Racen stammer fra England og er en af de yngste mynderacer herhjemme. Der er flere teorier om racens opståen, hvor en af de mest omtalte er, at racens oprindelse kan spores ca. 150-200 år tilbage. Den menes at være anvendt af arbejderne i kulminerne dels til at supplere kosten gennem dens fortrinlige evne til at fange vilde kaniner, og som tidsfordriv eller sport om søndagen ved afholdelse af ragraces (konkurrenceløb efter klude) og formentlig også coursing med jagt på levende kaniner. Det siges, at racen opstod som en krydsning mellem små greyhounds og terrier. Teorien bygger på, at terrier-blodet giver whippets vildhed og vedholdenhed, greyhound-blodet giver hurtighed, udholdenhed og den smukke kropsbygning.
Andre teorier går på, at whippet er en slags miniaturegreyhound, der har været en selvstændig race i meget længere tid. Denne teori bygger på dokumentation gennem, at der findes whippet-lignende mynder i størrelse og udseende på kunstværker, som er meget mere end et par hundrede år gamle.
Racens navn Whippet, formodes at komme af det engelske ”whip it”, som betyder ”pisk det”, der oprindeligt er engelsk slang for at bevæge sig hurtigt.
Jagt-egenskaber i fokus
Racen er indenfor det seneste århundrede anvendt til især coursing i Europa, som for whippet har været jagt på vilde kaniner og harer, men hvor den også kunne fange andet vildt som mindre rådyr, fasaner mv. Jagten på vilde dyr afsluttes normalt ved, at den dygtige whippet med et bestemt og hurtigt greb med den stærke kæbe kaster byttet op i luften, og derved knækker nakken på byttet.
Whippet har som race ligeledes fundet vej til rundbaneløb på løbsbaner/stadioner, som oprindeligt er bygget til greyhounds. Det har været en udpræget sport med væddemål/totalisatorspil især i England og Irland, men har gennem det 20. århundrede også bredt sig til mange andre lande. I Danmark var der på sportens højdepunkt seks aktive løbsbaner fordelt rundt i landet.
I de fleste lande er det blevet forbudt at anvende mynder herunder whippets til at drive jagt på levende vildt. I stedet for er der etableret sportsgrenen ”lure coursing”, som er en iscenesat jagt på en kunstig hare (luren). Luren er oftest udarbejdet af plaststrimler, nogle gange kombineret med skindstykker, og den kunstige hare trækkes med høj fart gennem landskabet i et mønster, der efterligner kaninens/harens flugt under jagt. Lure coursing er den aktivitet, der kommer tættest på de oprindelige brugsegenskaber for en whippet.
Racen i Danmark
De første whippets kom til Danmark i perioden 1900-1910. De blev grundstammen i godsejer Jørgen Larsens opdræt, som alle bar navne efterfulgt af ”-G”. Der blev løbende importeret flere whippets fra England til Danmark, og der blev ligeledes opdrættet i Danmark. Racen blev ikke markant større i Danmark før slutningen af 1960’erne og 1970’erne, hvor der blev tilført flere importer til landet fra såvel England som Norge og Sverige.
Herfra udviklede racen sig ved mere målrettet opdræt – og flere kenneler – og racen blev hermed mere tilgængelig i Danmark. Racen er siden vokset til at blive den mest populære af mynderacerne her i landet. Der bliver årligt registreret over 100 hvalpe ved Dansk Kennel Klub. Registreringerne er primært kuldene fra de aktive opdrættere af racen fordelt rundt i landet samt et mindre antal importer.
Racen blev frem til 1990’erne primært anvendt til udstilling samt væddeløb på banerne, men det har gennem årene vist sig, at racen kan anvendes til rigtig mange, andre aktiviteter.
Jagthund med muligheder
Selvom whippet er en meget selvstændig race, der elsker fart og har et højt jagtdrive, kan man gennem tålmodig indlæring og belønning aktivere sin whippet på mange forskellige måder. Når det er sagt, skal man som whippetejer være opmærksom på, at racen er årvågen og ser potentielle byttedyr på lang afstand. Kombinationen af disse evner samt en meget adræt og lynhurtig hund betyder, at man som ejer skal have trænet indkald og frit løb i utrolig mange situationer for at kunne stoppe sin hund i en potentiel jagtlyst.
Som familiehund har racen appetit på aktivitet, og der er efterhånden flere whippets, der har vist gode evner til lydighed, nosework, besøgshunde ved Trygfonden og læsehunde på biblioteker. Aktiviteter, der indeholder hastighed som et element, er særdeles velegnede, så hvis man har lyst til at dyrke agility, canicross eller ”fly ball”, vil mange whippets elske det. Og ikke mindst vil baneløb og i særdeleshed lure coursing være aktiviteter, der i høj grad erstatter den oprindelige, naturlige jagt, og tilfredsstiller de medfødte brugsegenskaber.
Fastholdelse af racens egenskaber
I Danmark afholder Myndeklubben regelmæssige træninger og flere årlige, officielle konkurrencer for alle mynder forskellige steder i landet. Her er whippet antalsmæssigt den største race, der deltager.
Rundbaneløb eksisterer to steder i landet ved henholdsvis Bjerringbro og Hedehusene.
Myndeklubben arbejder med fokus på, at brugsegenskaber og eksteriør kombineres, så motivationen hos ejere og opdrættere skærpes til fortsat at fokusere på begge dele. Således har Myndeklubben gennem en årrække afholdt weekender med både udstilling og lure coursing, med uddeling af uofficielle kombinationstitler. ”Smuk og smidig” er titlen, som din whippet opnår, hvis den opfylder bestemte kriterier på både udstillingen og lure coursing-konkurrencen. I år er der på Myndeklubbens foranledning indført en officiel dansk titel ”Dansk Beauty and Performance Champion”, der opnås ved præstationer indenfor udstilling og lure coursing over længere tid.
En fantastisk familiehund
Anskaffer man en whippet, er det en sublim jagthund, der flytter ind, og som ”sighthound” er dens primære jagtmetode på synet kombineret med hastighed. Selvom jagtevnen er høj, er det også en social hund, der elsker at slikke sol på et lunt sted i stuen, og hvis den får lov gerne tæt på dens familie i sofaen eller sengen.
En whippet er 100% loyal overfor ejeren, den er nem at omgås, men stiller krav om udfordringer i hverdagen, da den ellers begynder at kede sig. Som alle andre mynder er en whippet særdeles intelligent, årvågen og nysgerrig.
Som alle andre hunde skal den selvfølgelig ud at røre sig dagligt, men den kræver langtfra motion som en brugshund. Behovet for at løbe kan man nøjes med at tilfredsstille et par gange om ugen f.eks. ved at tage den med til skov eller strand og lade den løbe frit, når den er trænet til det – eller man kan tage til indhegnede områder, hvor man ved, at den bliver i nærheden.
En whippet vil gerne lege, meget gerne med børn, den elsker at trække om kap, apportere, hvis det lønner sig, og en ”brydekamp” er heller ikke af vejen! Når anstrengelserne er overstået, er det bedste man kan byde sin whippet en plads i solen, helst i sofaen og meget gerne på det nyeste lammeskind. Her vil man opleve dens utrolige, næsten ”katteagtige” smidighed, når den på en solrig plet vasker sig efter alle kunstens regler. Kommer der gæster, vil en whippet gøre opmærksom herpå, dog sjældent med vedvarende gøen, men på den måde, som netop den synes er nødvendig!
Socialt samvær med andre dyr i huset er normalt ikke et problem, og det gælder uanset, om det er andre whippets, andre hunde, katte, kaniner osv. Men en tilløben kat, hare o. lign. må du forvente, at din whippet altid vil jage.
Så ønsker du en hund med god energi, selvstændighed, skarpt syn, høj fart, elegant udseende, og som er solelskeren i sofaen, der har lyst til at udfordre dig i dagligdagen – så er en whippet et godt valg!
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
I går kom en nyhed, der rystede denne journalist. Influenceren Fie Oppenhagen Arildsen havde erkendt, at hun ikke har og aldrig har haft cancer. I det seneste nummer af Magasinet HUNDEN havde vi en lang artikel om hende
Årets sidste store hundeudstilling, Winter Wonder Show, finder sted den 11. - 12. november 2023 i Messecenter Herning. På mandag er der sidste frist for at tilmelde sig.
Amalie Grønborg og hendes samojedehund Ellie imponerede med selvsikkerhed og stærk kontakt ved International Platinum Slovenian Winner Dog Show tilbage i oktober, hvor de sikrede sejren blandt 57 unge deltagere fra hele Europa.
Da Dansk Kennel Klub sidste lørdag uddelte opdrætspriser i Fredericia, var Kennel Surtsey en af modtagerne. Det var en rørende oplevelse, fortæller Ulrikke Olsen, som er en af kennelens to ejere
For anden gang denne weekend sikrede den imponerende borzoi Borscana Sing A Song sig en Best in Show-titel ved DKK’s internationale udstilling i Vejen.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse