninger, som er korrekte mobilnumre, så hund og ejer kan blive genforenet, hvis den skulle forvilde sig væk.

Hundepasning
De fleste pensioner er optagede over jul og nytår, men fortvivl ej: Den private pasningsportal, gudog.dk, er en mulighed. Her kan hundeejere og hundepassere finde hinanden, og hunden er forsikret under opholdet.

Læs også

Kom i form med din hund

21-01-2025 08:39, af Cecilie Friis Amstrup

Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.

Kom med til DM i Canicross

16-01-2025 08:20, af Cecilie Friis Amstrup

Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

Sag om de dødsdømte hunde skal for højesteret

25-11-2016 14:27, af Kasper Larsson
Landets højeste domstol skal afgøre Frigg og Marleys skæbne

Nogle ulve kan hente bolde

25-01-2020 10:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er ingen tvivl om, at hunde oprindeligt stammer fra ulve, men hvor tætte er de to dyr i dag? Det er der nogen uenighed om. Nyt forsøg overrasker forsker

Hunde og folkesundhed

09-06-2011 11:30, af Tine Luther
Hunde har en meget positiv indflydelse på mennesker og burde faktisk kunne fås på recept, mener en norsk forsker.

Hunde reddet fra grævlingegrav

24-01-2021 08:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredag aften blev to hunde reddet fra en grævlingegrav. Det fortæller Trekantområdets Brandvæsen på Facebook

Efterlad aldrig din hund i en varm bil

06-06-2023 11:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når temperaturen stiger om sommeren, fraråder Dyrenes Beskyttelse at hunde efterlades i biler, også selv om det kun drejer sig om kort tid. Desværre er der stadig mange, som lader hunden sidde i bilen når det er varmt, hvilket kan have fatale konsekvenser

Stor dyreværnssag: 19 hunde reddet

26-08-2021 12:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ni hvalpe og 10 voksne hunde blev via frugtbart samarbejde reddet fra en hård skæbne. En ansvarlig ejer gjorde, at det store dyreværnsarbejde med hundene hurtigt kunne komme i gang, og hundenes fremtid blive sikret

Clinics med hunde på Store Hestedag

12-08-2021 08:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som vi tidligere har skrevet, er der masser af oplevelser for hundemennesker på Store Hestedag. Her får du nogle af de spændende clinics 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse. 

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.