– Julen byder på mange fristelser for vores firbenede venner. Chokolade og kager i hundehøjde, fed julemad, nødder, løgplanter, julepynt og børnelegetøj kan gøre højtiden til lidt af en labyrint at navigere igennem for både hunde og ejere, fortæller Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub.
– Som hundeejere har vi ansvaret for, at vores hunde har et godt og trygt liv. Det er vigtigt at tage sine forholdsregler de kommende dage og finde nogle løsninger, der gør, at hele familien – og hunden – kommer både hyggeligt at sikkert igennem højtiden, siger Lise Lotte Christensen.
– Derfor anbefaler vi, at du kigger dit jule-hjem efter med ”hundeøjne” og fjerner det mest fristende, der er placeret i snude- eller halehøjde. Specielt julens tre ”F´er” skal du have fokus på; Forgiftninger, fremmedlegemer og fed julemad, da de kan være en udfordring for hvalpe og altid meget sultne hunde,” fortæller hun.
Forgiftning
Mange hunde synes, det er spændende med nye dufte og julepynt. Nogle hunde, og i særdeleshed hvalpe og unghunde, vil gerne udforske (læs: tygge i og smage på!) alt nyt.
Sørg for at chokolade holdes udenfor hundens rækkevidde. Chokolade (særligt mørk chokolade) indeholder nemlig stoffet teobromin, der er giftigt for hunde. Hvis hunden spiser chokolade med højt kakaoindhold, kan den risikere at blive alvorligt syg eller ligefrem dø af chokoladeforgiftning. Symptomerne for chokoladeforgiftning er opkast, rastløshed, savlen, koordinationsproblemer, muskelsvaghed, mavesmerter og kramper. Også nødder, vindruer, rosiner, mistelten, julerose, julestjerne og løgplanter, som f.eks. tulipan, amaryllis og hyacint, er giftige for hunde.
Fremmedlegemer
Hvert år havner hunde hos dyrlægen, fordi de har tygget i alt fra glaskugler og gavebånd til pyntenisser og børnelegetøj eller andet, som ender som fremmedlegemer og skal fjernes fra hundes maver. Glaskugler, der havner på gulvet, kan også skære de små hundepoter.
Fed julemad
Det bliver givet i en god mening, men “julesul” er ikke godt for hundemaver. Hvert eneste år får hundredvis af hunde dårlig mave og opkast, fordi de har spist noget, de ikke kunne tåle. Julens mest udbredte syndere er: Fed julemad, sovs, andeskrog, der venter på spækbrættet eller er smidt ud til fuglene, risalamande, der er sat til afkøling på terrassen og karrysild med løg til 20 personer.
Indskærp overfor gæsterne, at hunden kun må få sit sædvanlige foder og godbidder - og givet af hundens ejer, som dermed kender omfanget.
Lys og ledninger
Levende lys og logrende hundehaler er en farlig kombination. En ivrig hundehale kan nemt vælte et tændt stearinlys og risikere at starte en brand.
Elektriske ledninger bør have jordforbindelse og være placerede så specielt hvalpe ikke kan sætte tænderne i dem.
Kontakt straks dyrlægen, hvis din hund har spist noget, den ikke kan tåle. Og ring altid til dyrlægen, inden du kører af sted.
Ferie
Fridage, gæster og mange hænder der vil klappe hunden, lyder som enhver hunds drøm, men omvæltningerne stresser faktisk en del hunde.
Oprethold så vidt muligt hundens daglige vaner, giv hunden en god lang motionstur, inden der kommer gæster, og sørg for at stressede hunde bliver afskærmet enten ved en ”babylåge” eller får tildelt et rum for sig selv, hvor de fra tid til anden kan slappe af og hvor gæster ikke er velkomne.
Husk desuden at indlægge rolige stunder, hvor hundens alene-hjemmetræning vedligeholdes.
De sidste gode råd herfra
Kig dit hjem efter med ”hundeøjne” og fjern det mest fristende, der er placeret i snude- eller halehøjde.
Sørg for at din hund altid bærer halsbånd og et hundetegn med opdaterede kontaktoplysninger, som er korrekte mobilnumre, så hund og ejer kan blive genforenet, hvis den skulle forvilde sig væk.
Hundepasning
De fleste pensioner er optagede over jul og nytår, men fortvivl ej: Den private pasningsportal, gudog.dk, er en mulighed. Her kan hundeejere og hundepassere finde hinanden, og hunden er forsikret under opholdet.
Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Der er en stærkt øget forekomst af allergi hos hunde, noget, det er klogt at tage med i sine overvejelser, hvis man står for at skulle købe ny hund. Agria Dyreforsikring kommer her med deres råd og vejledning ift. hunde og allergi
Den encellede tarmparasit, Giardia, kan give alvorlig diarré hos både hunde og mennesker
Mellem jul og nytår fik Dyreværnet overdraget 12 chihuahuaer, desværre var de i så dårlig stand, at syv måtte aflives
Så er vi kommet til en af de mest kendte hunde. Golden retrieveren står for tur. Hvor mange rigtige kan du få
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet