Pas på hundene i frostvejret

03-01-2025 09:52, af Cecilie Friis Amstrup

2025 er startet koldt og hvidt, og det betyder, at vi skal være ekstra opmærksomme på, hvordan kulden påvirker vores hunde og tilpasse gåturen, så de ikke fryser. 

Copyright Ridehesten.com
Brug tabellen her til at vurdere, hvor lang din gåtur med hunden skal være i sne og kulde. Foto: Dansk Kennel Klub

Året 2025 er begyndt med kulde og sne, og det rejser spørgsmålet: Hvor koldt er for koldt for vores firbenede venner? Ifølge Dansk Kennel Klub (DKK) afhænger svaret af flere faktorer, herunder vejret, hundens pelstype og størrelse.

Blæsten spiller en stor rolle i, hvor koldt det føles udenfor. Med en kraftig vindstyrke kan temperaturerne i denne uge nå helt ned til -13 grader i ”føles som”-værdi. Det betyder, at det særligt er vigtigt at tage ekstra hensyn til hvalpe og ældre hunde, som kan have stor gavn af et vindtæt dækken.

Tre størrelser, forskellige behov
DKK skelner mellem tre størrelseskategorier for hunde:

  • Små racer (op til ca. 12 kg): Disse hunde er ofte mere udsatte for kulde på grund af deres mindre kropsmasse.
  • Mellemstore racer (ca. 12-40 kg): De kan typisk tåle lidt mere, men afhænger stadig af vejret og deres pels.
  • Store racer (fra ca. 40 kg): Selvom de generelt er mere robuste, kan de stadig fryse under våde og kolde forhold.

Pelsen er også en vigtig faktor. Selvom nogle hunde har tyk pels, er den ikke nødvendigvis vandtæt. I vådt vejr kan mange hunde begynde at fryse allerede ved ca. 2 grader, mens polarhunde og andre racer, der er skabt til vintervejr, ofte elsker sneen og kan opholde sig ude i timevis.

Lyt til din hund
Det vigtigste råd fra DKK er at holde øje med din hund og lytte til dens signaler. Hvis den virker utryg, ryster eller holder op med at bevæge sig, kan det være tid til at forkorte gåturen eller tage hjem.

Så uanset om du har en lille chihuahua eller en stor samojedhund, er det vigtigt at tage hensyn til din hunds behov i vintervejret – og husk, at lidt ekstra omsorg kan gøre en kold dag til en hyggelig oplevelse for jer begge.

Brug gerne tabellen øverst på siden her til at vurdere, hvor lang din gåtur skal være. 

 

 

Læs også

Hunde i kolde biler risikerer frostskader

10-01-2025 07:52, af Cecilie Friis Amstrup

Når temperaturen falder, kan det være farligt for hunde at blive efterladt i kolde biler. Sørg for at beskytte din firbenede ven mod vinterens bidende kulde.

Pas godt på din hunds poter i vinterens kulde

09-01-2025 09:02, af Cecilie Friis Amstrup

Frostgrader, sne og vejsalt kan skade din hunds poter, men med de rette forholdsregler kan du sikre, at din firbenede ven kommer trygt gennem vinteren.

Sne kan give din hund dårlig mave

04-01-2025 08:22, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom sne kan være sjovt for hunde, kan det også give maveproblemer. Læs, hvorfor du skal være opmærksom på din firbenede ven i vinterkulden.

Sådan beskytter du din hunds poter i vinterkulden

14-01-2024 09:02, af Anne Cecilie Sohl

De kolde temperaturer, sne og is er noget, man som hundeejer skal være særligt opmærksom på. Det skyldes blandt andet, at vejsalt kan resultere i skader på hundens poter, og derfor er det ifølge chefdyrelæge vigtigt, at man kender til, hvordan man forebygger problemet.

Er du og hunden klædt godt på til kulde og mørke?

01-01-2013 12:21, af Maja Golles
En del af vinterens gåture må nødvendigvis foregå i kulde og mørke. Er du og hunden klædt odentligt på til dét?

Hjælp Dyreværnet med at hjælpe

27-02-2018 15:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kulden er hård. Især for dem, der ikke har noget sted at sove. På flere herberg og varmestuer er hunde ikke tilladt. Derfor har dyreværnet valgt at tilbyde logi til hjemløses hunde

Er din hunds pels tyk nok til vinteren?

24-01-2020 08:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Pynt, pjat eller nødvendigt. Mennesker har brug for overtøj, men gælder det samme for hunde, eller er al overtøjet blot et udtryk for hundeejeres kærlighed til dyremode?

Efterlad aldrig din hund i en kold bil

09-12-2022 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste ved, at hunde ikke må efterlades i varme biler om sommeren, men det samme er faktisk tilfældet om vinteren, hvor temperaturen kommer under frysepunktet. Desværre er der mange, som lader hunden sidde i bilen når det er koldt, men det kan have fatale konsekvenser

10 gode råd, hvis du skal rejse med hunden

16-01-2018 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vejret er ikke rigtig noget i Danmark for tiden. Er man til vintervejr, er her ikke sne nok, og er man til varmegrader er her alt for koldt. Derfor kan man sagtens fristes til at tage på en ferie væk fra gråvejr, kulde og slud. Her er ti gode råd til dig, der gerne vil have din hund med på rejsen

Sne og kulde: Sådan får du bedst din hund gennem vinteren

19-01-2016 09:42, af Tine Luther
Vinteren har for alvor ramt Danmark. Og selvom de fleste hunde synes, at det hvide drys på græs og veje er sjovt, så skal du alligevel tage et par forholdsregler, når du skal lufte din firbenede ven i det kolde vejr. Agria Dyreforsikring giver dig her de fem bedste råd til, hvordan du uden besvær kan hygge dig i kulden med din hund.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Hundene skabte venskab ved morgenbordet

01-05-2025 07:59, af Cecilie Friis Amstrup

Et kroophold i det nordjyske førte til fælles middage og nye bånd mellem to hundefamilier. 

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.