Mens solen bagte ned over udstillingspladsen i Vejen, viste Danmarks dygtigste juniorhandlere, at det kræver mere end teknik at klare sig i ringen. Det kræver også omtanke, overskud og kærlighed til hunden. Ved Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling blev publikum vidne til et stærkt felt af unge deltagere, og fire særligt dygtige handlere kæmpede sig hele vejen til finalen: Naya Kühne Andersen, Simone Riisgaard Kristiansen, Mathilda Pilgaard Skov og Mica Nielsen. Det blev Naya, der til sidst løb med sejren.
Varmen krævede både omtanke og planlægning
Dagens sommervarme satte både to- og firbenede på prøve. Det blev hurtigt tydeligt, at konkurrencens bedste handlere ikke kun havde fokus på deres egen præstation, men også viste stort ansvar for deres hundes trivsel. Mathilda forklarede, hvordan hun hele tiden sørgede for, at hunden fik pauser: – Man skal hele tiden være sikker på, at ens hund har fået vand og er i skyggen, når man ikke er inde i ringen, så det kan godt være mere stressende, end det plejer at være.
Simone mærkede tydeligt, hvordan varmen påvirkede hendes hund: – Hun bliver nemt træt og bliver kørt død, når det er så varmt, og det jeg kunne tydeligt mærke på hende i dag.
Derfor handlede dagen for mange om at balancere forberedelser, timing og omsorg. Især et fokus på at få givet hundene vand var noget, der gik igen hos alle fire finalister. Naya havde været grundig fra morgenstunden: – Vi havde en vindblæser med, isterninger, som vi lagde i vand og kølet hendes poter. Og min mor hjalp mig med hele tiden at huske at drikke og spise.
Det blev også tydeligt, at deltagerne havde lært af erfaringer, ikke mindst hvor nemt det er at glemme sig selv i fokusset på hund og konkurrence.
– Det sker jo, at man glemmer selv at få vand og mad, fordi man har så travlt hele tiden, forklarede Mica.
Et sus af spænding i finalen
At nå hele vejen til finalen blandt de mange dygtige deltagere gav en helt særlig følelse. Hos de fire unge handlere var der en enighed om, at det giver en "fed følelse", og som Mathilda sagde: – Man bliver helt glad, og så får man lyst til den anden gang.
Selvom spændingen var til at tage og føle på, bevarede handlerne fokus, også da en af konkurrencens mest udfordrende øvelser blev introduceret: at bytte hund med hinanden.
Fremmed hund – ny udfordring og ny læring
At stå med en ny, ukendt hund i hænderne kræver både teknisk kunnen og tilpasningsevne. Simone oplevede det som en spændende mulighed: – Det er jo altid spændende at få en ny hund i hænderne, som man ikke kender. Man skal finde ud af mange ting, og hvad man skal gøre og ikke skal gøre.
Naya var helt på linje og fremhævede, hvordan bytteøvelsen sætter fokus på handlerens evner – ikke bare rutine: – Jeg synes, det er rigtig fedt, at man får lov til at vise, hvad man kan med en fremmed hund. Det viser jo, at man kan mere end bare at gå med sin egen.
Mica satte pris på muligheden for at lære noget nyt: – Det er virkelig fedt, når vi skal bytte hund, for så får man også øvet sig lidt ekstra i de andre racer.
Relationen til hunden er kernen i det hele
Trods konkurrencemomentet var der enighed blandt deltagerne: Det bedste ved juniorhandling er relationen til hunden. Mica beskrev det som noget helt særligt: – Kontakten med hunden er det bedste. Hun synes også, det er fedt og kan løbe ind og shine.
Det nikker Naya genkendende til: - Det er fedt, når man kan have et godt samarbejde med hunden og kan gå ind i ringen og have en fest sammen - og så stadig have en fest uden for ringen.
For Simone er det ikke kun relationen til hunden, men også den personlige udvikling, der tæller: – Man udvikler sig rigtig meget gennem juniorhandling, og man får også mange nye venner.
Mathilda følte sig bekræftet i, at træningen hjemmefra havde båret frugt: – Man træner op til det, og så kan man se, når man står derinde, at det man har øvet faktisk virker.
Dommerens dom: En velfortjent sejr og stærkt ansvar
Den finske dommer Tiia Nyberg, som dømte konkurrencen, var fuld af ros til det unge felt:
– Der var så mange talentfulde handlere. Jeg var virkelig imponeret over, hvor blidt og omsorgsfuldt de håndterede deres hunde, samtidig med at de holdt fokus og præcision.
Hun lagde især mærke til Nayas elegante tilgang: – Hun fik hunden til at skinne hele tiden uden at gøre et stort nummer ud af sig selv. Hunden var hele tiden i fokus.
Tiia Nyberg var også glad for at se, hvor ansvarligt de unge forholdt sig til varmen: – De tog virkelig godt vare på deres hunde. Det var tydeligt, at det ikke bare handlede om konkurrence, men om omsorg.
Som prikken over i’et noterede hun sig, at de havde valgt hunde, der krævede arbejde – ingen nemme løsninger: – Der var ingen automatiske hunde, så de unge skulle virkelig arbejde for det, og det gjorde de med stor dygtighed.
Fremtidens stjerner i ringen
Juniorhandling i Vejen blev en levende påmindelse om, at hundesportens fremtid ser lys ud. Her stod unge mennesker, som ikke blot mestrer teknikken, men også viser ansvar, empati og en dyb kærlighed til deres hunde. Med sol i ansigtet og smil på læben løb de ikke kun om placeringer – de løb for fællesskab, læring og det særlige bånd mellem menneske og hund.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.
I de gamle Olsen Banden filmen var hundehoveder et skældsord. Sådan er det ikke på en udstilling. Se bare disse billeder af diverse hundehoveder
Hvert år plejer DKK at afholde seks internationale udstillinger. Men vi kommer næsten til at runde 500 dage mellem den forrige og den næste
Flere gange har formaninger om at hente hunde ud af varme biler gjaldet over Dyrskuepladsen i Roskilde. En hund i en varm bil, kan resultere i bortvisning fra udstillingen
I weekenden 23.-24. september, samtidig med DKK’s internationale udstilling, blev der afholdt et stort rallyarrangement, hvor også årets hunde i rally 2017 blev hædret
Det blev den hvide puli Cseri-Suba’s Csöre, som er ejet af danske Bodil Rüsz, der vandt den prestigefyldte titel som Best In Show på første del af DKK’s internationale udstilling på Bornholm. Den finske dommer var ikke i tvivl om sin vinder og roste den til skyerne
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet