Mest populære hunderacer i 2023

26-01-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Omkring hver femte danske familie har en hund i husstanden, hvilket gør de firbenede væsener til danskernes foretrukne kæledyr. Ifølge opgørelser fra Dansk Hunderegister og Dansk Kennel Klub er det forsat labrador retrieveren, der topper listen som den mest populære hunderace i 2023, men der er også nye racer, der har sneget sig ind blandt favoritterne.

Copyright Ridehesten.com
Labrador retrieveren topper atter igen listen for de mest populære hunderacer i Danmark. Foto: AdobeStock

Det er ikke tilfældigt, at hunden ofte omtales som menneskets bedste ven, for danskerne er vilde med de firbenede væsener. Ifølge Dansk Hunderegister anslås det, at der findes mellem 850.000 og 900.000 hunde i Danmark, og alene sidste år blev der registreret 60.390 nye hunde på landsplan.

Hvert år laver Dansk Hunderegister og Dansk Kennel Klub en opgørelse over, hvilke hunderacer der var mest populære blandt danskerne i det forgangne år. I 2023 var det i følge Dansk Hunderegister for syvende år i træk labrador retrieveren, der indtog førstepladsen som danskernes favoritrace med 5.364 nye registreringer alene sidste år. Populariteten er heller ikke at tage fejl af hos DKK, hvor tallet lyder på 2.253 nye registreringer, næsten 1.000 flere registreringer end andenpladsen der går til den lille hunderace, bichon havanais. Hos AniCura, der er et af landets største grupper af dyrehospitaler, er man ikke overrasket over, at netop labrador retrieveren topper listen igen:

— Labrador retrieveren har uden tvivl vundet danskernes hjerter, og derfor er det ikke overraskende, at den fastholder topplaceringen på listen. Det er en mild og imødekommende race, som har let ved at tilpasse sig forskellige miljøer. Derudover er labrador retrieveren kendt for at være god med børn og andre dyr, hvilket gør racen til en fantastisk familiehund, siger chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis.

Allergivenlige hunde vinder frem

Ligesom året før efterfølges labrador retrieveren af racerne bichon havanais og golden retriever med henholdsvis 3.149 og 2.506 nye registreringer hos Dansk Hunderegister i 2023. Af registreringer med DKK-stambog er der talt 1.318 bichon havanais hvalpe og 1.282 golden retriever hvalpe. Af listerne fremgår det derudover, at danskerne i stigende grad går efter de mere allergivenlige hunde, hvor blandt andet racerne bichon havanais, shih tzu, coton de tulear og malteser var en del af top 20 i 2023.

— Mange vælger en allergivenlig hund, hvis man eksempelvis selv har tendens til allergi, eller hvis man kan være bange for, at ens børn udvikler allergi. Det er dog vigtigt at huske på, at der ikke findes hunderacer, som er 100 procent allergivenlige. Når man alligevel omtaler hunde som allergivenlige, betyder det, at bestemte racer er mindre tilbøjelige til at forårsage en allergisk reaktion. Men man kan aldrig vide sig sikker, og derfor er det min klare anbefaling at besøge en opdrætter eller for eksempel en ven med hund for at se, om der skulle komme en reaktion, siger Hanne Friis.

Der findes over 400 forskellige hunderacer i verden, og det kan derfor være svært at vurdere, hvilken race der passer bedst ind i ens familie og livsstil generelt. Ifølge Hanne Friis er det positivt at se, at listen består af mange forskellige hunderacer med varierende behov for pasning, pleje og aktivering.

— Det er en stor beslutning og ikke mindst et stort ansvar at få hund, og derfor er det vigtigt at undersøge, hvilken race der passer bedst ind i lige netop din familie. De nyeste lister fra Dansk Hunderegister og Dansk Kennel Klub tegner et billede af, at man i stigende grad går op i – og tager aktivt stilling til – hvilken race der passer til den enkeltes livsstil og behov, slutter Hanne Friis.

Læs mere om de årlige registreringstal i det kommende nummer af HUNDEN. 

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.